Юраш: Здорові сили в УПЦ МП відокремляться від тих, хто благословляє терористів

Юраш: Здорові сили в УПЦ МП відокремляться від тих, хто благословляє терористів

21.05.14 13:41 0 629
Те, що зараз відбувається на сході України, – це наслідок імплементації концепції «русского мира». І Російська православна церква має до цього прямий стосунок.

Про це у коментарі IA ZIK заявив релігієзнавець, кандидат політичних наук, доцент Львівського національного університету імені Івана Франка Андрій Юраш.

За його словами, російська церква причетна до подій в Україні не лише окремим фактами (як от привезення Дарів Волхвів у супроводі теперішніх бойовиків), але і як винятково важливий ідеологічний чинник.

«Я цю логіку змальовую так: була ідея «русского мира» патріарха Кирила, яку він, зайнявши свій пост у 2008 році, постійно утверджував і при кожній нагоді пропагував і в Росії, і в Україні. В нього не було інших гуманітарних тем чи духовних питань, а була лише одна ідеологічна концепція «русского мира», яку він намагався імплементувати на українському релігійному і світоглядному ґрунті.

На другому етапі Путін почав використовувати цю ідею для реалізації своєї політичної кампанії. На третьому етапі до неї підключили Януковича, який відмовився від євроінтеграції України. На четвертому – почався Майдан, коли люди вийшли відстояти свої переконання. Ну і на п’ятому етапі теперішні сепаратисти намагаються відколоти частину України», – зазначив Андрій Юраш.

Однак, додав він, треба розуміти, що УПЦ Московського патріархату не є монолітною. Там є й здорові сили, і, відповідно, треба їх відмежовувати і підтримувати.

«З одного боку, є ті, хто благословляє терористів, стоїть з ними на барикадах і дає ідеологічно-духовне прикриття їхній діяльності, але, з іншого боку, є священнослужителі як, наприклад, архімандрит Віктор (Бедь) в Ужгороді або митрополит Черкаський Софроній, які перестають поминати патріарха Кирила, і звертаються до своїх одновірців, що об’єднані Українською православною церквою, з пропозицією і навіть вимогою створення помісної православної церкви. Отже, насамперед треба підтримувати здорові проукраїнські сили і сприяти їхньому залученню до загальноукраїнських інтеграційних процесів», – вважає релігієзнавець.

По-друге, додав він, треба однозначно і категорично чітко викривати тих священнослужителів Московського патріархату, які, свідомо чи несвідомо, стають знаряддям у руках російської пропаганди і російської політичної машини.

«Для мене був один дуже показовий приклад, коли десь тиждень тому самозваний мер Слов’янська Пономарьов, зустрічаючись нібито з громадою міста заявляв, що в полон вже нікого брати не будуть, а будуть розстрілювати. А навпроти нього стояв місцевий священнослужитель – настоятель місцевого собору. І він не зробив жодного зауваження, а це означає, що він бере на себе частину відповідальності за те, що вчиняють його парафіяни. Як пастор він мав би відреагувати на заклик до вбивства. На такі дії повинні реагувати не лише правоохоронні органи, але і церква має на це звернути увагу і притягнути до відповідальності такого священика, який всупереч і Божим заповідями, і загальнолюдським принципам ніяк не зреагував на відвертий заклик до вбивства», – наголосив Юраш.

Також він висловив думку, що в майбутньому відбудеться розкол в УПЦ МП. Експерт переконаний, що подальше існування в рамках однієї церкви тих, хто захищає українську державність і підтримує євроінтеграцію, і тих, хто виступає на боці агресора і благословляє вбивць, неможливе.

«Очевидно, що рано чи пізно, розкол буде доконаним фактом. Зараз є стримуючі фактори у самій УПЦ МП. По-перше, багато ієрархів і відповідальних осіб гальмують ці процеси, щоб залучити на свій бік максимальну кількість осіб. З іншого боку, є ті, хто продовжує опиратися будь-яким змінам статусу і боїться санкцій з боку МП. По-третє, багато хто очікує результатів виборів і поведінки майбутнього українського президента. Але в будь-якому разі гальмування процесу не означає його призупинення. І рано чи пізно, проукраїнські елементи будуть втягуватися в процеси утворення помісної української церкви, а ті, хто однозначно визнає великоросійську ідентичність, будуть відокремлюватися від більшості церковного загалу і відходити від підпорядкування Києву», – прогнозує експерт.

Як повідомлялося, так званий «Стрєлок» Ігор Гіркін – один з очільників терористів на Сході – добре вивчив Україну ще до окупації Криму, під патронатом Російської православної церкви і кремлівського мільярдера.

За місяць до захоплення Криму, 30 січня, у Сімферополь під патронатом російської православної церкви та патріарха Кирила з Афону привезли православну святиню – Дари Волхвів. Безпеку цінної реліквії християнського світу довірили охороняти Ігору Гіркіну.

Журналістське розслідування доводить, що частина православної церкви Московського патріархату стала важливим елементом так званої «гібридної війни» Росії проти України, адже існує ціла мережа священиків, що активно допомагають російським бойовикам на Сході.

Нагадаємо, Вселенський патріарх Варфоломій I заявив, що в Україні відбувається конфлікт між Заходом і Сходом, і підкреслив, що це становить небезпеку для Європи та всього людства. Також Константинопольський патріарх назвав ідею об’єднання українських православних церков і надалі актуальною.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Львівській області ...
Наступна новина: Олексій Кайда скерував ...

КОМЕНТАРІ