На фестивалі «Київські лаври» гості дискутували, чи має бути поет громадянином

На фестивалі «Київські лаври» гості дискутували, чи має бути поет громадянином

21.05.14 14:28 0 642
У Києві 20 травня, завершується дев’ятий міжнародний поетичний фестиваль «Київські лаври». Цього року організатори зробили акцент на соціальній ліриці. А учасники, серед яких гості з Росії, Білорусі, дискутували про те, чи має поет бути громадянином.

Про це повідомляє «Радіо Свобода».

Російський поет та критик Дмитро Кузьмін активно захищає права ЛГБТ-спільнот у Росії, а взимку ініціював звернення російських письменників на підтримку Євромайдану. Радянський союз залишив по собі алергію на громадянську поезію, розповідає Дмитро Кузьмін. Однак для російської поезії переломним моментом стала Чеченська війна, після якої ставлення до політичного поетичного висловлювання сильно змінилося. Митці більше не можуть лишатися осторонь політичного життя, коли воно відбувається на їхніх екранах – дякувати інформаційній епосі та соцмережам, вважає поет.

«У 2000 році вийшла збірка російських поетів, присвячених Чеченській війні, – «Время «Ч». Там був вірш одного другорядного, як мені здається поета, але там були такі рядки, які відображали усю суть нового становища: «Ты бы смог пройти мимо Чечни, повстречай ты ее в коридоре?», – розповідає він.

При цьому естетична цінність поезії прямо пропорційна її соціальній гостроті, вважає Кузьмін. Адже мистецтво вимагає культу особистої свободи, який неминуче приводить людей на певну сторону барикад. Таким чином, мистецтво протистоїть тоталітарності, говорить критик.

Білоруський поет Андрій Хаданович – один із небагатьох у своїй країні, хто намагається врятувати її мову та культуру. Каже: в Білорусі мова – це окремий політичний фактор. Поет може скільки завгодно оспівувати у віршах кохання і красу, однак якщо зробить це білоруською, йому обов’язково припишуть якесь провокаційне громадянське висловлювання.

Літературна цензура в Білорусі «кількісна», пояснює Андрій Хаданович. Можна друкувати будь-що, але влада слідкуватиме, щоб це не вийшло за межі інтелектуальних кіл і не потрапило до бібліотек. Певно, тому поетичний вечір іноді стає альтернативним політичним мітингом. Таким чином, є спокуса сказати лише те, що хочуть почути, вважає поет.

Український поет Дмитро Лазуткін презентував на «Київських Лаврах» нову збірку «Колядки і вальси», до якої увійшли вірші, присвячені зимовим подіям. Він розповідає: під час революції залишався передусім ліричним поетом. Утім, за один злободенний експромт зі сцени Євромайдану поет навіть потрапив до прокуратури.

«Я максимально далека від політики людина. Але Євромайдан сильно похитнув мій світогляд – не лише як митця, а й як людину. З іншого боку, інтимна лірика – це мій простір. Тому дехто навіть здивувався, що у мене з’явились такі жорсткі тексти. Але це не політичний меседж. Вони про людську трагедію», – пояснює він.

Дмитро Лазуткін вважає, що громадянином поет був завжди. І його головний суспільний обов’язок – лишатися у своїх текстах максимально чесним.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ