У Львові пройшли урочистості до 80-ліття голови НТШ Олега Купчинського

У Львові пройшли урочистості до 80-ліття голови НТШ Олега Купчинського

21.05.14 14:44 0 638
У понеділок, 19 травня, у Львові у Будинку вчених відбулися урочистості з нагоди 80-річчя від дня народження голови Наукового товариства ім. Т. Шевченка, відомого науковця Олега Купчинського.

Про це інформує прес-служба ЛОДА.

Ювіляра привітав заступник голови обласної державної адміністрації Юрій Підлісний, який наголосив на вагомому внеску та активній діяльності Олега Антоновича Купчинського у відстоюванні інтересів національної науки, українського державотворення, збереження національно-культурної самобутності та традицій народу.

«НТШ – це перша в українській історії національна громадська інституція, діячі якої, сповідуючи Шевченкові ідеї служіння своїй землі, утверджували та продовжують утверджувати українську науку на загальноєвропейському та світовому рівнях», – сказав у вітальному слові Ю. Підлісний.

Також заступник голови ОДА вручив ювіляру Подяку голови обласної державної адміністрації та почесну відзнаку Міністерства культури України «За досягнення в розвитку культури і мистецтва».

Довідка.

Олег Антонович Купчинський народився 18 травня 1934 р. у родині священика в с. Сороцькому (нині Теребовлянського району Тернопільської області), що на Поділлі.

У 1952 р. закінчив середню школу робітничої молоді в містечку Скалат, у 1958 р. успішно закінчив навчання на філологічному факультеті (українське відділення) Львівського державного університету.

Після закінчення Львівського державного університету працював у Львівській науковій бібліотеці АН УРСР (зараз це Львівська національна наукова бібліотека України імені Василя Стефаника), з 1960 р. займав посаду у Центральному державному історичному архіві УРСР у Львові.

З 1961 р. став одним із учасників і співорганізаторів відомого Семінару з питань джерелознавства та спеціальних історичних дисциплін при ЦДІА у Львові. Учень І. Крип’якевича та Л. Гумецької.

Вже у 1974 р. здобув ступінь кандидата філологічних наук, захистивши в Одеському університеті кандидатську дисертацію «Українські географічні назви на -ичі XIV–XX століть».

З 1978 р. працював в Інституті суспільних наук АН України (нині Інститут українознавства імені І. Крип’якевича НАН України).

У другій половині 1980-х років входить до ініціативної групи львівських учених з відновлення Наукового товариства ім. Шевченка у Львові, стає співавтором Статуту НТШ.

21 жовтня 1989 р. обраний науковим секретарем НТШ, стає головою Комісії спеціальних історичних дисциплін Товариства (до 2006 р.), а з 28 березня 1992 р. є дійсним членом НТШ.

Від 1990 р. – відповідальний редактор «Записок НТШ», з 17 грудня 2005 р. – голова Товариства.

2006 р. захистив докторську дисертацію на тему «Акти та документи Галицько-Волинського князівства ХІІІ – першої половини XIV ст.».

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: У Рівненській області ...

КОМЕНТАРІ