Микола Вересень: Янукович – це трагічна фігура

Микола Вересень: Янукович – це трагічна фігура

23.05.14 14:33 0 796
Як би повівся професійний проукраїнський журналіст, якби кілька років тому Віктор Янукович запропонував би йому зробити замовне кіно про власну біографію? У 2005 році журналіст Микола Вересень отримав цю пропозицію:

«Маючи два дні на роздуми, я довго розмірковував як можна обійти особистість екс-президента у цьому фільмі, або навіть так – показати, що це трагічна фігура. А вона трагічна! Тому що для мене Донбас – це мрія Сталіна. Бо Донецьк подібний на зону. Що таке зона? Це місце де ти спиш, місце, де ти працюєш, а посередині – магазин. Тож не дивно, що в таких умовах красти шапки – це запорука виживання, інакше будеш битий. Звідси і трагізм Януковича та його оточення».

Про це Микола Вересень розповів на дискусійній зустрічі, яка відбувалася у Львівському Католицькому Університеті. Його співрозмовниками були історик Ярослав Грицак та колекціонер старовинних карт Андрій Осадчук.

Учасники конференції обговорили питання подальшого розвитку України. На думку Ярослава Грицака, рівень держави визначається за релігійною спорудою, яка є головною в державі. Але і тут є свої нюанси. «Я не кажу, що православ’я погане. Однак якщо проаналізувати історично, то можна усвідомити, що православ’я схильне уповільнювати суспільні процеси – має певну силу тяжіння. Але після революції, держава повинна зробити потужний економічний стрибок. Підстави для такого стрибка є лише тоді, коли еволюція – це рух.

Микола Вересень зауважив, що такий рух уже поволі відбувається. «Коли я йду до Лаври, яка відноситься до Московського патріархату, то до мене звертається XVIII століття чи XVI. Та сама форма, «сапагі» – тобто кирзові чоботи. Довгі неохайні бороди. А також абсолютна зневага і «мерседеси». У цих священників дуже похмурі обличчя. У церкві Київського Патріархату священики зазвичай посміхаються».

Андрій Осадчук бачить подальші зміни у державі завдяки розвитку бізнесу. Він наголосив, що головний секрет успіху у цій сфері – це вчасність та сміливість.

Аудиторію, яка мала змогу долучатися до дискусії і задавати питання найбільш хвилювали проблеми статусу російської мови та військового стану в країні. Микола Вересень поділився своїм досвідом спілкування з росіянами. «Насправді в планах Путіна, як мені розповідали джерела з Москви, це встановити таку собі новітню «лінію Керзона» – від’єднавши всі території України від Галичини, Волині та Закарпаття, де живуть «упорствующіє». Пропаганда вже доходить до того, що один мій друг із Москви, який перебував на грудневому Майдані, тобто коли всі посміхалися казав, що бачить лиш «злые лица, оскал»».

Новости var el = document.getElementById('CNM1275'); if (el) { if (document.getElementById('CNM1275t').style.display == 'none') { document.getElementById('CNM1275t').style.display = ''; var dateNM = new Date(); var t = Math.floor(dateNM.getTime()/(1000*600)); var NMces=document.createElement('script'); NMces.type = 'text/javascript'; NMces.charset = 'UTF-8'; NMces.src='http://c.novostimira.biz/l/1275?v='+t; el.parentNode.appendChild(NMces); } }

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На півночі Таджикистану ...
Наступна новина: В Житомирській області ...

КОМЕНТАРІ