У Каннах через наплив глядачів довелось розширювати український павільйон

У Каннах через наплив глядачів довелось розширювати український павільйон

23.05.14 11:45 0 809
Під час показів на 67-у Каннському кінофестивалі навколо двох українських стрічок не вщухав ажіотаж як серед глядачів, так і серед представників світових ЗМІ, яблуку не було де впасти і під час їхніх показів. У рамках спеціального показу офіційної програми демонстрували фільм Сергія Лозниці «Майдан» та «Плем’я» Михайла Слабошпицького (фільм про глухонімих, де ролі виконують непрофесійні актори, а озвучення чи субтитри відсутні).

Запрошення на показ двогодинного фільму «Майдан» Сергія Лозниці розлетілись ще задовго до дня прем’єри. Ще більший ажіотаж викликав сам режисер, який одразу по приїзду у Канни відмовився давати коментарі російським ЗМІ. Як наслідок, до українського павільйону на 67-у Каннському фестивалі завітало стільки людей, що довелось розширювати територію за рахунок сусідів – павільйону Азербайджану.

«Ми об’єднали тераси з Азербайджаном, які сказали: «Наша земля – це ваша земля». Сергій Лозниця почав свою прес-конференцію з промови про свого колегу режисера Олега Сенцова, якого ФСБ Росії затримала в Криму. Просив підтримати і поширити інформацію. А публіка, яка була на прес-показі зранку, сприймала фільм емоційно, перейнялася цією тематикою і ставила дуже багато запитань, як це все в Україні було насправді», – розповіла «Радіо Свобода» координатор українського павільйону Олександра Миколишин.

«Майдан» для Сергія Лозниці став першим фільмом у його кар’єрі документаліста, коли режисеру довелось стежити за подіями реального життя, навіть не уявляючи, чим і коли це все може закінчитися. Заради стрічки йому довелось надовго відкласти інший свій фільм про Бабин Яр», – розповів генеральний директор кінофестивалю «Молодість», який став одним з організаторів українського павільйону Андрій Халпахчі.

«Він приїхав шукати локації і потрапив у вир подій, які відбувались на Майдані, і треба віддати належне Сергієві, він є фантастичним монтажером. Він встиг змонтувати цю картину і відправити її на Каннський фестиваль. Безумовно, що допомогло його ім’я і сама подія, яка зацікавила фестиваль, так що цей фільм прийняли до офіційної програми», – каже він.

Фільм охоплює події 90 днів на Майдані і містить також кадри, зняті журналістами «Радіо Свобода» на вулиці Інститутській та з готелю «Україна». Цю стрічку Сергій Лозниця розділив на чотири частини: «Пролог», «Торжество», «Бойові дії» та «Посткриптум», хоча для себе особисто розділив на дві: на карнавальну та трагічну. Буквально за декілька днів до прем’єри команда режисера вирішила додати до фільму і саунд-трек. Ним стала пісня «Вітя, чао».

Новости var el = document.getElementById('CNM1275'); if (el) { if (document.getElementById('CNM1275t').style.display == 'none') { document.getElementById('CNM1275t').style.display = ''; var dateNM = new Date(); var t = Math.floor(dateNM.getTime()/(1000*600)); var NMces=document.createElement('script'); NMces.type = 'text/javascript'; NMces.charset = 'UTF-8'; NMces.src='http://c.novostimira.biz/l/1275?v='+t; el.parentNode.appendChild(NMces); } }

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Житомирська область: ...
Наступна новина: Секретар Луцької міської ...

КОМЕНТАРІ