Встановленням пам’ятника Тарасу Шевченку Чуднівщина віддала щиру шану великому українському мислителю, поету, художнику і просвітителю

Встановленням пам’ятника Тарасу Шевченку Чуднівщина віддала щиру шану великому українському мислителю, поету, художнику і просвітителю

23.05.14 14:12 0 773
22 травня у Чуднові було урочисто відкрито пам’ятник українському мислителю, поету, художнику і просвітителю Тарасу Шевченку. Участь в урочистій церемонії взяли голова облдержадміністрації Сидір Кізін, голова Чуднівської райдержадміністрації Юрій Іванець, голова Чуднівської районної ради Валерій Копчик, Чуднівський міський голова Іван Розводовський.

Відкриття пам’ятника стало значною подією у житті міста і зібрало багато жителів Чуднова й району. Символічно й те, що відкриття пам’ятника відбулося саме 22 травня, у день перепоховання останків поета. Подію, що відбулася 153 роки тому, українці традиційно відзначають як свято повернення Кобзаря до свого рідного народу, для якого він став національним пророком. Від і Чуднів, мальовниче і багате на славну історію місто, встановленням пам’ятника віддає щиру шану людині, що заклала підвалини творення новітньої української нації, незалежності України.

Пам’ятник найвизначішому українцю усіх часів на Замковій площі міста Чуднова встановлено за сприяння керівництва Чуднівської міської ради. Головним ініціатором, замовником і організатором усіх робіт виступив Чуднівський міський голова Іван Розводовський. Закладення фундаменту ініціювали Анатолій Момот, Анатолій Савченко, Тарас Носенко та інші підприємці міста. Цікаве вирішення образу Тараса Шевченка вдалося народному художнику України, скульптору Віталію Рожику і заслуженому художнику України скульптору Василю Фещенку.

З величною подією усіх присутніх на церемонії відкриття привітав голова облдержадміністрації Сидір Кізін: «Ми освячуємо серце Чуднова і Чуднівського району нашим українським генієм, який є батьком нашої нації, який зробив для перемоги України, для утвердження нашої незалежної держави, можливо, більше, ніж багато збройних сил і армій. Зробив це своїм словом, і це слово у серці кожного з нас».

За словами Сидора Кізіна, українцям потрібно багато чого зробити, щоб стати насправді незалежними, про що так мріяв Тарас. Потрібно подолати корупцію. Потрібно достойно протистояти ворогу, який цинічно наступає на українську землю. Очільник області впевнений: ворог зайде так далеко, наскільки ми йому дозволимо.

Зараз Житомирщина несе найбільші людські втрати. Загиблих воїнів ми ставимо поряд з героями, які в усі віки захищали українську землю. Сидір Кізін нагадав присутнім, що в козацькі часи саме під Чудновом в бою з московським військом козацькі полководці отримали блискучу перемогу.

«На місце тих хлопців, які відійшли у вічність, стануть сотні, тисячі, мільйони співвітчизників, щоб захистити нашу країну. Адже мова йде про незалежність нашого краю, - каже Сидір Кізін. - ми повинні захистити свою Батьківщину, як це нам заповідав Великий Тарас:

Поховайте та вставайте,

Кайдани порвіте

І вражою злою кров’ю

Волю окропіте».

Про це повідомили у Житомирській ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ