У Рівненській області врегульовують питання видобутку бурштину

У Рівненській області врегульовують питання видобутку бурштину

23.05.14 18:56 0 817
Проблема несанкціонованого видобутку бурштину на Рівненщині стоїть як ніколи гостро, адже масові та незаконні його видобутки призводять до порушення ґрунтового покриву земель, знищення лісових насаджень та втрати земельних ресурсів. Внаслідок зазначених незаконних дій порушуються значні площі земель, які виводяться з сільськогосподарського та лісогосподарського обігу.

На даний час площа порушених земель на території Північних районів складає 713,65 га, зокрема на території Володимирецького — 590,45 га, Сарненського — 64,88 га, Дубровицького — 35,22 га, Рокитнівського — 21,90 га, Березнівського — 1,2 га. Значні площі порушених земель знаходиться на землях сільськогосподарського призначення 528 га, в тому числі 467 га на землях приватної власності та 61 га державної власності.

- « Єдиними суб'єктами підприємницької діяльності на території області, що здійснюють промисловий видобуток бурштину відповідно до законодавства є державне підприємство «Бурштин України», якому передано в оренду земельні ділянки загальною площею 11 га на території Клесівської селищної ради Сарненського району та товариство з обмеженою відповідальністю « Центр « Сонячне ремесло», якому передано в оренду земельну ділянку площею 18 гектарів на території Володимирецької селищної ради Володимирецького району для видобування бурштину родовища «Володимирець Східний» - зазначила начальник Головного управління Держземагентства в області Світлана Богатирчук-Кривко під час колегії Рівненської обласної державної адміністрації.

У своїй доповіді Світлана Кирилівна наголосила, що існує нагальна потреба внесення змін до діючого законодавства щодо:

- вдосконалення та спрощення порядку отримання документів дозвільного характеру для здійснення діяльності з видобутку бурштину;

- вирішення питання посилення відповідальності за незаконний видобуток бурштину;

- вирішення питання забезпечення надійної охорони перспективних площ і родовищ бурштину;

- врегулювання механізму одноосібного видобутку бурштину на родовищах, розробка яких у виробничих масштабах є нерентабельною.

- Врегулювання на законодавчому рівні одноосібного видобутку громадянами бурштину-сирцю забезпечить раціональне використання земель та повернення після рекультивації їх у стані придатному для використання за цільовим призначенням, крім того, забезпечить збільшення зайнятості населення та додаткові надходження до місцевих бюджетів - підсумувала Світлана Кирилівна.

Про це повідомили в Головному управлінні Держземагентства в Рівненській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 1)
Наступна новина: У Львівській області ...

КОМЕНТАРІ