Депутати ініціюють реформування освітньої галузі в Україні

Депутати ініціюють реформування освітньої галузі в Україні

24.05.14 14:47 0 681
На Волині перебуває голова парламентського комітету з питань освіти та науки України Лілія Гриневич. У рамках її робочої поїздки відбулася зустріч з головою облдержадміністрації Григорієм Пустовітом та його заступником Романом Карпюком, брифінг для ЗМІ, зустрічі з викладачами вишів.

Мета зустрічі – обговорення основних аспектів нового Закону України «Про вищу освіту», визначення основних проблеми реформування освіти та налагодження зв’язків поміж законодавцями, освітянами та студентством Волині. Законопроект «Про вищу освіту» пройшов перше читання.

Як зауважив Григорій Пустовіт, «тема реформування освіти назріла, адже за останні три роки їй взагалі не приділялася належна увага. Тому, сподіваюся, запропоновані зміни в освітянських процесах, це те, що хочуть бачити освітяни».

Він також повідомив, що навчальні заклади Волині багато в чому експериментують, шукають свій шлях для розвитку, запроваджують багато інноваційних проектів, тісно співпрацюють з вишами інших країн.

« як ніколи є шанс на ці зміни, тому нам треба цим скористатися. Законопроект має інноваційні зрушення: з одного боку - автономія університетам, з іншого – дуже жорстка підзвітність за результати своєї роботи. Наразі нардепи працюють над законом, що буде базовим для середньої та дошкільної освіти.

В ході розмови сторони висловили спільну думку, що в Україні необхідно підняти статус вчителя. «У нас - реальна соціальна проблема престижності професії вчителя. школа в основному тримається на людях середнього та старшого віку – після 45 років. Талановита молодь не йде працювати у школи, тому необхідно реформувати систему оплати праці вчителя. У зв’язку з демографічною кризою в Україні кількість школярів зменшилась в рази, а кількість вчителів залишилась», - зауважила голова парламентського комітету з питань освіти та науки України.

У свою чергу, Григорій Пустовіт висловив сподівання, що «нові закони стануть черговою сходинкою для підвищення статусу освіти, а вчитель стане тим локомотивом, який поведе за собою Україну до майбутнього».

В ході брифінгу голова парламентського комітету з питань освіти та науки України Лілія Гриневич докладніше розповіла про нововведення, що чекають на українську освіту після прийняття нових законів. Зокрема, в школах збережеться система ЗНО, як серйозний антикорупційний механізм при вступі до вишів. На її думку, необхідно скоротити кількість вищих навчальних закладів ІІІ-ІV рівнів акредитації, яких налічується понад три сотні. Зміниться й система захисту кандидатських дисертацій та введеться поняття молодший бакалавр. Також запровадять часові обмеження перебування на керівних посадах: ректор, декан та завідувач кафедри не зможуть перебувати на займаній посаді довше, ніж дві каденції.

Лілія Гриневич висловила сподівання, що депутати Верховної Ради України ще у цій каденції в другому читанні проголосують за освітній законопроект.

Про це повідомили у прес-службі прокуратури Волинської облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ