В Закарпатській області корисні поради у літню спеку

В Закарпатській області корисні поради у літню спеку

24.05.14 10:08 0 628
Надворі встановилась спека, а тому рятувальники поспішають навчити працюючих та відпочиваючих людей, як уберегти організм від високих температур і сонячного опромінення:

* Випивайте достатню кількість рідини - близько 2,5-3 літрів. Найкраще столової мінеральної води, колодязної, або зеленого несолодкого неміцного чаю, трав'яних настоїв. І не пийте солодкої газованої води - вона не вгамовує спрагу, а лише викликає її. Вживайте в їжу більше овочів та фруктів.

* Не перебувайте на сонці з непокритою головою, навіть нетривалий час. Обов’язково одягайте кепку, панамку, косинку. Обирайте одяг з легких та натуральних матеріалів, уникайте тісної одежі. По можливості залишайтесь у прохолодних або кондиційованих приміщеннях протягом того часу, коли сонце перебуває у своїй найбільш активній фазі.

* Уникайте задушливого громадського транспорту, особливо з 12.00 до 16.00. Людям старшого віку радимо перенести свої справи на ранок або вечір.

* У спеку в людей, особливо гіпотоніків, часто трапляються непритомність. Якщо у вас після перебування на сонці або в задушливому приміщенні з'явилося почуття втрати рівноваги, запаморочення, нудоти, миготіння перед очима, терміново перейдіть у тінь, вийдіть на свіже повітря.

* Не вживайте алкоголь. Будьте обережні з алкогольними напоями особливо біля води та на пляжі. Спека під сорок градусів плюс алкоголь, який розширює судини, і вода з температурою 20-25 o C, викликають рефлекторний спазм судин внаслідок чого може виникнути зупинка серця навіть на мілині. Тому перед купанням - ніякого алкоголю! Навіть неміцного.

* Якщо ви приймаєте ліки, відкоригуйте у лікаря схему лікування. Гіпертоніки, що вживають сечогінні препарати, ретельніше контролюйте тиск: через в'язкість крові змінюється концентрація ліків, а з ним і артеріальний тиск.

* Особливу увагу звертаємо для тих, хто приймає антибіотики: вам взагалі не можна бути на сонці, у вас висока фоточутливість!

* Не виходьте засмагати на пляж в «годину пік» - з 12 до 16, тому що можна отримати сонячний удар. Важливо й інше: сонце - серйозний онкогенний фактор, і в цей час його промені най шкідливі, перед входом у воду необхідно охолонути в тіні. Не рекомендується пірнати у воду, перепад температур спричинює спазм судин серця. В жару краще приймати теплий душ.

* Спортсмени і любителі здорового способу життя, перенесіть фізичне навантаження на ранок з 6.00 до 8.00 або після 20.00. Походіть босими ногами по траві. На ступнях знаходиться активні зони, вплив на які покращує циркуляцію крові та стимулює загальний тонус організму.

* У спеку можна легко захворіти на ангіну. Мікроорганізми в спокійному стані у нас в носоглотці та гортані не шкідливі, проте достатньо випити кваску з холодильника - вони стають різко патогенними. Коли розігріті, не пийте, холодного!

* Будьте передбачливими з кондиціонерами! Якщо ви прийшли з вулиці зі спітнілою спиною і сіли під кондиціонер або вентилятор, можна заробити міозит, застуду, активізувати хронічний герпес.

* Перед поїздкою автомобільним транспортом намагайтеся не їсти багато жирної, соленої та жареної їжі. В дорогу візьміть із собою термос з прохолоджувальним напоєм. А також провітріть салон автомобіля безпосередньо перед поїздкою. Якщо хочете припаркуватись, то краще це зробити десь у тіні. Якщо тіні немає то закрийте лобове скло зсередини спеціальним екраном, а панель приборів звичайним полотенцем.

З усього вищесказаного видно, що вимоги до правил поведінки в період аномальної спеки не такі й складні. Дотримуючись їх, ви зможете вести нормальний спосіб життя і максимально зберегти своє здоров'я і здоров'я своїх дітей.

Удачі вам і гарної погоди!

У ДСНС України у Закарпатській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ