На Хмельниччині проведено ексгумацію останків Героя Радянського Союзу Дячука Андрія Юхимовича

На Хмельниччині проведено ексгумацію останків Героя Радянського Союзу Дячука Андрія Юхимовича

24.05.14 09:25 0 696
До Державної міжвідомчої комісії у справах увічнення пам'яті жертв війни та політичних репресій (далі – Комісія) звернулися Хмельницька обласна державна адміністрація та громадськість Хмельниччини з проханням повернути останки Героя Радянського Союзу А.Ю. Дячука (1921-1945) на Батьківщину у с. Великі Орлинці Красилівського району Хмельницької області.

Комісія спільно з Хмельницькою обласною державною адміністрацією та Міністерством оборони Угорщини здійснили низку організаційних робіт, пов’язаних з перепохованням останків А.Ю. Дячука.

14 травня 2014 року відбулася ексгумація останків. Роботи здійснювала Угорська Сторона – спеціалізоване підприємство Szigü TemetkezésCégcsoport (Моріц Матіаш – керівник, Холло Нандор, Рай Чаба, Тот Ласло, Корчоп Йожеф, Меллер Йожеф, Шаркозі Йожеф). Під час ексгумації були присутні також представники Міністерства оборони Угорщини: підполковник Ролланд Маруш та заступник начальника Департаменту зв’язків з громадськістю та воєнно-меморіальній роботі Біро Андор, мер м. Пілімарош Іштван Пергел, пастор реформаторської кірхи Ершебет Ковалі.

З Української Сторони за роботами спостерігали: перший секретар Консульського відділу Посольства України в Угорщині Вадим Кривчиков, представники Комісії та громадських організацій України, ініціатори повернення його останків на Батьківщину: директор ПАТ «Антонінське ХПП» Василь Пасічник, радник голови правління корпорації «Сварог Вест-Груп» Петро П’яскорський, Янош Рояк. Під час ексгумації був представник і Російської Федерації – перший секретар Посольства Росії в Угорщині Владімір Сємідєтко.

По завершенні ексгумації мер м. Пілішмарот Іштван Пергел запевнив присутніх, що символічна намогильна споруда, встановлена на честь Героя буде й надалі залишатися на місці первинного поховання А.Ю. Дячука на території реформаторського кладовища і кожен бажаючий зможе віддати йому шану.

При перевезені останків останню честь Герою віддали прикордонники української застави переходу Чоп. Перепоховання останків заплановане на Батьківщині Дячука А.Ю. у с. Великі Орлинці Красилівського району Хмельницької області на 27 травня цього року.

Про це повідомили у Хмельницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Туристичний потенціал ...
Наступна новина: У Львівській області ...

КОМЕНТАРІ