У Житомирській міській гімназії № 3 згадували героїв України

У Житомирській міській гімназії № 3 згадували героїв України

24.05.14 16:27 0 724
Герої не вмирають. Під такою назвою у Житомирській гімназії № 3 пройшов усний журнал, присвячений Дню героїв. До старшокласників завітали голова облдержадміністрації Сидір Кізін, заступник Житомирського міського голови Олександр Бочковський, начальник управління освіти і науки облдержадміністрації Олександр Пастовенський, начальник міського управління культури Надія Полівода.

Школярі розподілилися на команди, кожна з яких вела розповідь про героїв, що виборювали українську державність і незалежність, окремого історичного відрізку: княжа доба, козацька доба, час українських січових стрільців, Українська народна республіка, ОУН та УПА, сучасні герої. Учні розповідали про героїв, читали вірші, співали пісні, передивлялися архівні відеоматеріали.

До розповідей про героїчне минуле нашої держави долучився і голова облдержадміністрації Сидір Кізін.

Історія України – це багатовікова боротьба народу за волю і незалежність. Щоб знати, якого ми роду, і впевнено дивитись у майбутнє, потрібно пам’ятати і шанувати славетних борців за Україну, перш за все наших земляків. Це Іван Виговський, Тарас Бульба-Боровець, Олег Ольжич, Микола Сціборський, Омелян Сеник. За одну тільки згадку про цих героїв у радянські часи можна було потрапити за грати, розповідає Сидір Кізін. Він поділився своїми спогадами про шкільні роки, про те, як він зі своїми однодумцями вивчав справжню історію України за підручниками, віддрукованими на машинці, як вирішив розмовляти українською мовою, хоча вона вважалася тоді «сільською» і недостойною уваги.

Український народ багато страждав, виборюючи свою свободу. Мільйони українців полягли під час спланованого геноциду – голодомору, під час політичних репресій, коли було ув’язнено і закатовано цвіт нації, українську інтелігенцію. Мільйони наших співвітчизників віддали свої життя під час Другої світової війни. Національно-визвольна боротьба українців продовжується, каже Сидір Кізін. Поруч з історичними особистостями в одному ряду стоять герої новітньої історії – хлопці і дівчата з Небесної сотні, наші земляки у складі українського війська, які на східних кордонах віддають свої життя за незалежну і вільну державу.

На знак вдячності загиблим героям учні запалили свічки пам’яті і вшанували їх хвилиною мовчання. Було вирішено від колективу класу покласти квіти до пам’ятних знаків видатним українцям – Миколі Сціборському і Омеляну Сенику.

Сидір Кізін щиро подякував учителю історії Людмилі Тайгуновій і старшокласникам за пам’ять і шану до наших земляків, що творили українську державу і прославляли Житомирщину.

Про це повідомили у Житомирській ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Путін: санкції матимуть ...
Наступна новина: 39 сотня самооборони ...

КОМЕНТАРІ