Сидір Кізін: «Олег Ольжич, Омелян Сеник та Микола Сціборський повернули на Житомирщину українське життя»

Сидір Кізін: «Олег Ольжич, Омелян Сеник та Микола Сціборський повернули на Житомирщину українське життя»

24.05.14 08:46 0 806
У Житомирі тривають урочистості з нагоди відзначення Дня Героїв. Під час покладання квітів до пам’ятного знаку борцям за волю України – Омеляну Сенику та Миколі Сціборському, встановленого на території Свято-Преображенського кафедрального собору, голова облдержадміністрації Сидір Кізін розповів про історію життя цих героїв та їхній внесок в історію нашої держави. Сидір Васильович зазначив про те, що Микола Сціборський стоїть поряд із такими ідеологами українського націоналізму, як Тарас Шевченко, Дмитро Донцов та Микола Міхновський. Він перебував на Житомирщині разом із Омеляном Сеником у складі похідних груп Організації Українських Націоналістів, які піднімали в місті над офіційними будівлями українські прапори. Саме завдяки їхній діяльності було відновлено богослужіння у Свято-Преображенському кафедральному соборі, де більшовики влаштували катівню, а згодом і продовольчий склад. Після трагічної загибелі у 1941 році Омеляна Сеника та Миколу Сціборського прийшли провести в останню дорогу майже 3 тис. житомирян.

Біля меморіальної дошки Олегу Ольжичу учасники урочистої ходи теж ознайомилися з біографією видатного земляка. Короткий урок історії для них провів Сидір Кізін. Голова облдержадміністрації наголосив на тому, що саме Олег Ольжич є одним із основоположників ідеї відзначення Дня Героїв ще у 1940-х роках ХХ століття. У 20 років він приєднався до підпільної боротьби за відновлення української держави і увійшов в історію України не лише як поет, а й палкий патріот своєї Батьківщини. Сидір Васильович констатував, що Олег Ольжич, Омелян Сеник та Микола Сціборський повернули на Житомирщину українське життя.

Урочиста хода завершилася на території Свято-Михайлівського кафедрального собору, де відбулася панахида за загиблими. За словами Сидора Кізіна, у День Героїв у Житомирі громада та представники влади вшановують не лише тих, про кого можна прочитати у підручниках історії, а й загиблих на майдані героїв Небесної Сотні, наших земляків – бійців 95-ї аеромобільної бригади, 26-ї Бердичівської артилерійської бригади, 30-ї окремої механізованої бригади з Новограда-Волинського. Сидір Васильович переконаний, що всі ці люди гідні того, аби стати взірцевим прикладом мужності й патріотизму для молодого покоління українців.

Про це повідомили у Житомирській ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Львові для малят ...
Наступна новина: Львів на вихідні. Афіша

КОМЕНТАРІ