Відбувся творчий звіт Ізяславського району «Свою Україну любіть»

Відбувся творчий звіт Ізяславського району «Свою Україну любіть»

26.05.14 14:37 0 750
Тарас Григорович Шевченко — центральна постать українського літературного процесу XIX ст. Його творчість мала вирішальне значення у становленні й розвитку нової української літератури, утвердивши в ній загальнолюдські демократичні цінності та піднісши її до рівня передових літератур світу. Збагачуючи українську літературу новими життєвими темами й ідеями, Шевченко став новатором і в пошуках нових художніх форм та засобів. Автор "Кобзаря" виробляв і утверджував нове художнє мислення. Його значення у розвитку передової вітчизняної суспільної думки, соціальної і національної свідомості народу не менше, ніж в історії поезії.

У рамках заходів з відзначення ювілею Великого Кобзаря в Ізяславському районному Будинку культури відбувся творчий звіт майстрів мистецтв та аматорів народного мистецтва району «Свою Україну любіть», приурочений 200-річчю народження Тараса Шевченка.

У вестибюлі будинку культури було розгорнуто виставку творів майстрів декоративно-прикладного мистецтва та художників-аматорів району «Тебе шануємо, Кобзарю, з тобою ми сягнем висот».

Колективи Ізяславського району показали світову велич Кобзаря, розкрили неосяжність його таланту.

Звітний концерт розпочався театралізованим прологом «Думкам Тарасовим дзвеніти!». До участі в ньому були задіяні: художник, скульптор, поет Микола Ткачук, аматори сцени Н.Бабійчук, А.Тітарчук, Г.Кушнірук, І.Шкварун, О.Кузьмук, В.Бичковський, В.Дмитрук, О.Янчук, вихованці зразкового ансамблю сучасного танцю «Оксамит» Ізяславської дитячої школи мистецтв, учасники народного аматорського ансамблю української пісні «Терниця» Ізяславського районного будинку культури, учасники народного аматорського хору імені Г.Кірпи Клубівського сільського будинку культури.

Після завершення прологу свята народних талантів учасників творчого звіту привітав голова районної державної адміністрації Микола Камінський. Він наголосив, що творчий звіт району припав на час, коли вся Україна, прославляє свого видатного сина - Великого Кобзаря, українського генія, якого визнав увесь світ. «Ідеї, вчинки, заповіти Тараса Шевченка і дотепер вражають своєю неймовірною національною силою й цілісністю. Його визначна заслуга - у пробудженні самоусвідомлення українського народу та національної гідності» - сказав голова райдержадміністрації М.Камінський. Микола Миколайович зазначив, що Шевченко - опора і натхнення для нашого громадянського поступу. І в новітній Революції Гідності, і під час трагічних подій, коли здійснюється агресія проти нашої держави, Його могутнє слово веде нас до європейського майбутнього.

Нині надзвичайно актуальні заклики Великого Кобзаря "єднайтеся", "братайтеся", тому нашою відповіддю на виклики і загрози сьогодення має бути єдність української нації, консолідація суспільства навколо вищої цінності - утвердження суверенної соборної незалежної України.

Творчий звіт - це прекрасна нагода для обміну думками про досягнуте, визначення перспектив на майбутнє. Він сприятиме пошуку нових шляхів у популяризації нетлінної спадщини українського народу.

Також учасників звіту привітала заступник директора Хмельницького обласного науково-методичного центру культури і мистецтва Олена Ільїнська, яка побажала учасникам звіту нових успіхів та наснаги, а усім - добра і миру. Вона зазначила, що звітні концерти дають змогу розкритися народним талантам, якими славиться наш район. Такі заходи мають вагоме значення у збереженні самобутності та історичної ідентичності українського народу. «Людина лише тоді буде розвивати свій талант, коли розумітиме, що це потрібно й іншим. Тому важливо, що мистецькі заходи, які ми проводимо у районі, об’єднують простих митців з народу» - зазначила Олена Василівна.

Учасниками звітного концерту стали: зразковий хореографічний ансамбль «Аквамарин» та зразковий фольклорний колектив «Барвінець» Плужненської музичної школи, зразковий ансамбль народного танцю «Барвограй» Ізяславської дитячої школи мистецтв, вихованиця Ізяславської дитячої школи мистецтв Анастасія Загородня, зразковий ансамбль бального танцю «Плеяда» Ізяславської дитячої школи мистецтв, дует бандуристів Ізяславської дитячої школи мистецтв, народний аматорський ансамбль «Гарний настрій» Ізяславської дитячої школи мистецтв, народний аматорський ансамбль духової музики «Музики Надгориння» Ізяславського районного будинку культури, член Національної Спілки письменників України Василь Кравчук, зведений хор учнів Ізяславської дитячої школи мистецтв, соліст Микола Коваль.

Виконавська майстерність, органічність, творчий потенціал наших співаків, акторів, танцюристів та музикантів були високо оцінені членами журі, які висловили слова подяки усім, хто причетний до організації та проведення творчого звіту художніх колективів Ізяславщини.

Аматори мистецтв району не лише подарували частинку своєї душі глядачам в залі, а й отримали моральне задоволення від реакції публіки та схвальних відгуків членів журі.

Живи, Україно співуча моя!

Хай буде щасливим твій шлях!

Хай пісня дзвінка солов’їна твоя

Лунає, як завжди, в віках!

Про це повідомили у Хмельницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ