27 травня у світі відзначатимуть Міжнародний день розсіяного склерозу

27 травня у світі відзначатимуть Міжнародний день розсіяного склерозу

27.05.14 08:03 0 686
Щорічно 27 травня у світі відзначають Міжнародний день розсіяного склерозу з метою інформування про проблему цього захворювання та глобальний рух організацій розсіяного склерозу (РС). Відзначення цього дня сприяє розширенню та об’єднанню національних і регіональних організацій хворих та пошуку джерел їх фінансування.

Про це 26 травня передає прес-служба департаменту охорони здоров’я ЛОДА.

Розсіяний склероз належить до групи автоімунних захворювань, при якому імунна система людини руйнує захисну оболонку – мієлін, що покриває нерви. Цей процес порушує взаємозв’язок між мозком та іншими частинами тіла, в результаті якого пошкоджуються нерви, а це – незворотний процес.

За даними Міністерства охорони здоров’я, в Україні на розсіяний склероз хворіють понад 18 тисяч осіб. Найчастіше хвороба вражає жінок та осіб працездатного віку – 21-45 років. Найвища захворюваність – серед осіб білої раси, що живуть в помірному кліматі.

Симптоми розсіяного склерозу різняться залежно від ступеня і місця пошкодження нервової системи. Серед них: оніміння або слабкість однієї або кількох кінцівок, часткова або повна втрата зору, двоїння в очах, поколювання або біль у різних частинах тіла, проблеми з координацією рухів або невпевнена хода, підвищена втомлюваність, запаморочення. У важких випадках хворі з на РС можуть втратити можливість ходити і говорити.

Діагностика розсіяного склерозу на ранніх стадіях є складною, оскільки симптоми захворювання можуть з’являтися і зникати, іноді навіть на місяці. Для встановлення диференціального діагнозу хворому необхідно зробити магнітно-резонансну томографію, пройти дослідження викликаних потенціалів (зорових, соматосенсорних, слухових), здати аналіз крові на інфекційні захворювання, а також проконсультуватись у вузьких спеціалістів.

Лікування розсіяного склерозу поки що не розроблено, однак зараз існують препарати, що дозволяють запобігти загостренню захворювання, змінити перебіг хвороби та полегшити її симптоми.

В Україні для лікування хворих на розсіяний склероз діє державна програма безоплатного забезпечення препаратами. Проте, такі препарати є дороговартісні, що унеможливлює забезпечення таких хворих безкоштовним лікуванням на 100%. Тому проблема покращення якості життя хворих на РС потребує особливої уваги громадськості та влади.

Одночасно із лікуванням таким хворим необхідно вести здоровий спосіб життя, уникати стресів, переохолоджень, не перегріватись (протипоказане довготривале перебування на сонці, прийом гарячих ванн, споживання гарячого чаю, засмага, відвідування солярію чи теплих країн). Також корисними будуть заняття з лікувальної фізкультури та коригування свого раціону харчування. Адже від зміни способу життя залежить пом’якшення проявів хвороби, тривалість ремісії (відновлення певних функцій організму), а це дозволить уникнути ранньої інвалідизації.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Закарпатській області ...
Наступна новина: Папа Франциск відвідав ...

КОМЕНТАРІ