В Луцьку знову Борщівник

В Луцьку знову Борщівник

28.05.14 10:02 0 771
Починаючи з 90-х років відбулося масове та активне поширення на території занедбаних полів, на узліссях та узбіччях доріг, і що є найбільш небезпечним - на території міст трав’янистої багаторічної рослини Борщівника Сосновського.

З травня до вересня, особливо в період цвітіння ця рослина є дуже небезпечною для здоров’я людини. Внаслідок наявності фотосенсебілізуючих сполук (фукомаринів) рослина за контакту з нею у сонячну погоду викликає серйозні фотохімічні опіки.

Способи захисту:

- не можна близько підходити до рослин, або заростей борщівника, брати в руки будь-які його частини, нюхати квіти, фотографуватись тощо. Під час роботи з борщівником не можна бути роздягненим або мати незахищені ділянки тіла.

Перша допомога при опіку борщівником, якщо все таки відбувся контакт із соком рослини, то необхідно:

- по можливості, в найкоротші терміни, рясно промити уражені ділянки з господарським милом в проточній вроді;

- промити (саме промити, а не протерти) уражені ділянки спиртовмісною рідиною (одеколоном, горілкою, спиртом), змастити обпечену поверхню протизапальним засобом одноразово (типу пантенол) і негайно закрити уражене місце від сонця кількома шарами тканини (одягом або пов’язкою). Ділянки тіла після контакту з соком або рослиною слід захищати від сонячного опромінення дві доби. Підступність борщівника в тому і полягає, що якщо вчасно не помітити потрапляння отрути на шкіру, то потім що-небудь робити буває пізно.

Як боротися ? Багаторазово викошувати, перекопувати грунт. За межами населених пунктів на ділянках вільних від культурних рослин можна застосовувати будь-які гербіциди у співвідношенні в двічі, тричі більшому від запропонованого, але лише на молодих рослинах до періоду цвітіння.

Для попередження поширення на території міста цієї небезпечної рослини комунальними службами застосовується спосіб багаторазового косіння. Який є ефективним тільки за умови його проведення перед цвітінням і не пізніше 3-4 тижнів після першого скошування. Важливо – не давати рослинам цвісти, щоб не утворилось нове насіння.

Просимо мешканців міста бути особливо уважними, оскільки, виявлено борщівник на вул. Мамсурова, вул. Боженка, вул. Замковій, вздовж дитячої залізниці.

Про виявлені нові місця поширення борщівника в межах міста просимо надавати інформацію у відділ екології Луцької міської ради за тел.724608.

Про це повідомили у Луцькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ