ДСНС України посилює професійний добір кадрів для підвищення якості роботи

ДСНС України посилює професійний добір кадрів для підвищення якості роботи

28.05.14 18:02 0 857
Ефективність професійної діяльності фахівців оперативно-рятувальних служб напряму залежить від фізичної та інтелектуальної підготовки, моральної і психологічної стійкості під час виконання завдань за призначенням. Швидкий темп праці, постійне нервово-емоційне напруження, миттєве реагування на надзвичайні ситуації – всі ці фактори висувають особливі вимоги до психофізіологічного добору осіб, які виявляють бажання працювати у системі Державної служби України з надзвичайних ситуацій.

Світова спільнота вже давно і досить успішно практикує психофізіологічний відбір кандидатів як і для роботи рятувальника, так і для інших «стресових» професій. Такий відбір суттєво знижує ймовірність «людського фактору» на виробництві: спостерігається зменшення техногенних катастроф – на 20-25%, зниження рівня травматизму працівників – на 40-45%. Наприклад, при Міністерстві праці США створено центри профорієнтації і профвідбору. І саме використання психофізіологічної експертизи цими центрами забезпечує професійну надійність, безпеку праці, збереження здоров’я персоналу.

Основними елементами психофізіологічного відбору рятувальників є оцінка фізичного та фізіологічного стану, оцінка психологічної стійкості та психічної рівноваги. Тож у системі ДСНС України відповідно до чинного законодавства розроблені відповідні положення і методики проведення психофізіологічного професійного добору осіб рядового і начальницького складу. Під час проходження психофізіологічної експертизи визначається рівень розвитку таких якостей, як увага, пам‘ять, стійкість до стресу, орієнтація у просторі, швидкість реагування тощо.

Днями тестування на поліграфі на базі психофізіологічної лабораторії, розташованої в Інституті державного управління у сфері цивільного захисту, пройшли Голова Державної служби України з надзвичайних ситуацій Сергій Бочковський і директор Департаменту персоналу Олександр Євсюков. Аналогічне тестування на психологічну стійкість, рівень реагування на надзвичайні ситуації, стійкість до роботи в екстремальних умовах та схильність до корупційних дій пройдуть всі працівники апарату ДСНС України. Такий психофізіологічний професійний добір особи рядового і начальницького складу, а також державні службовці у системі ДСНС України повинні проходити при прийомі на службу і надалі щороку. «У нас повинні працювати порядні, професійні і віддані своїй справі люди», – підкреслив Сергій Бочковський.

За результатами тестування надаються попередні висновки щодо відповідності особистих якостей, навиків і вмінь людини її професійним обов‘язкам. Причому тестування відбувається індивідуально, тобто відповідно до фахових вимог до конкретного напряму професійної діяльності. «Таким чином ми робимо психологічне прогнозування надійності роботи конкретного працівника у розрізі саме його функціональних обов‘язків», – підкреслив керівник Департаменту персоналу. На основі отриманих психофізіологічних та медичних даних Центральна лікарська експертна комісія робить остаточний висновок і засвідчує відповідність кандидата чи працівника вимогам професійної діяльності.

«Зазвичай після психофізіологічного тестування на додаткове обстеження направляється лише 2-5% від загальної кількості осіб, хто його пройшов. За необхідності ми направляємо людину на медико-психологічну реабілітацію чи на поглиблене обстеження до спеціалізованих медичних закладів», – зауважив начальник Центральної лікарської експертної комісії ДСНС України Микола Стрюк.

Державна служба України

з надзвичайних ситуацій
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Луцьке підприємство ...
Наступна новина: В Луцьку працівники ЖКП №3 ...

КОМЕНТАРІ