Арсеній Яценюк: Якщо до 29 травня між

Арсеній Яценюк: Якщо до 29 травня між "Нафтогазом" та "Газпромом" не буде підписана угода - зустрінемося в Стокгольмському суді

29.05.14 13:23 0 651
29 травня спливає термін доарбітражного врегулювання спору між НАК «Нафтогаз України» та російським газовим монополістом «Газпром». «Якщо до 29 травня між «Нафтогазом» та «Газпромом» не буде підписано угоди відповідно до передарбітражної вимоги, яку Україна відправила майже місяць тому, - ми будемо зустрічатися із «Газпромом» у Стокгольмі в суді», - заявив на засіданні Уряду у вівторок, 27 травня, Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк.

«Росія не зробила жодного кроку для врегулювання цієї суперечки. Часу не залишилось», - додав він.

«Моя позиція з цього приводу є незмінною. Ми готові заплатити за придбаний газ. Тільки ж треба документи підписати для того, щоб заплатити по зобов'язаннях», - підкреслив Глава Уряду.

Окрім того, наголосив Арсеній Яценюк, Росія має дати відповідь стосовно питання повернення Україні 2,2 мільярда кубічних метрів газу, «які Росія вкрала через «Чорноморнафтогаз» на території Автономної Республіки Крим»: «У цінах російського «Газпрому» - це мільярд доларів США. Я вже не кажу про сотні мільярдів доларів, які Росія вкрала в українських громадян через анексію Криму».

«Якщо ми за справедливість, то будемо справедливо, чесно і прозоро розмовляти. У Росії однобока справедливість: усе, що вони роблять, нападаючи на країни, підриваючи глобальну систему безпеки, розрушуючи кордони - виявляється, відповідає міжнародному законодавству. А те, що Україна разом із міжнародним співтовариством вимагає повернути Крим, українську державну власність, підписати угоду, яка відповідала б базовим ринковим принципам - це, з їхньої точки зору, неправильно, адже невигідно Росії», - підкреслив він.

Щодо перемовин з Російською Федерацією, позиція Уряду залишається незмінною: «У сучасних умовах двосторонні переговори без присутності Сполучених Штатів Америки і Європейського Союзу не представляються можливими».

Арсеній Яценюк висловив сподівання, що угода між «Нафтогазом» і «Газпромом» буде підписана.

У той же час, Глава Уряду підкреслив, що необхідно по-новому збудувати енергетичний ринок Європи.

Він нагадав, що Україна є учасником Енергетичної хартії та виконує Третій енергетичний пакет, в той час як Росія не є учасником Енергетичної хартії і Енергетичного співтовариства: «Тобто в нас абсолютно різні правові бази».

«Тому в рамках цієї газової кризи ми повинні по-новому збудувати енергетичний ринок Європи. Це означає, що російський газ продається не на кордоні між Україною і Європейським Союзом, а на кордоні між Україною і Росією», - наголосив Арсеній Яценюк.

Також, за його словами, українська газотранспортна система повинна спільно експлуатуватися і модернізуватися разом із європейськими партнерами і партнерами зі Сполучених Штатів Америки: «Українські сховища повинні бути наповнені газом, і цей газ повинен належати українським, європейським, американським компаніям».

Про це повідомили у Хмельницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Мешканців Львівщини ...
Наступна новина: У Рівненській області ...

КОМЕНТАРІ