КОНКУРСИ КРАСИ: ВІД АФРОДІТИ ДО СОФІ ЛОРЕН

КОНКУРСИ КРАСИ: ВІД АФРОДІТИ ДО СОФІ ЛОРЕН

29.05.14 12:08 0 722
Вісімдесят вісім років тому 22 травня італійський диктатор Беніто Муссоліні заборонив проведення конкурсів краси й назвав такі заходи аморальними. Звісно, заборона була тимчасовою, а без конкурсів краси сьогодення уявити дуже важко.

Мабуть, першим «конкурсом краси» можна вважати міфічне змагання трьох богинь Гери, Афіни й Афродіти. Суддею вибрали людину – Паріса, який віддав головний приз, яблуко, і звання найпрекраснішої Афродіті. Збереглися й непрямі підтвердження того, що найкрасивішу дівчину обирали у древній Трої. Найдавніші документально підтверджені конкурси краси пройшли в Коринфі в V столітті до н. е. на честь богині Землі. Грекам починання сподобалося, такі конкурси стали влаштовувати в Афінах, а потім повсюдно. Особливо популярні були змагання на острові Лесбос в Егейському морі.

У Стародавньому Вавилоні після конкурсу краси переможниці присвоювали не тільки звання першої красуні, її «продавали» на аукціоні: за найбільшу запропоновану суму дівчину можна було придбати у родини, щоб потім із нею одружитися. Незважаючи на суворі ісламські звичаї, у гаремах Османської імперії теж розважалися, вибираючи найкрасивішу одаліску. Племена Австралії та островів Тихого океану ще задовго до ХХ століття проводили такі конкурси: незаміжні привабливі дівчата змагалися оголеними.

За піонерів конкурсів краси цілком можуть зійти й племена Нової Гвінеї. В одному з них схожі заходи проводили упродовж багатьох століть. Конкурс тривав цілий тиждень і нагадував багатоборство. Красуні піднімали важкості, змагалися у бігу, боролися з морською стихією, готували на ціле плем’я тощо. Ідеалом була дівчина з довгими руками, широкими стегнами і великими грудьми – для народження та вигодовування майбутнього потомства. У Новій Гвінеї красуні щастило: як приз вона отримувала найкращого нареченого племені. А от титул першої красуні африканського племені Йо-Шио особливого задоволення не приносив: найкрасивішу дівчину згодовували левам-людожерам. Чи розуміли тварини красу – невідомо, але дикуни свій генофонд зіпсували неабияк. Справді, краса вимагає жертв! В Уганді також проводили конкурси краси, до того ж на обличчя особливо ніхто не дивився. Вибирали власницю найкрасивішої, даруйте, дупці. А деякі учасниці мали таку потужну «красу», що без допомоги не могли навіть встати.

У 1904 році відбувся перший французький конкурс краси. Упорядники вирізали з дерев’яного листа трафарет ідеальної фігури, кожна охоча панна могла спробувати вписатися у «стандарт». Через два роки у конкурсі перемогла нікому не відома Ніколь Форізьє, співачка з невеликого ресторану. Не одразу вписавшись в «еталон», дівчина не розгубилася і стягнула з себе пишні панталони, але до купальників-бікіні було ще дуже далеко.

Взагалі конкурси краси стали «трампліном» для багатьох знаменитих актрис. У 1919 році зовсім ще молоденька Марлен Дітріх брала участь у берлінському конкурсі краси. Якщо з шиєю, грудьми і талією усе було гаразд, то стегна ніяк не хотіли відповідати еталону.

Грету Гарбо взяти участь у конкурсі краси у 1921 році в Стокгольмі вмовила подруга по драматичній школі, яку Грета вважала набагато красивішою за себе і погодилася на участь, щоб підтримати її. Але подругу відсіяли після першого туру, а Грета посіла друге місце.

Юна Софія Шиколоне, перш ніж стати Софі Лорен, теж брала участь у найрізноманітніших конкурсах краси. Звання «Міс Неаполь», наприклад, вислизнуло прямо з-під її носа. Перші два тури дебютантка пройшла чудово, вона набрала найбільшу кількість очок, а от для третього туру знадобився купальник, якого не було. Поки Софія з мамою бігали до найближчого магазину і вибирали найдешевший купальник, конкурс завершився. Захекана, розпатлана Софія вискочила на подіум, коли журі вже розходилося. Засмученій дівчині дали заохочувальний приз – зарахували до театральної студії, що й визначило її долю.

Загалом же питання про еталон вирішували доволі довго. Знавці жіночої краси запропонували виходити з розрахунків Леонардо да Вінчі, який ретельно прорахував усі пропорції, але все-таки за зразок взяли статую Венери, знайдену в кінці минулого століття біля берегів грецького острова Родос. Саме вона дала світові заповітні 90–60–90 (щоправда, при зрості 161 см!). Власне, критеріїв краси багато, але варто пам’ятати, що кожна дівчина-жінка особлива і вже є представницею ПРЕКРАСНОЇ половини людства.

Ярослав РОМАНІВ

Джерело: Сім’я і Дім
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ