На Хмельниччині з Угорщини у рідні Великі Орлинці – перепоховання праху Героя Радянського Союзу

На Хмельниччині з Угорщини у рідні Великі Орлинці – перепоховання праху Героя Радянського Союзу

29.05.14 10:21 0 730
На рідну землю повернувся полеглий в роки Великої Вітчизняної війни у боях за свободу та Батьківщину, Герой Радянського Союзу старший сержант Дячук Андрій Юхимович. Аби вшанувати пам’ять воїна, участь в урочистій церемонії перепоховання його праху взяв голова обласної адміністрації Леонід Прус.

Варто зауважити, що до цього часу тіло захисника Батьківщини було поховано на території Угорщини. Сам же Андрій Юхимович народився 13 грудня 1921 року в селі Великі Орлинці Красилівського району. Саме тут і відбулося перепоховання, серед односельчан. Звання Героя Андрію Дячуку присвоєно за забезпечення висадки десанту на правий берег Дунаю у грудні 1944 року. Своїм човном він перевіз через річку за 7 рейсів 96 чоловік і знищив вогневу точку противника. Загинув в боях за місто Будапешт смертю хоробрих 14 січня 1945 року. Був похований у місті Пілішмарот, що в Угорщині.

« нас об’єднала особлива подія – повернення на рідну землю праху учасника Великої Вітчизняної війни, Героя Радянського Союзу Дячука Андрія Юхимовича» – зазначив голова обласної адміністрації під час проведення меморіальних заходів. Символічним є те, що цю місію вдалося реалізувати в рік 70-ї річниці визволення Хмельницької області та України від фашистських загарбників. Очільник Хмельниччини висловив вдячність місцевій громаді та усім, хто несе з собою пам’ять про людей, які вибороли для нас мир.

Величний подвиг наших предків залишається невичерпним джерелом героїзму, патріотизму та вищою формою вірного служіння своєму народу. За словами Леоніда Івановича, саме на таких прикладах потрібно виховувати у молодого покоління відчуття активного учасника сучасної історії, яка є продовженням усіх подій, що відбулися з українським народом. «Тільки так ми зможемо передати кращі традиції та пам'ять наступним поколінням», – наголосив голова обласної адміністрації. Після мітингу біля пам’ятного знаку на честь воїнів-односельчан та пам’ятника Андрію Дячуку розпочалася траурна процесія, яка рушила в напрямку сільського кладовища. Саме там і відбулося поховання праху Героя.

Про це повідомили у Хмельницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: В Житомирській області ...

КОМЕНТАРІ