Віктор Неборак: Рядки з поезії Назара Гончара можна було б друкувати на футболках

Віктор Неборак: Рядки з поезії Назара Гончара можна було б друкувати на футболках

29.05.14 12:30 0 1646
Мінімалізм і класичні форми, легковажний філософ і серйозний митець, принти на футболках і гуцульська автентика – все це притаманне Назару Гончару або Василю Герасим’юку. У книгарні «Є» відбулося щомісячне обговорення книжок за участі літературознавців Андрія Дрозди, Ігоря Котика, Віктора Неборака.

Було проаналізовано 2 поетичні збірки – «Кров і легіт» Василя Герасим’юка та «Автопортрети» Назара Гончара. За словами літературознавця Віктора Неборака, обидві книги є у річищі сучасного мистецтва, але не позбавлені традицій минувшини, бо об’єднані шевченковою традицією.

Збірка віршів Назара Гончара «Автопортрети» вийшла у 2013 році. «Для Назара Гончара – мова була основною реальністю. Мінімалізм, словесний пошук є характерними для поета. Деякі вірші складаються лише з одного слова. Водночас рядки з поезії Назара Гончара є такими місткими за змістом, що їх можна було б розбити на цитати і друкувати замість англійських принтів на молодіжних футболках. У поезії Назара Гончара є «поетична єретика», тобто поєднання язичницьких (гуцульських) та християнських мотивів. Іноді вірші Гончара можуть видатися дитячими. Оця «дитинність» – це ніби його життєва історія», – зауважив Віктор Неборак

Літературознавець Андрій Дрозда додав, що «Гончар ніби надягає маску паяца-легковажного філософа, але завдяки цьому порушує серйозні, глибокі проблеми більш повно». Окрім творів Гончара у збірці є тексти Анети Камінської польської перекладачки, які супроводжуються її коментарями і виконані у авангардній стилістиці поета.

Збірка Василя Герасим’юка є зовсім нещодавньою. Вона ніби просякнута виром революції. Назва «Кров і легіт» також є невипадковою. Як зауважив Віктор Неборак: «Кров була пролита на Майдані і проливається зараз, а легіт виступає голосом Бога».

Учасники обговорення наголосили на тому, що у творчості Василя Герасим’юка є багато від гуцульської автентики. Завдяки цьому у поезії митця відчутний певний «поетичний єретизм» тобто поєднання язичницьких (гуцульських) та християнських мотивів.

«Для творчості Василя Герасим’юка важливою є сюжетність у поезії. Водночас поет пише переважно рваним, покрученим ритмом. Він митець, який є ближчий до класичних форм, адже має у своїй добірці сонети і поеми», – розповів літературний критик Ігор Котик.

За словами Віктора Неборака, Василь Герасим’юк має так звану генетичну пам’ять. Тобто певний підсвідомий зв’язок з минулим. Чим минуле далі, тим ближче до поета.

Про це повідомив ZIK

PS: футболки русь православная Оренбург
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Львові відзначать День ...
Наступна новина: У Рівненській області ...

КОМЕНТАРІ