Сепаратисти Сходу не читали книг. Тому й вхопились за «вихід», який їм підсунули, – експерт

Сепаратисти Сходу не читали книг. Тому й вхопились за «вихід», який їм підсунули, – експерт

30.05.14 09:10 0 713
Проблема сепаратистів, які бігають з автоматами на сході України, в тому, що вони не читали і не читають книжок. Тому й не знають, як діяти і вхопились за вихід, що їм підсунули люди не з України.

На цьому 29 травня під час круглого столу «Перспективи та розвиток книговидавничої галузі Львівської області» наголосив директор Львівської обласної універсальної наукової бібліотеки Іван Сварник.

«Зараз ми живемо в час, коли усі маємо усвідомити: люди, що бігають з автоматами по теренах степової України, книжок не читають. Проблема цих людей у тому, що вони не читали книжок. Тому й не знають, як діяти у цій ситуації, а вхопилися за вихід, який їм підсунули люди не з України, – підкреслив Іван Сварник. – Як вийти з цієї ситуації – справа політиків, наша справа – зробити так, щоб люди читали книги».

Він розповів, що нещодавно побував у сільських бібліотеках Перемишлянського району.

«Виявилось, що в селі живе 700 осіб, і 500 з них – читачі бібліотеки. Я кажу бібліотекарю, що не може бути, невже стільки читачів! Мені ж відповідають, що читають усі пенсіонери, діти починають читати книги з бібліотеки від шести років. Хіба пияки не беруть книжок, але є серед них і такі, які теж читають. Тому з читанням книжок, попитом на них у нас проблеми немає», – зауважив Сварник.

Натомість, з його слів, є великі проблеми з гуртовими закупівлями книжок, що приводить до корупції та зменшення книг, які потрапляють у бібліотеки.

«Коли ми працювали безпосередньо з видавництвами, то все було зовсім інакше. Кожен директор мені казав, що якщо ви візьмете на таку-то суму, то на решту даємо знижку. Тобто, тоді ми могли купити вдвічі більше книжок, ніж під час тендерних торгів. Це надзвичайно болюче питання для української книги», – підсумував директор Львівської обласної універсальної наукової бібліотеки.

Він нагадав, що торік ВРУ розглядала законопроект про скасування держзакупівель в галузі книжкової продукції. ВРУ прийняла його, але проект закону «зарізав» екс-президент. Відтак, вважає Іван Сварник, зараз знову потрібно порушувати це питання.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ