Поліграфічні підприємства мають пам’ятати, що виготовляють не шкарпетки, – професор

Поліграфічні підприємства мають пам’ятати, що виготовляють не шкарпетки, – професор

30.05.14 10:01 0 664
Поліграфічні підприємства, попри те, що виконують насамперед замовлення, які приносять прибуток, мають пам’ятати: їхня продукція – не шкарпетки.

На цьому 29 травня під час круглого столу «Перспективи та розвиток книговидавничої галузі Львівської області» наголосив професор, кандидат технічних наук, академік Академії інженерних наук України, почесний доктор Міжнародного центру видавничо-поліграфічної освіти (Великобританія), з 1989 по 2003 роки – ректор Української академії друкарства Степан Гунько.

Говорячи про збереження української мови, професор наголосив, що активну участь у цьому беруть, зокрема, ЗМІ та книги.

«Якщо говорити з географічної точки зору, то за збереження мови ми завдячуємо саме сільському населенню. Бо наші міста стали такими сучасними вавилонськими згромадженнями, у яких мало хто звертає увагу на те, якою мовою до вас звертаються чи якою ви відповідаєте. Найкраще мова зберігається у сільській місцевості, але чи в багатьох селах Львівщини є книжкові магазини? Є райони, які не мають їх. І про це треба говорити, – зазначив Степан Гунько.

Він підкреслив, що на Львівщині не вистачає книжкових магазинів.

«У Львові відкриваються нові книгарні, це дуже добре, але потрібно, щоб так було і по районах області, великих селах. Зрештою, у кожному селі є магазин, в якому можна виділити окремий куточок для книг. Наші сільські люди надзвичайно грамотні і люблять читати», – зауважив професор.

Відтак, вважає він, має діяти ефективна державна програма підтримки книговидання та книгорозповсюдження.

Степан Гунько також додав: «Зараз у Львові утворилось дуже багато приватних, менших або більших, поліграфічних підприємств, що виконують, в першу чергу, ті замовлення, які приносять прибуток. Але поліграфічні підприємства мають задумуватися і над тим, що їхня продукція, перепрошую, – не шкарпетки. Якщо не вистачить шкарпеток, то поїдуть у Польщу чи Туреччину і привезуть. А якщо потрібен «Буквар» чи шкільний підручник – поляки нам цього не зроблять – маємо виготовити самі. Продукція наша особлива і має надзвичайно велике значення».

Тому Степан Гунько вважає, що на Львівщині потрібно провести моніторинг поліграфічної бази, аби з’ясувати, якої форми власності у нас є поліграфічні підприємства та що саме вони можуть друкувати.

Він також зазначив, що в Україні занепала категорія соціально необхідної літератури.

«Вже не кажу про наповнення белетристики російською мовою, якою зараз заповнені книжкові полиці. Маємо дуже багато літератури, яка не є соціально необхідною», – сказав професор.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Тернопіллі якісні ...
Наступна новина: Чернівці: Комунальне ...

КОМЕНТАРІ