Екологія Львова потерпає від кислих гудронів

Екологія Львова потерпає від кислих гудронів

31.05.14 10:07 0 738
За інформацією департаменту екології та природних ресурсів Львівської облдержадміністрації, на території ВАТ «Львівський дослідний нафтомаслозавод» триває грубе порушення вимог екологічної безпеки щодо зберігання кислих гудронів. Зважаючи на те, що місце зберігання гудронів розташоване в 10 кілометровій зоні міста, дана ситуація спричиняє нанесенню шкоди довкіллю та загрожує здоров’ю людей, зокрема мешканцям Львова.

Поблизу Львівського сміттєзвалища в трьох неізольованих земляних ємностях (амбарах-накопичувачах) ВАТ «Львівський дослідний нафтомаслозавод» накопичено близько 200,0 тис.м3 кислих гудронів, що утворювались впродовж 70-80 років минулого століття. Збірники утворені греблями, побудованими в ярах, на земельній ділянці загальною площею 6,8 га, з яких 2,0 га належить ЛКП «Збиранка», решта земельної ділянки використовується без правовстановлюючих документів. Загальна площа збірників орієнтовно 30 тис.м2.

З 2004 р. до спостерігається зниження рівня рідини в амбарах з кислими гудронами, витік фільтрату з вмістом сірчаної кислоти з цих амбарів, просочування гудронів до підземних рік та забруднення поверхневих вод і вод приватних криниць небезпечними складовими. За результатами проведених досліджень гудрони ВАТ «Львівський дослідний нафтомаслозавод» є дуже кислими та містять разом з органічними речовинами, близько 70% сірчаною кислоти, що свідчить про витікання сірчаної кислоти з накопичувачів.

У 2008 році на ВАТ «Львівський дослідний нафтомаслозавод» введено процедуру санації. Керуючим санацією призначено арбітражного керуючого. Однак, виправити фінансово-господарське становище боржника та задовольнити в повному обсязі або частково вимоги кредиторів не вдалось. Як наслідок, у 2009 році підприємство ухвалою суду визнано банкрутом, відкрито ліквідаційну процедуру та призначено ліквідатором арбітражного керуючого (він же і відповідав за санацію підприємства).

Зазначимо, що відповідно до ст. 17 Закону України «Про відходи», власники відходів зобов’язанні:

- здійснювати організаційні, науково-технічні та технологічні заходи для максимальної утилізації відходів, реалізації чи передачі їх іншим підприємствам, установам та організаціям, що займаються збиранням, обробленням та утилізацією відходів;

- забезпечувати за власний рахунок екологічно обгрунтоване видалення тих відходів, що не підлягають утилізації;

- забезпечувати розробку в установленому порядку та виконання планів організації роботи у сфері поводження з відходами;

- мати ліцензії на здійснення операцій у сфері поводження з небезпечними відходами і дозвіл на експлуатацію об’єкта поводження з небезпечними відходами;

- виконувати інші обов’язки, передбачені законодавством, щодо запобігання забрудненню навколишнього природного середовища відходами.

Згідно зі ст. 34 Закону України «Про відходи», суб’єкт господарської діяльності, у власності або у користуванні якого є хоча б один об’єкт поводження з небезпечними відходами, зобов’язаний:

- забезпечити запобігання забрудненню ними навколишнього природного середовища, а у разі виникнення такого забруднення – ліквідувати забруднення та його наслідки для навколишнього природного середовища та здоров’я людини;

- вживати заходів, направлених на запобігання аваріям, обмеження і ліквідацію їх наслідків та захист людей і навколишнього природного середовища від їх впливу;

- забезпечувати експлуатацію зазначених об’єктів з небезпечними відходами з додержанням вимог природоохоронного законодавства;

- мати ліцензію на здійснення операцій у сфері поводження з небезпечними відходами.

У випадку визнання суб’єкта господарювання банкрутом з подальшим відкриттям ліквідаційної процедури всі обов’язки власника підприємства щодо належного збереження, оброблення й утилізації, реалізації майна покладаються на ліквідатора (арбітражного керуючого).

Як зазначають у департаменті екології та природних ресурсів облдержадміністрації, дії арбітражного керуючого не відповідають вимогам чинного законодавства: ВАТ «Львівський дослідний нафтомаслозавод» досі не вживає жодних заходів щодо забезпечення екологічно безпечного зберігання кислих гудронів та їх утилізації чи видалення.

Довідка:

Кислі гудрони це – відходи, отримані під час очистки нафтопродуктів концентрованою сірчаною кислотою; в’язка смолиста маса чорного кольору, що вміщує поряд з органічною речовиною від 15 до 75% по масі вільної сірчаної кислоти.

Про це повідомили у Львівській обласній державній адміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Житомирській області ...
Наступна новина: Діти постраждалих ...

КОМЕНТАРІ