Житомирщина: 39% експорту товарів та продуктів області направляються до ЄС

Житомирщина: 39% експорту товарів та продуктів області направляються до ЄС

31.05.14 15:08 0 775
Для представників відділів економіки райдержадміністрацій та представників бізнесу (найбільших експортерів області до країн ЄС) провели семінар на тему: «Доступ товарів вітчизняного виробництва до ринку ЄС в рамках автономних преференцій та майбутньої зони вільної торгівлі між Україною та ЄС. Технічні вимоги до продукції, яка експортується на ринок ЄС».

Заступник директора департаменту економіки та міжнародного співробітництва облдержадміністрації Валентин Ільїних відмітив, що інтеграційна складова є невід’ємною складовою сучасних міжнародних політичних та економічних процесів взаємодії держав. Створення зони вільної торгівлі один із найнеобхідніших кроків до євроінтеграції.

За інформацією Валентина Ільїних, загальний обсяг експортно-імпортних операцій Житомирщини з за І квартал 2014 року становив 103,5 млн. дол. США. Сальдо зовнішньої торгівлі за відповідний період позитивне і складає 21,3 млн. дол. США. Найбільшими торгівельними партнерами нашої області з країн Європи є Німеччина, Італія, Польща.

«39% експорту товарів та продуктів області направляються до ЄС. Підприємства Житомирщини адаптуються до стандартів ЄС. Загальний обсяг експорту області до країн ЄС за І квартал 2014 року становив 62,4 млн. дол. США, що майже на 37% більше за аналогічний період минулого року», - сказав Валентин Олександрович.

У товарній структурі експорту Житомирської області переважають товари рослинного походження, деревина та вироби з деревини, текстильні вироби, електронно-технічне обладнання. Обсяг імпорту за І квартал 2014 року зменшився на 21,7%, що дорівнює 41,1 млн. дол. США. З ЄС імпортуються машини, обладнання та механізми, електронно-технічне обладнання, полімерні матеріали, пластмаси та вироби з них, продукти хімічної галузі промисловості.

Представник Міністерства економічного розвитку і торгівлі України Катерина Крівцун зазначила, що ЄС був і є одним із головних економічних партнерів країни.

Учасників семінару привітав керівник Проекту ЄС «Додаткові заходи щодо виконання Програми підтримки галузевої політики «Сприяння взаємній торгівлі шляхом усунення технічних бар\'єрів у торгівлі між Україною та Європейським Союзом» Стефанос Іоакеімідіс та висловив сподівання, що найближчим часом між ЄС та Україною буде підписана економічна частина угоди про асоціацію.

Під час семінару обговорювалися такі теми: автономні торгівельні преференції для України з боку ЄС; можливості експорту української сільськогосподарської продукції до країн ЄС в рамках автономних торговельних преференцій; технічні вимоги до продукції, яка експортується на ринок ЄС.

Про це повідомили у Житомирській ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Львівській області ...
Наступна новина: Львівська ...

КОМЕНТАРІ