постійна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Рівненської області розглянула нагальні питання забезпечення безпечної життєдіяльності регіону у літній період

постійна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Рівненської області розглянула нагальні питання забезпечення безпечної життєдіяльності регіону у літній період

31.05.14 08:52 0 792
29 травня в обласній державній адміністрації під керівництвом першого заступника голови ОДА Юрія Приварського відбулося чергове засідання постійної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. Робота комісії проходила в режимі прямого відеозв’язку з головами постійних комісій районів та міст обласного підпорядкування. Участь в засіданні взяли начальник Головного управління ДСНС у Рівненській області генерал-майор служби цивільного захисту Володимир Оглобля, начальник управління з питань НС та ЦЗН ОДА Віктор Симонюк, керівники обласних відомств та служб цивільного захисту.

Комісія розпочала роботу із розгляду питання щодо стану готовності місць масового відпочинку населення на водних об’єктах. Перед присутніми виступив заступник начальника ГУ ДСНС підполковник служби цивільного захисту Олег Панюк. Зокрема він зазначив, що співробітники Держслужби з НС Рівненщини в складі комісій здійснили перевірку усіх визначених місць для масового відпочинку людей та зобов’язали власників водних об’єктів привести їх у відповідність до вимог законодавства у сфері цивільного захисту, в тому числі обстежити й очистити акваторії пляжів, встановити попереджувальні плакати у небезпечних місцях, створити сезонні рятувальні пости тощо. Особлива увага з боку контролюючих органів була приділена готовності до купального сезону місць масового відпочинку дитячих закладів оздоровлення.

Разом з тим, керівництвом Головного управління ДСНС вжито ряд заходів для підвищення ефективності надання допомоги громадянам під час нещасних випадків на воді. Всі підрозділи Служби порятунку забезпечено плавзасобами, рятувальники кругами, жилетами та іншим необхідним спорядженням для порятунку потопаючих. Також, в кожному районі та обласному центрі працівниками Держслужби спільно з рятувальниками РОКАРСВО та місцевими силами реагування проведено практичні тренування з відпрацюванням різних способів порятунку людей на воді й надання потерпілим першої медичної допомоги. Як результат, 25 травня в місті Кузнецовську на річці Стир працівники ДСНС оперативно врятували 10-річного хлопця, що заплутався в гіллі підтопленого дерева та міг потонути.

У свою чергу очільник Служби порятунку Рівненщини Володимир Оглобля наголосив членам комісії, що детальний аналіз випадків загибелі людей на воді у минулому році свідчить про те, що всі трагедії сталися на водних об’єктах, які не визначені як місця для масового відпочинку і де немає рятувальних постів. Тому, щоб запобігти нещасним випадкам під час цьогорічного купального сезону, слід постійно проводити серед населення інформаційно-роз’яснювальну роботу з питань безпечного користування водними об’єктами та необхідності дотримання правил безпечної поведінки на воді, особливо у сільській місцевості. І для цієї роботи необхідно залучити всі можливості органів місцевої влади та самоврядування.

Наступним питанням порядку денного роботи обласної комісії ТЕБ і НС був розгляд вжитих заходів щодо забезпечення протидії масовим пожежам лісів, торф’яників і сільгоспугідь у пожежонебезпечний період поточного року. Підполковник служби цивільного захисту Олег Панюк доповів присутнім, що з метою запобігання виникненню на території області лісових і торф’яних пожеж підготовлено «План протидії загрозі та реагування на надзвичайні ситуації, пов’язані з пожежами в природних екосистемах у 2014 році». На його виконання рятувальниками ДСНС спільно з представниками обласного управління лісового та мисливського господарства проведено ретельні перевірки готовності до пожежонебезпечного періоду всіх структур ДЛГ, держспецлісгоспів, торфопідприємств та інших суб’єктів господарювання, які мають у своєму підпорядкуванні лісові масиви та торфовища. В кожному районі області проведено тактико-спеціальні навчання, в ході яких відпрацьовано плани залучення сил і засобів та взаємодію оперативних служб для ліквідації пожеж в екосистемах. З метою контролю за протипожежним станом лісових масивів Службою порятунку створено постійно діючі рейдові бригади, які під час патрулювання роз’яснюють населенню про небезпеку розведення вогню в лісах, особливо у хвойних, та розповсюджують наглядну агітацію.

Далі члени комісії заслухали співдоповідь з цього питання першого заступника начальника управління лісового та мисливського господарства Сергія Івашинюти. Зокрема він зазначив, що для оперативного реагування на ліквідацію лісових пожеж в лісогосподарських підприємствах області діє 17 лісопожежних станцій та 123 пункти зосередження протипожежної техніки та інвентарю, які на озброєнні мають 84 пожежних автомобіля, 75 мотопомп, 778 ранцевих лісових вогнегасників, плуги, культиватори, трактори тощо. Цілодобовий моніторинг стану пожежної безпеки лісових масивів здійснюється за допомогою 79 спостережних веж і щогл. Разом з тим, встановлено 9 камер відеоспостереження, що значно покращує оперативність дій з ліквідації лісових пожеж та у разі необхідності виявляє винуватців підпалів.

Підсумовуючи доповідачів, генерал-майор служби цивільного захисту Володимир Оглобля запевнив голову обласної комісії з питань ТЕБ і НС Юрія Приварського, що проведений комплекс організаційних та практичних заходів із запобігання виникнення пожеж у лісових масивах, на торф’яниках та сільськогосподарських угіддях області засвідчує високу готовність пожежно-рятувальних підрозділів та сил державної лісової охорони області до оперативного реагування на будь-які випадки виникнення надзвичайних ситуацій та подій у природних екосистемах.

Після цього члени постійної комісії довідалися від представників департаменту екології та природних ресурсів та департаменту ЖКГ про стан паспортизації місць видалення відходів та ліквідації несанкціонованих сміттєзвалищ, а також заслухали доповідь про вжиті заходи Держсанепідемслужби області щодо забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення в літній період.

За результатами усіх доповідей та з урахуванням обговорення порядку денного постійна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Рівненської області прийняла протокол з переліком конкретних завдань та термінами їх виконання.

На завершення засідання перший заступник голови облдержадміністрації Юрій Приварський наголосив головам районних та міських комісій з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, а також керівникам усіх служб і відомств на необхідності прикласти максимум зусиль для запобігання виникнення під час літнього періоду на території Рівненщини надзвичайних ситуацій та подій, а у разі їх виникнення, забезпечення злагоджених та скоординованих дій щодо їх оперативної ліквідації.

ГУ ДСНС у Рівненській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Львівській області ...
Наступна новина: Рівнянин вийшов отримувати ...

КОМЕНТАРІ