Авторам аргентинського економічного чуда загрожує 10 років в’язниці

Авторам аргентинського економічного чуда загрожує 10 років в’язниці

02.06.14 21:18 0 685
В Аргентині розпочався процес над колишнім президентом країни (1989-1999 рр.) Карлосом Менемом. Екс-голову держави, який прославився масштабними економічними реформами, звинувачують у розкраданні майна.

Про це повідомляє Бі-Бі-Сі.

За діючими в Аргентині законам 83-річному екс-президентові, а нині сенаторові від провінції Ла-Ріоха загрожує від 2 до 10 років ув’язнення.

За версією слідства, Менем допустив порушення під час приватизації виставочного комплексу Rural, що був проданий за 30 млн доларів, тоді як його ринкова вартість становила понад 130 млн доларів.

Судовий процес також ведеться щодо колишнього міністра економіки і автора «економічного чуда» в Аргентині 90-х рр. Домінго Кавальйо.

Суд уже наклав арешт на майно чиновників.

«Відповідно до отриманих доказів, це була спільна операція обвинувачуваних. Вона не контролювалася конгресом та іншими відомствами. Під час приватизації майну привласнили свідомо помилкову ціну», – йдеться у постанові суддів.

Як пише аргентинська La Nacion, суд також розпочне процес щодо інших колишніх чиновників Міністерства економіки, а також оцінювачів Banco Ciudad de Buenos Aires і Banco Hipotecario.

Карлос Менем переміг на президентських виборах 1989 року, випередивши правлячого президента Рауля Альфонсіна. Під час свого десятилітнього правління він активно заохочував реформаторську політику свого міністра економіки Домінго Кавалйьо, який розпочав приватизацію держвласності, ввів прив’язку нацвалюти до долара США, а також податкові послаблення для іноземних інвесторів. Спочатку реформи допомогли економіці: уряд подолав гіперінфляцію і домігся припливу в країну інвестицій. У 1989-1990 роках рівень інфляції в Аргентині становив 2600%, однак уже до 1993 року її вдалося знизити до 10,6%, а до 1995 року – до 3,4%. Крім цього, активно розвивалася промисловість і торгівля. З 1992 по 1999 рік обсяг експорту ріс у середньому на 9,4% на рік, свідчать дані МВФ.

Однак прив’язка песо до дорогого долара обернулася втратою конкурентоспроможності аргентинських товарів і ростом держборгу. Після того як у 1999 році сусідня Бразилія провела девальвацію своєї валюти, її економіка стала більш привабливою для іноземних інвесторів у регіоні, спровокувавши відтік капіталу з Аргентини.

При цьому, ВВП країни за цей період значно виріс: у середньому він збільшувався на 4,7% на рік. Проте Менему не вдалося змінити ситуацію з безробіттям, яка зросла до 14%.

У червні 2013 року Карлос Менем був засуджений до 7 років позбавлення волі за причетність до контрабанди зброї в Еквадор і Хорватію в обхід режимів ембарго. Однак за ґрати він не потрапив – як член сенату Аргентини він має імунітет.

Менем не єдиний президент, якого судили за економічні злочини після закінчення терміну його повноважень. Зокрема, у березні цього року суд Нью-Йорка визнав винним колишнього президента Гватемали (2000-2004 роки) Альфонсо Портілйьо у відмиванні 2,5 млн держкоштів. У 2011 році колишній президент Франції Жак Ширак також отримав 2 роки умовно за нецільове використання державних коштів.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Папа Римський Франциск ...
Наступна новина: У Львівській області ...

КОМЕНТАРІ