Польський омбудсмен у Львові розповіла про здобутки і помилки Польщі на шляху до демократії

Польський омбудсмен у Львові розповіла про здобутки і помилки Польщі на шляху до демократії

03.06.14 09:46 0 617
В Центрі міської історії Центрально-східної Європи у Львові за підтримки Генерального Консульства Республіки Польща у Львові відбулася лекція омбудсмена Республіки Польща Ірени Ліпович «Значення виборів 4 червня 1989 р. для розвитку громадянського суспільства в Польщі».

У своїй лекції активна діячка польської «Солідарності», а також політик і науковець, не тільки розповіла про події в Польщі кінця 80-их, що спричинилися до становлення демократії у країні, а й поділилася помилками, які допустили наші західні сусіди під час проведення реформ.

«Мені дуже приємно, що мене запросили в Україну. Ми уважно слідкуємо за розвитком подій у вашій країні. Можна провести дуже багато паралелей у розвитку наших країн», – зазначила на початку лекції Ірена Ліпович.

«Що ми мали в кінці 80-их? Ситуація була дуже важка: ми мали борги, і жодна країна світу не хотіла нам позичати гроші. Наші громадяни стояли в чергах по візи, щоб виїхати з країни. Десять років після створення «Солідарності» настало велике розчарування. Опозиція була дуже слабкою. Ми бачили, що люди знесилені і розчаровані. Економічна криза лякала і комуністів, але вони не хотіли віддавати владу. Вони думали провести поверхневі реформи і зробити мінімальні поступки, щоб перекинути весь негатив на «Солідарність», аби ще більше підірвати довіру до організації», – розповіла омбудсмен.

«У нас не було жодних ресурсів на вибори у 1989 р., ми не мали доступу до телебачення і преси… Отже, ми були змушені просто зустрічатися з виборцями, розмовляти і переконувати. Ми брали в нашу команду молодих людей, які себе не скомпрометували. Зібрали також інтелектуалів, котрі бували в Європі. І з цими людьми пішли на вибори», – додала польський політик.

Ірена Ліпович, також розповіла про помилки, яких припустилася Польща у цьому перехідному періоді.

«Наші головні помилки – це реформа самоврядування, котру ми мали провести впродовж чотирьох років, а фактично на це пішло вісім років, а також невиправдано довга праця над конституцією. Звичайно, кожен народ прагне, щоб його конституція була найкращою, і тому довго над нею працює. Польська конституція є досить цікавою. Окремі закони є відносно невеликими за обсягом. Однак ті, на які суспільство звернуло особливу увагу, є дуже розбудовані. Також ми помилялися щодо судів і прокуратури. Ми наївно вважали, що вони «самоочистяться». Але цього не сталося», – підкреслила вона.

Омбудсмен також розповіла, що політики, які розпочинають важкі реформи, повинні усвідомлювати, що їх зненавидять і у кінцевому підсумку вони будуть змушені піти з політики.

«Реформи завжди важкі. Партія, яка проводить справжні реформи в країні, зникне», – застерегла політик.

Вона також поділилася баченням щодо ситуації в Україні.

«Знаєте, з одного боку, нам було легше – у нас не було такого сусіда, як у вас, який намагається загальмувати всі добрі починання. Але ми були дійсно у дуже важкій ситуації. І якщо нам вдалося, то вдасться і вам. Україна повинна знайти свій шлях – і цього я вам бажаю. Але пам’ятайте, що жодна влада не зробить за вас усього. Потрібно самому роздивитися довкола, згуртувати небайдужих людей і запитати, що я можу змінити на краще на своїй вулиці, у своєму місті і країні», – підсумувала Ірена Ліпович.

Довідка

Ірена Ева Ліпович – народилася 9 червня 1953 у м. Глівіце. У 1976 р. з відзнакою закінчила факультет права і адміністрації Сілезького університету. У 1981 р. отримала ступінь кандидата юридичних наук, в 1992 р. – ступінь доктора. З 1998 р. – професор університету Кардинала Стефана Вишинського у Варшаві, в даний час завідувач кафедри адміністративного права та місцевого самоврядування. Опублікувала понад 50 наукових праць, читала лекції в університетах Кельна, Афін, Граца, Дрездена і Тюбінгена. У 2009 р. отримала звання почесного доктора honoris causa університету в м. Оснабрюк (Німеччина). З 1980 року – член профспілки «Солідарність» і член-засновник «Асоціації Верхньої Сілезії». У 1991-2000 рр. – депутат нижньої палати парламенту – сейму, член парламентської конституційної комісії, яка займалася опрацюванням конституції Республіки Польща, прийнятої у 1997 р. З 1997 р. – голова Комісії місцевого самоврядування сейму та віце-президент Парламентської асамблеї ОБСЄ.

У 2000-2004 рр. була Надзвичайним і Повноважним Послом Республіки Польща в Австрійській Республіці. У 2004-2006 рр. представник Міністерства закордонних справ РП у питаннях польсько-німецьких відносин у ранзі посла. У 2008-2010 рр. член Комітету юридичних наук Польської академії наук і директор Фонду польсько-німецької співпраці. З червня 2010 року займає посаду омбудсмен.

Нагороджена зокрема: Офіцерським Хрестом ордену відродження Польщі, Золотим орденом «За заслуги перед Австрійською Республікою» та Великим хрестом за заслуги Ордену «За заслуги перед Федеративною Республікою Німеччина».

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ