За тиждень в Україні зафіксовано 19 випадків фізичного тиску на журналістів

За тиждень в Україні зафіксовано 19 випадків фізичного тиску на журналістів

03.06.14 08:25 0 675
У період з 24 по 30 травня в Україні найбільшу кількість порушень зафіксовано у категорії «Цензура. Доступ до публічної інформації» – 22 випадки та 19 випадків фізичної агресії проти журналістів.

Про це повідомляється у звіті, підготовленому в рамках проекту «Мережа медіа-спостерігачів», який виконує ІМІ за підтримки Freedom House та МЗС Норвегії.

На Донеччині зафіксовано шість випадків фізичної агресії проти журналістів.

Під Слов’янськом вбито італійського фоторепортера Андреа Роккелліта та його перекладача під час мінометного обстрілу. Озброєні люди увірвалися на телеканал «Юніон» із вимогою висвітлювати діяльність «ДНР». Сепаратисти погрожували журналістам «Голосу Америки» на виборчій дільниці. Французький фотограф-стрингер Вільям Рогульон отримав поранення під час мінометного обстрілу. Кореспондентам телеканалу ZIK через погрози довелося покинути головну площу Донецька, де відбувався проросійський мітинг. Видавець і головний редактор газети «Новости Краматорска» Олександр Толстогузов був змушений разом з сім’єю виїхати за межі області через тиск і погрози з боку представників «Донецької народної республіки».

10 випадків цензури та викрадення двох журналістів за минулий тиждень зафіксовано на Луганщині.

Під час трансляції перебігу виборчого процесу на блокпосту в місті Щастя під Луганськом терористи взяли у заручники двох журналістів – В’ячеслава Бондаренка та стрімера Максима Осовського. Самопроголошений «губернатор» Луганщини Валерій Болотов оголосив про закриття в області ТРК ІРТА. У зв’язку із загрозою застосування збройного насильства була припинена ретрансляція каналів «1+1», «Перший національний/ЕРА», «5 канал», «24» (канал новин), «112 Україна». Обласне об’єднання «Луганське кабельне телебачення» знову вимкнуло зі своєї мережі телеканал «1+1». У Луганську з ефірного мовлення зникли телеканали ICTV, СТБ, «Інтер».

У Дніпропетровську зафіксовано три випадки цензури щодо журналістів під час виборчого процесу.

Кореспонденту газети «Точка ОПОРИ» Андрію Юшко перешкоджали у потраплянні на дільницю. Голова виборчкому заборонив стрімеру каналу «112» Антону Салюку вести пряме включення із виборчої дільниці.

У Харкові через борги відключали світло державному телеканалу ОТБ, мовлення телекомпанії припинено. Перешкоджали роботі репортера телеканалу ZIK під час зйомки мітингу проти президентських виборів.

В Центральному районному суді міста Миколаєва розпорядник суду з працівниками спецпідрозділу міліції «Грифон» силою виштовхував журналістів «Новости-N» Андрія Прокопенка та «НикВести» Дмитра Булаша, з приміщення суду. Член дільничної виборчої комісії намагався перешкодити журналістці інтернет-видання «Корабелов.info» Наталії Бєловій проводити відеозйомку процесу підрахунку голосів виборців. Журналіста газети «Де правда» Романа Бабчука вигнали з ДВК.

У Херсоні стало відомо про побиття блогера й активістки місцевого Євромайдану Валентини Крицак. У журналістки Комітету виборців України Катерини Пономаренко в приміщенні держреєстру виборців невідомий чоловік намагався вихопити камеру.

У Криму під час перетину пропускного пункту на кордоні з Кримською автономією репортера програми «Факти тижня з Оксаною Соколовою» телеканалу ICTV Тетяну Штан затримали російські прикордонники. Також російські військові затримали власкора телеканалу ZIK, коли той уже після зйомки виїжджав за межі Криму.

В місті Ізмаїл Одеської області сталося загорання офісу місцевої газети «Собеседник Измаила». Блогерам проекту «Велика Одеса» заборонили проведення он-лайн трансляції на ДВК.

У Волинській області заступник голови комісії Світлана Демчук не допускала журналістів окремих видань, до роботи в ОВК. У Луцьку невідома жінка накинулася на знімальну групу телеканалу «Аверс» – журналістку Вікторію Притулюк та оператора Нелю Прокопчук.

На Полтавщині самооборона заважала знімати журналістам «Кременчуцького Громадського ТБ». У Львові ОВК заборонила пускати знімальну групу телеканалу ZIK стежити за підрахунком голосів. На Закарпатті журналісту «Точки ОПОРИ» не дозволили бути на ДВК. У Сумах голова ДВК намагалася не допустити журналіста на підрахунок голосів. Від журналістів сайту «Винница.info» вимагали видалити знімки.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: У Волинській області за ...

КОМЕНТАРІ