У Львові під час акції безкоштовно обстежили зір 310 дітей: захворюваність прогресує

У Львові під час акції безкоштовно обстежили зір 310 дітей: захворюваність прогресує

03.06.14 13:44 0 614
До Міжнародного дня захисту дітей у Львові 1 червня відбулась доброчинна акція «Захистимо право дитини бачити!». Під час акції лікарі Асоціації дитячих офтальмологів України за допомогою авторефрактометрів безкоштовно провели спеціальне обстеження (визначення будови ока дитини), яке допомагає виявити, зокрема, косоокість, астигматизм, короткозорість та далекозорість.

Під час акції було обстежено 310 дітей різного віку. У 143 з них було виявлено відхилення від норми, – повідомляє прес-служба Всеукраїнської ГО «Український фонд «Здоров’я».

«На жаль, ми можемо констатувати, що проблема захворюваності очей у дітей прогресує. Якщо порівняти результати попередньої акції у Львові, під час якої було обстежено 114 дітей і у кожного третього було виявлено відхилення, то видно регрес ситуації. Під час обстеження було виявлено випадки захворюваності, яка розвинулась давно у дітей, яким вже 12 – 15 років. Батьки мають більш відповідально ставитися до профілактики захворювань і не рідше одного разу на рік приводити дітей на обстеження. Навантаження на зір з кожним роком зростає – комп’ютер, телевізор, планшет, стреси – все це негативно впливає на зір.

Треба привчати дітей з малку до занять спортом, здоровому харчуванню і оберігати від стресових ситуацій, які діти також переживають. Батьки мають бути пильними!», – наголосив за підсумками проведеного обстеження один із організаторів заходу, доктор медичних наук, перший заступник голови парламентського комітету з питань охорони здоров’я Роман Ілик.

Діти, у яких було виявлено відхилення від норми, були скеровані на подальше детальніше обстеження. Усі батьки отримали фахові консультації лікарів-офтальмологів.

За словами головного позаштатного дитячого офтальмолога ДОЗ ЛОДА Адріани Патер, більше половини батьків не знали про проблему дитини.

У Києві 31 травня також відбулась акція «Захистимо право дитини бачити!» – було обстежено 235 дітей. Кожна третя дитина має відхилення від норми зору. Більше полини батьків дізнались про такі проблеми дитини саме під час акції.

Організатори акції: Український фонд «Здоров’я», Асоціація дитячих офтальмологів України за офіційної підтримки Міністерства охорони здоров’я України, перший заступник голови Комітету ВРУ з питань охорони здоров’я Роман Ілик.

Довідка.

Дитяча інвалідність внаслідок захворювань органу зору посідає п’яте місце в структурі загальної дитячої інвалідності в Україні.

Станом на 2013 рік в Україні кількість дітей-інвалідів внаслідок захворювань органа зору та його придатків становила 7602. У Львівській області – 646.

На думку фахівців ВООЗ, більш ніж у 50% випадків сліпота у дітей підлягає профілактиці або виліковуванню. Тому профілактика дитячої сліпоти є одним з пріоритетів сучасної охорони здоров’я як у світі, так і в Україні.

Основними причинами дитячої сліпоти є вроджені аномалії ока, катаракта, глаукома, спадкові захворювання сітківки, аномалії рефракції високого ступеня (75,0%).

Значно збільшилися показники інвалідності у дітей внаслідок уродженої, спадкової і рано набутої патології очей. Тяжкі захворювання очей у дітей, як правило, уроджені (85-90%) і у 1/3 випадків передаються спадково.

Спостерігається тенденція до зростання уродженої патології органа зору. Вивчення динаміки та тенденцій уродженої, спадкової та рано набутої патології очей, як причини інвалідності, виявило, що у наш час вона складає 50,8% усієї первинної інвалідності.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Майже 16 тонн продуктів ...
Наступна новина: У Львівській області у м. ...

КОМЕНТАРІ