Бандурист Богдан Жеплинський: Кобзарі мали таємну мову

Бандурист Богдан Жеплинський: Кобзарі мали таємну мову

03.06.14 08:46 0 668
На презентації книги «Кобзарство і ми» бандурист Богдан Жеплинський розповів про мову кобзарів, стародавні різдвяні вертепи та про свого наставника Юрія Сінґалевича

Богдан Жеплинський збирав матеріали до книги «Кобзарство і ми» упродовж всього свого життя. Сюди увійшли його спогади, наукові статті, де вміщені відомості про 4000 кобзарів України. Донька бандуриста Дарія зауважила: «Наша наукова робота буде продовжуватися, оскільки вдома зберігаються дані ще про 6000 кобзарів».

За словами Богдана Жеплинського, він з дитинства захоплювався кобзарством. Навіть перебуваючи на засланні у Сибіру, музикант власноруч створював бандури з кедрового дерева та засновував у далекому краї капели бандуристів. Богдан Жеплинський був учнем легендарного львівського кобзаря Юрія Сінґалевича. Бандурист так розповідає про свого вчителя: «Сінґалевич був надзвичайно цікавою людиною. Він запропонував відвезти мене на гору, де збиралися справжні кобзарі, тобто каліки. Там було одинадцять кобзарів. Серед них лише один мав зір. Мені пощастило і я таємно потрапив на справжні збори кобзарів. У них були надзвичайно ввічливі відносини. Щоб стати кобзарем треба було пройти спеціальний іспит, а лише потім ти допускався до того, щоб вивчити таємну мову кобзарів – лебійську. Звичайна людина мала право на те, щоб знати 12-20 слів, але не більше. Всі вчені, які намагалися розвідати цю мову, помирали у муках, часто не своєю смертю. Всього було дванадцять томів знання кобзарів. Одинадцятий та дванадцятий томи недоступні звичайним людям. Дванадцятий том – це потаємна кобзарська філософія, там є навіть знання про те, як психологічно впливати на людину», – зауважив Богдан Жеплинський.

Окрім зацікавлень бандурою пан Богдан ще відроджує стародавні різдвяні вертепи. Про це розповів історик Іван Сварник: «Я пригадую як Богдан Жеплинський презентував перед Науковим товариством імені Тараса Шевченка стародавній вертеп у записі. Сивочолі академіки, науковці зачудовано слухали цей запис і поринали у красу минувшини».

Привітати свого друга і колегу прийшов збирач стародавніх українських інструментів Любомир Кушлик. Він заграв для аудиторії на пастушій сопілці без дірок, на дримбі, на зозулиці та навіть на трембіті.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Волинській області за ...
Наступна новина: Житомирщина: область ...

КОМЕНТАРІ