У Львові поховали генерал-майора Сергія Кульчицького, загиблого під Слов'янськом

У Львові поховали генерал-майора Сергія Кульчицького, загиблого під Слов'янськом

04.06.14 17:47 0 725
31 травня у Львові у Храмі Святого Рівноапостольного Великого князя Володимира, що на території місцевого полку Національної гвардії України попрощалися з начальником управління бойової та спеціальної підготовки генерал-майором Сергієм Кульчицьким, який трагічно загинув у четвер, 29 травня, під Слов’янськом Донецької області.

У цей день він повинен був завершити своє перебування на сході та приїхати у Львів до родини. Але 29 травня постріл сепаратистів обірвав його життя та всіх тих що знаходились разом з ним в той день у гелікоптері. Гелікоптер виконував плановий обліт, пов’язаний із доставкою продуктів харчування та ротацією особового складу. Під час нападу на повітряне судно загинули шість бійців Нацгвардії та шість працівників спецпідрозділу міліції.

Терористи та їх керівники не залишаться без покарання. “Я хотів би сказати, щоб ці люди знали: за кожного убитого солдата, за кожного військовослужбовця Національної гвардії та української армії вони нестимуть серйозну відповідальність. Ми їх знайдемо всюди, не так завтра. Під ними горітиме земля,”– зазначив командувач Національної гвардії України, генерал-лейтенант Степан Полторак.

На церемонію прощання, незважаючи на дощ, окрім бійців Національної гвардії України, прийшли військовослужбовці Львівського гарнізону, представників силових структур Львівщини та Міністерства внутрішніх справ. Також були присутні тисячі людей, які приїхали з різних куточків України. Вони принесли багато квітів та вінків.

У всіх, рідних, друзів та товаришів по службі , залишились тільки хороші спогади про загиблого патріота. За словами начальника відділення виховної роботи Галицького з’єднання підполковника Ростислава Вовка, Сергія Кульчицького важко було застати в кабінеті – настільки він був активним і відповідальним. “Сергій Петрович завжди був привітним і зі всіма вітався за руку – як і з колегами, так і з двірниками. Для солдат загиблий був як батько: дбав про них та організовував їм цікаве дозвілля”,- сказав він.

Поховали генерал-майора Сергія Кульчицького на полі почесних поховань Личаківського цвинтаря Львова."Плаче родина, плачуть друзі, плаче небо. Це велике горе, це велика біда. Біда для всіх нас. Те, що ми бачимо щодня, що робиться на сході нашої держави, – це наша трагедія. Тільки завдяки таким мужнім генералам цієї біди меншає. Вони на свої груди приймають кулі, які могли влучити в кожного з нас із вами. Вони просто віддають своє життя. Дякую родині за вашого батька, сина, дякую всім за вашого друга, за гідного генерала. Вічна йому пам’ять. Слава Україні", – зазначив міський голова Львова Андрій Садовий.

Командир першого батальйону Національної гвардії України, старший лейтенант Олексій Пальваль, який в останні дні перебував разом із генерал-майором, розповів: «Я проходив службу у першій ротації під командуванням генерал-майора Кульчицького зі своїм першим батальйоном. Гелікоптер був збитий комплексом ПЗРК, у якому знаходився генерал-майор, а також бійці спецпідрозділу «Ягуар» та спецпідрозділу міліції. Гелікоптер упав, сталося загоряння. Про результат ви знаєте». Він додав, що під час служби у місті Слов’янськ генерал-майор Сергій Кульчицький жив на рівні солдат, разом із ними. Завжди користувався авторитетом у солдатів та офіцерів, був дуже хорошою людиною і завжди підтримував інших. «Якщо я скажу, що це була мужня людина, я скажу мало. Це людина, яка без бронежилету ходила на бойові завдання. Повірте, таких більше немає», – наголосив командир першого батальйону Нацгвардії.

Командувач Національної гвардії України генерал-лейтенант Степан Полторак під час виступу перед громадою Львова, рідними та близькими запевнив, що ні один герой ніколи не буде забутий. «У нас в Україні йде війна. До нас прийшли люди зі зброєю для того, щоб знищити нашу державу. Ті хто почав цю війну ще пожалкують про це. 29 травня дуже сумний день в житі всіх нас. Загинули солдати, загинули прапорщики, загинули генерали. Це люди, які віддали своє життя для того щоб захистити державу. На жаль гинуть ті хто любить Україну, ті хто любить красиво говорити — залишаються жити і далі. Наші генерали разом із солдатами гинуть. Сергій Петрович він був чудовою людиною. Підлеглі та товариші по службі його поважали, тому, що він до всіх відносився по людські. Рішення, які він приймав були завжди розумними і він завжди турбувався про життя людей. Генерал-майор Сергій Кульчицький доказав всім, що у нас є військові, які здатні захищати нашу державу. І ми її захистимо. Він прожив достойне життя. У вертольоті який падав він не впав, не сів, не став на коліна а стоячи прийняв смерть. Це свідчить про те що він героїчна та мужня людина. Я своїм наказом зарахував Сергія Петровича навічно до списків військової частини 3002. Кожного дня, кожного вечора в ході вечірньої перевірки буде звучати його ім'я. Про нього будуть пам'ятати. На його прикладі та прикладі тих хто загинув ми будемо виховувати майбутнє військо. Ніколи в житті ми не станемо на коліна. Ніколи в житті ми не дамо комусь нами керувати та вчити нас жити. Ми заставимо нас поважати. Україна буде вільною! Життя яке віддав Сергій Петрович було віддано за всіх нас. Ми будемо його пам'ятати. Нехай земля йому буде пухом. Він завжди з нами він один із кращих.”, - сказав він.

Заступник міністра внутрішніх справ Микола Величкович підчас виступу сказав : “Ми втратили великого друга, ми втратили велику людину. До слів скорботи долучаються побратими з якими він пройшов свій військовий шлях, побратими з якими він створив перший батальйон НГУ, який ще досі несе службу на сході. Він загинув за Україну, захищаючи нашу державу на сході. МВС скорбить разом з вами, разом з вами скорбить і батальйон. Нехай земля йому буде пухом.”,- наголосів заступник міністра внутрішніх справ Микола Величкович.

На церемонії поховання були присутні і українські морські піхотинці. Із собою вони привезли берет, який положили у могилу разом із загиблим. “Генерал Кульчицький це наш бойовий товариш з яким ми починали службу ще на Північному флоті у морській піхоті Після розпаду Радянського союзу він повернувся на Україну. Це мій самий найкращий та близький друг. Це була людина честі, а по духу - справжній морський піхотинець. Багато людей зараз жалкують про те що ми втратили прекрасну людину. Час розплати за його смерть обов'язково настане . багато людей телефонували мені безпосередньо з Росії. Мені, враховуючи ситуацію що склалася не хотілось приймати ці дзвінки. Але всі ми повинні розуміти, що все що зараз відбувається — це політика Путіна, а не тих людей, які зараз живуть у Росії. Всі ті хто мав честь з ним служити передавали свої співчуття його сім'ї. Він залишиться у нас в душі, в нашій пам'яті та в історії морської піхоти України в тому числі. Вічна йому пам'ять. Герої не вмирають”, - сказав полковник Володимир Волошин колишній командир бригади морської піхоти.

Загиблий генерал був одним з найбільш простих і адекватних людей в командуванні, людина слова і діла, про це розповідає військовий журналіст Аркадій Бабченко. «З генералом Кульчицьким я перетинався кілька разів. Це був спокійний, адекватний, відкритий доброзичливий чоловік. На мій погляд, один з найбільш адекватних у командуванні. Про те, що він генерал, я б ніколи не здогадався, якби не сказали. Явно не кар'єрист. Солдат.”

Поховання генерал-майора Сергія Кульчицького стало непересічною подією в історії української держави. Він є першим генералом, який загинув під час виконання службових обов'язків. Всі присутні на похороні щиро шкодували по загиблому.

“Стількох щиро заплаканих чоловіків-військових за 14 років своєї роботи я ще не бачила. Вічна пам'ять генералу Кульчицькому!”, написала після зйомок на своїй сторінці у Facebook - кореспондент ТСН Наталка Волосацька.

підполковник Вадим Голуб, фото автора
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Закарпатській області ...
Наступна новина: В Івано-Франківській ...

КОМЕНТАРІ