Гербера прикрасить будь-який сад і додасть йому шарму

Гербера прикрасить будь-який сад і додасть йому шарму

06.06.14 13:00 0 4487
Рід Гербера ( Gerbera ) з сімейства Складноцвіті представлений приблизно 70 видами трав'янистих крупноцветущіх рослин. Гербери є багаторічними рослинами з прикореневими листям і квітками , які нагадують великоквіткову ромашку . У природних умовах вони виростають в Африці та Азії , в наших умовах в культурі поширена гербера Джемсона ( Gerbera Jamesonii ) з її численними сортами і садовими формами.

У саду гербера цвіте з ранньої весни до кінця осені. Висота деяких різновидів цієї рослини досягає 60 см , але в умовах домашнього та садового розведення більш поширені компактні форми , що не перевищують 25-30 см у висоту. Залежно від виду у гербер бувають прості , напівмахрові і махрові квітки , що досягають в діаметрі від 12 до 16 см. Вони можуть мати найрізноманітнішу окрасу : білу , жовту , кремову , помаранчеву , рожеву , червону та ін

Букет гербер - це неймовірно красиво! Будь-яка жінка буде вражена від подібного подарунку.. Але крім краси , гербери володіють ще цілим рядом достоїнств: за ними зовсім не складно доглядати, швидким ростом і розвитком , тривалим періодом цвітіння , а також стійкістю в зрізаному вигляді.

Гербера - вирощування та догляд

Гербера придатна для вирощування в саду тільки в областях з м'яким , теплим кліматом і досить жарким літом. У цьому випадку на зиму її слід вкривати великим шаром сухого листя , ялиновим гіллям або соломою . У нас зимова температура є занадто низькою для цієї рослини , тому гербера вирощується або як однорічна рослина , або викопується восени з грудкою землі і міститься до весни в об'ємному горщику для кімнатних рослин в освітленому , прохолодному і добре провітрюваному приміщенні. Під час домашнього зимівлі не можна утримувати квітка в занадто теплих умовах , найоптимальнішим варіантом буде температура 7-8 ° C.

При вирощуванні в саду гербера найкраще почувається в теплому грунті , присмачене неорганічними добривами. Вибираючи місце для посадки , потрібно розраховувати так , щоб не менше половини дня воно було освітлено сонячними променями. Таким чином можна запобігти зайвому витягування квітконосів і забезпечити такий колір і розмір квіток , який передбачений для даного сорту .

Поливати герберу під час активного зростання слід рясно , під час спокою - більш обережно , однак , однаково шкідливо допускати як пересихання коренів , так і заболочування грунту. Поливаючи рослина , потрібно стежити , щоб вода не потрапляла на листкову пластинку і не стікала в розетку листя , викликаючи загнивання . Вода для поливу повинна бути м'якою , кімнатної температури.

Також під час активного росту для гербери необхідно забезпечити регулярну (раз на два тижні) підгодівлю мінеральним добривом.
Гербера - пересадка і розмноження

Восени герберу викопують і пересаджують у просторий горщик з діаметром не менше 20 см (величина горщика визначається розмірами рослини). Для пересадки слід скласти грунтову суміш з узятих по дві 2 частини торфу і листової землі і 1 частини піску . Слід подбати про хороше дренажі (для цього можна взяти керамзит або биті глиняні черепки ) . Щоб не з'явилася гниль , при посадці і пересадці коренева шийка рослини повинна залишатися над землею.

Розмножують герберу діленням куща і насінням. Перший спосіб є більш поширеним і простим. Для цього навесні (у квітні або травні ) двох - або трирічні кущі потрібно розділити на 5-7 частин, що мають по два -три молодих аркуша. При необхідності можна здійснити підрізування коренів до 10-15 см. При посадці потрібно стежити за тим , щоб розетка виступала над поверхнею грунту на 1-1,5 см , це необхідно для гарного росту і цвітіння рослини.

Насіння слід висівати з січня по березень в легку грунтову суміш , заглиблений на 2-3 мм. Утримують їх при температурі не нижче 18 ° C. Приблизно через 1-2 тижні повинні з'явитися сходи , і після утворення 4-5 листочків сіянці необхідно висадити в горщики з діаметром 8-10 см. Цвітіння гербер відбувається через 10-11 місяців після посіву. Рослини , які отримують з насіння , не несуть материнських властивостей .
Гербера - хвороби та шкідники

Гербера відноситься до садових квітам , які дуже чутливі до шкідників і різних захворювань , тому посадка в необроблену грунт може стати причиною поразки її кореневої системи грибковими захворюваннями. Одним з найпоширеніших захворювань гербери є загнивання кореневої шийки . Воно може статися через грибків , що містяться в зараженій грунті , або через застій води. Основними заходами профілактики цього захворювання є дотримання режиму поливу і поліпшення дренажу грунту ,

Також гербери можуть страждати від появи сірої гнилі , яка теж викликається надмірною кількістю вологи. Тому періодично слід обробляти квітка спеціальними препаратами , які знищують сіру гниль . Однак , при цьому не можна допускати їх потрапляння на квітку , щоб на ньому з'явилися некрасиві плями.

У період літньої спеки через підвищену температуру на Гербері може з'явитися борошниста роса. Позбутися від неї можна , застосувавши відповідні фунгіциди або сірковмісні препарати.

До основних шкідників гербер відносяться попелиця , трипси і павутинні кліщі , в результаті впливу яких рослина може жовтіти , в'янути і навіть загинути . Щоб їх позбутися , необхідно обробити квітка спеціальними інсектицидними препаратами.

Якщо квіти гербери зрізати , а не виламувати з гнізда , то залишився шматочок квітконосу може загнити і заразити гниллю всю рослину.

Отже , виростити герберу в наших умовах не дуже просто. Але якщо трохи постаратися , то ваш сад буде прикрашений прекрасними екзотичними квітами , які наповняють його найяскравішими фарбами з ранньої весни до осені!


Джерело: http://studiofloristic.ru/catalog/bouquet/flowers/gerbery/pg2.html
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 127)
Наступна новина: У Чернігові вшанували ...

КОМЕНТАРІ