Петро Сипняк у Львові представив свою нову виставку «Просто літо»

Петро Сипняк у Львові представив свою нову виставку «Просто літо»

06.06.14 09:03 0 737
Полотна, від яких віє спокоєм і теплом, на яких змальована сільська місцевість влітку та краєвиди родом із дитинства, представив учора, 4 червня, на відкритті своєї виставки Петро Сипняк. Експозиція налічує 10 картин, написаних протягом двох останніх років.

Художник розповідає, що був період, коли він шукав сюжети поза межами села. П. Сипняк вважає, що на людину діє сила, яка ніби виштовхує «з гнізда», коли виникає бажання кудись якнайдалі поїхати. Потім навпаки, з’являється зворотна сила, яка притягує назад додому.

« І прийшов той час, коли я почав звертатися до того буденного, що я бачив у дитинстві, де я зростав. І це мені подобається. Я отримую від того велике задоволення», – зазначає живописець.

Митець зауважує, що сюжети відбирає за внутрішнім бажанням, працює у пастозному живописі, порушує майже усі теми. Може паралельно писати десяток чи два десятки картин.

На його думку, в живописі найважливіше, щоб художник зробив те, що задумав, щоб його відчуття були передані на полотні: «Найголовніше навіть не сприйняття людей, а переконання самого митця, що він створив добру річ, що зумів передати те, що хотів. Бо це може бути не відразу зрозуміло… Завжди знайдуться люди, які будуть на одній хвилі з художником, які зрозуміють, що він хотів сказати», – наголошує Петро Сипняк.

Арт-директор кав’ярні-галереї «Штука» Євген Булавін зізнається, що перед виставкою було багато дискусій з автором щодо її ідеї. Обрали саме таку тематику, бо, на їхню думку, що люди найбільше потребують, то це спокій, відпочинок, літо.

«Якщо подивитися на ці роботи, то кожна людина може знайти ті літні відпочинкові моменти життя, що нас супроводжують на дачах, садах, у Карпатах чи, наприклад, на Дністрі...», – зазначає Є. Булавін.

Виставка живопису «Просто літо» Народного художника України Петра Сипняка. Фото: Ольга Прокопів

Орест Скоп, заслужений діяч мистецтв, підкреслює, що коли людина переїжджає із села у місто, то згодом у неї змінюється погляд на її попереднє місце проживання, і з віком «кожному доводиться надати належне своїй маленькій батьківщині». О. Скоп вважає, що у представленому циклі робіт Петро Сипняк саме це робить: «Людина протягом життя має певний досвід. Як кажуть у класичній прозі, є зав’язка і середня частина роману, є закінчення. Тут ще нема закінчення, але є підхід до розуміння ситуації, звідки людина прийшла».

«Мені імпонує, що зараз, коли в країні така ситуація, митець намагається віднести нас до теплого літа, тобто відмежувати те, що відбувалося з нами зимою. Зима була холодною і важкою для нашого народу. І тепер, коли ми бачимо ці картини, стає тепло. Лід розтанув, як на вулиці, так і, я сподіваюся, у душах людей», – ділиться враженнями від виставки відвідувачка кав’ярні Вікторія Боброва.

Виставка триватиме до кінця місяця у кав’ярні-галереї «Штука».

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Тернопільські борці ...
Наступна новина: В Івано-Франківській ...

КОМЕНТАРІ