На Тернопіллі уряд посилює соціальний захист населення в умовах підвищення цін і тарифів на комунальні послуги

На Тернопіллі уряд посилює соціальний захист населення в умовах підвищення цін і тарифів на комунальні послуги

08.06.14 14:13 0 905
Уряд посилює соціальний захист населення в умовах підвищення цін і тарифів на комунальні послуги. Крім житлових субсидій, населення України може скористатись компенсацією додаткових витрат на оплату комунальних послуг. Про це повідомив заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Андрій Білоусов.

Він нагадав, що з 1 липня 2014 року набирає чинності Постанова Кабінету Міністрів України від 5 квітня 2014 № 83 «Про посилення соціального захисту населення в умовах підвищення цін і тарифів на комунальні послуги», якою передбачено надання населенню компенсації додаткових витрат на оплату комунальних послуг (централізованого опалення, централізованого постачання гарячої води та газопостачання) у зв'язку з підвищенням цін і тарифів на ці послуги.

Як відомо, перегляд тарифів на житлово-комунальні послуги та приведення їх до економічно обґрунтованого рівня є об’єктивною необхідністю, оскільки зумовлений підвищенням тарифів на енергоносії, зростанням цін на матеріально-технічні ресурси, зменшенням рівня мінімальної заробітної плати та іншими факторами.

Андрій Білоусов закликав органи місцевого самоврядування виважено підходити до питання перегляду тарифів на житлово-комунальні послуги, наголосивши, що такий перегляд має бути обґрунтованим і не призводити до негативних соціально-економічних наслідків.

«Місцевим органам влади необхідно зробити все можливе, щоб уникнути напруження соціальної ситуації в регіонах під час їх перегляду. Для цього треба плідно співпрацювати зі споживачами, зокрема з населенням, громадськими організаціями. Провести широку інформаційно-роз'яснювальну кампанію, щоб якомога більше громадян отримали цю інформацію і звернулися в органи соціального захисту за субсидією чи компенсацією додаткових витрат на оплату послуг», - наголосив Андрій Білоусов.

Начальник Управління економіки систем життєзабезпечення Мінрегіону Наталія Хоцянівська поінформувала, що компенсація розраховується як різниця між розміром плати за послуги з газопостачання, централізованого опалення та централізованого постачання гарячої води у межах норм споживання (з урахуванням пільг та субсидії) після підвищення цін і тарифів на послуги та розміром відповідного платежу, який сім’я сплачувала до зміни цін і тарифів на послуги.

Вона пояснила, що при призначенні компенсації не враховується майновий стан сім’ї, як це здійснюється при призначенні житлової субсидії. Натомість застосовуються норма володіння чи користування загальною площею житла та норми споживання комунальних послуг, з урахуванням яких призначається субсидія. Компенсація призначається виходячи з середніх обсягів споживання послуг за попередній період і не перераховується відповідно до фактично спожитих обсягів послуг.

«Право на отримання компенсації мають сім’ї, у яких середньомісячний сукупний дохід за попередні шість місяців не перевищував величини прожиткового мінімуму для сім’ї - близько 1190 гривень на 1 особу», - уточнила Наталія Хоцянівська.

Вона також поінформувала, що житлово-експлуатаційні організації, об’єднання співвласників багатоквартирного будинку та підприємства, що надають комунальні послуги, повинні надавати у п'ятиденний строк з дня надходження запиту органам соціального захисту населення інформацію про середньомісячний розмір плати за фактично спожиті комунальні послуги у межах норм споживання (з урахуванням пільг та субсидій, які надавалися відповідно до законодавства) до та після зміни цін і тарифів на послуги (окремо для опалювального та неопалювального періоду).

«Одержавши відповідну інформацію про розмір платежів сім'ї до та після підвищення цін і тарифів, орган соціального захисту населення в десятиденний строк має провести розрахунок компенсації», - резюмувала начальник управління.

Загалом, з урахуванням житлових субсидій та компенсації додаткових витрат на оплату комунальних послуг, 4,5 млн. сімей отримають державну підтримку в умовах підвищення цін і тарифів з централізованого опалення, постачання гарячої води та газопостачання.

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Тернопільщині ...
Наступна новина: "Дай Боже, щоб молоді ...

КОМЕНТАРІ