Інтерв’ю міського голови Рівного 
Володимира Хомка для журналі ВР України 
„Віче” №9, 2014 р.

Інтерв’ю міського голови Рівного Володимира Хомка для журналі ВР України „Віче” №9, 2014 р.

08.06.14 10:48 0 822
Владу - замість імітації

(Інтерв’ю міського голови Рівного

Володимира Хомка для журналі ВР України

„Віче” №9, 2014 р.)

Фактично кожна нова центральна влада обіцяла провести реформу місцевого самоврядування. І всі обіцяли передати права громадам, – каже міський голова Рівного Володимир Хомко. І продовжує:

— Більше того, Партія регіонів загалом йшла на вибори під гаслом «Влада регіонам». Але все робилося якраз навпаки. В останні два роки у місцевих громад забрали майже всі права. Це було вже не місцеве самоврядування, а бутафорія. І, очевидно, якщо ми прийняли європейський вектор розвитку, то без реформи місцевого самоврядування або розширення його прав обійтися неможливо. Тому скажу відверто: нарада, яку проводив віце­прем'єр­міністр – міністр регіонального розвитку і ЖКГ Володимир Гройсман за участі Прем’єр­міністра Арсенія Яценюка, була очікуваною, але я, можливо, вперше відчув бажання цю реформу провести. Зрозуміло, що не тільки від одного Яценюка все залежить, але повторюю: в його голосі я почув бажання довести цю реформу до логічного завершення.

Отже, що мені подобається і з чим я не погоджуюсь? Цілком очевидно, що місцеві громади повинні бути ресурсно й фінансово незалежні. Більше того, громади мають бути вмотивовані – чим краще вони працюють, тим краще вони мають жити. Інакше не буде мотивації до покращення свого життя.

Отже, фінансовий ресурс та бюд­жет повинен максимально залежати від територіальної громади. Це перше. Друге – очевидно, що повин­на з’явитися муніципальна міліція для охорони громадського порядку та наведення комунального порядку, так, як це зроблено в європейських країнах. Якби так було, то катаклізми, які нині переживає держава, минулися б менш помічено з побутової точки зору. Уряд може змінюватися хоч що три місяці, а громада має бути самодостатньою: і з точки зору фінансування своїх потреб, і з точки зору наведення порядку.

Громада має стимулювати бізнес на своїй території. Тож вона повинна регулювати розмір податків – голов­ний важіль впливу на розвиток бізнесу, загалом базу оподаткування. Оформлення документів, землі – все це повинно залежати від громади.

Наступне – будівництво. Як мер або територіальна громада можуть відповідати за охайність або зовнішній вигляд міста, коли ДАБК (Державний архітектурно­будівельний конт­роль) дає дозволи, контролює і прий­має об’єкти фактично без громади? Отже, за новою концепцією ці повноваження передаються містам.

Цікаво й інше: після реформи громада відповідатиме і за культуру, і за спорт, і за медицину в своїй частині – без лікарень і диспансерів. Також у зону відповідальності громади потрапить дошкільна, шкільна та позашкільна освіта. Потрібно розуміти, що можна побудувати п’ять будинків культури і не заасфальтувати жодної вулиці, або навпаки – заасфальтувати всі вулиці і не побудувати жодного будинку культури. Громада повинна тонко відчувати потребу, чому надавати перевагу в тій чи іншій ситуації. Вона має розуміти, чому не будується той чи інший об’єкт, чому вкладають гроші в щось інше, що найбільш нагально, і впливати на це.

Що мені не подобається і чого я найбільше боюся, то це бажання зробити вибори за партійними списками. Як міський голова, який не один рік працює на цій посаді, впевнений у своїх словах – жодних політичних питань на рівні громади не існує. Подивіться у цій новій концепції, що ви довірили громаді, де там є хоч одне політичне питання? Але великі політичні гравці, партії, які перебувають у Верховній Раді, робитимуть усе, щоб мати вплив на територіальні громади. По­перше, це – додаткові ресурси, по­друге – платформа для політичного піару. Це однозначно заважатиме роботі територіальних громад. На мою думку, вибори до місцевих рад мають відбутися виключно за мажоритарною системою. Кожен район міста повинен мати свого представника у міській раді.

Як на мене, ще одним істотним недоліком реформи є те, що поперед неї не проводиться адміністративна реформа. Можливо, це не так важливо для міст, як важливо для сіл і селищ. Мені здається, що мої думки підтримує більшість міських голів, найперше – досвідчених.

Особисто я реформу підтримую і сподіваюсь, що у наступний рік ми ввійдемо з якісно новим місцевим самоврядуванням. От це і буде реальний крок до Європи.

http://www.viche.info/journal/4182/

Про це повідомили у Рівненській міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: В Івано-Франківській ...

КОМЕНТАРІ