10 червня 2014: іменинники, події (+фото)

10 червня 2014: іменинники, події (+фото)

10.06.14 13:05 0 954
Цього дня вшановують пам’ять преподобного Микити Сповідника. Святий Микита в народі вшановується як сторож гусей, тому по-простому його називають Гусятником. Це обрядове свято. Гуси з весни вимагають ретельного догляду, оскільки гусенята в цей час часто гинуть. Щоб врятувати їх від гибелі, народ і дав їм святого покровителя. У народі вважається: якщо день тихий, то урожай буде хорошим. Слідкували також за конюшиною: "Конюшина зближує листочки – до негоди".

День народження 10 червня відзначають прозаїк, член Національної спілки письменників України, уродженець Луцька Юрій Сичук.

У Португалії 10 червня – національне свято: День Португалії, Камоенса та португальських громад. У цей день португальці усього світу згадують поета Луїса Камоенса, який у віршах оспівав розквіт Португальської імперії.

Японці 10 червня відзначають День годинників. Дітям прийнято дарувати їхні перші годинники саме цього дня, бо, за легендою, 10 червня 671 року перший годинник з’явився в імператорському палаці.



10 червня народилися:

1637 – Жак Маркетт, французький священик, місіонер, першовідкривач Великих Озер.

1865 – Фредерік Кук, американський дослідник, який заявляв, що він першим у світі досяг Північного полюса.

1895 – Хетті Макденіел, кіноактриса, яка в 1940 році стала першою володаркою «Оскара», врученого темношкірій актрисі (за роль у фільмі «Віднесені вітром»).

1929 – Людмила Зикіна, співачка, художній керівник і соліст Державного академічного Російського народного ансамблю «Росія», народна артистка СPСР.

1941 – Аїда Ведіщева, радянська естрадна співачка, виконавиця «Пісеньки про ведмедів» у фільмі «Кавказька полонянка» і «Допоможи мені!» у фільмі «Діамантова рука».

1965 – Елізабет Херлі, англійська актриса і продюсер.

1984 – МакSим, російська співачка, автор, виконавець і музичний продюсер.

10 червня: цей день в історії

1776 – король Франції Людовик XVI таємно видав драматургові П'єру Бомарше мільйон ліврів для передачі їх на потреби борців за незалежність США.

1809 – Папа Римський Пій VII відлучив Наполеона Бонапарта від церкви.

1865 – прем’єра «Трістана та Ізольди» Вагнера в Мюнхені.

1909 – Вперше у світі використаний сигнал SOS.

1909 – Заснована Канберра, столиця Австралії.

1917 – Центральна Рада проголошує Універсал «До українського народу в Україні і поза України сущому», який згодом називатиметься «I Універсалом».

1934 – створено українське відділення ГУЛАГу.

1935 – засновано товариство анонімних алкоголіків.

1936 – в СPСР заснована кіностудія «Союзмультфільм».

1943 – угорець Ласло Біро винайшов кулькову ручку. Він працював за замовленням Британських Королівських повітряних сил, яким потрібна була ручка, здатна писати на великих висотах при низькому тиску.

1947 – «Сааб» виробив свій перший автомобіль.

1964 – у Москві відкритий пам’ятник Тарасу Шевченку.

Джерело: Сім’я і Дім
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Львові не розминулися ...
Наступна новина: У Волинській області ...

КОМЕНТАРІ