Прокуратура Ратнівщини усуває порушення Закону України «Про відходи»

Прокуратура Ратнівщини усуває порушення Закону України «Про відходи»

11.06.14 12:55 0 784
Проблема накопичення й утилізації побутових відходів є однією з найгостріших проблем в сфері охорони навколишнього середовища в нашій державі.

На рівні сіл, міст і районів практично не розвинутою залишається система роздільного збирання побутових відходів. Часто в містах і селах утворюються несанкціоновані сміттєзвалища.

Згідно вимог Законів України «Про місцеве самоврядування в Україні» та «Про відходи», здійснювати контроль за додержанням земельного та природоохоронного законодавства повинні cільські, селищні та міські ради.

Проте прокурорські перевірки в Ратнівському районі засвідчили, що посадовці органів місцевого самоврядування практично самоусунулися від реалізації наданих їм повноважень у сфері поводження з відходами.

Як повідомив прокурор Ратнівського району Володимир Хилюк, на території сільських та селищних рад Ратнівщини, в порушення вимог Земельного кодексу України, під сміттєзвалища без будь-яких правовстановлюючих документів використовуються земельні ділянки різної площі як за межами, так і у межах населених пунктів.

Попри вимоги закону, у значній кількості сільських рад району відсутні постійно діючі комісії з питань поводження з безхазяйними відходами.

Жодною сільською та селищною радою, за винятком Ратнівської, не вжито заходів для визначення виконавця послуг з перевезення твердих побутових відходів, відповідний конкурс не оголошено та не проведено. Відтак, громадяни позбавлені можливості санкціонованого вивозу побутового сміття.

- Подолати проблеми з вивезенням та утилізацією відходів можливо лише за умови розуміння та неухильного додержання чинного законодавства як органами влади й місцевого самоврядування, так і кожним громадянином, - наголошує прокурор Ратнівського району. – Наразі ж прокуратурою району внесено вісім подань головам органів місцевого самоврядування з вимогою усунути порушення вимог Закону України «Про відходи». На уже трьох винних у таких порушеннях посадовців притягнуто до дисциплінарної відповідальності. Ще 5 подань прокуратури перебуває на розгляді.

Про це повідомили у прес-службі прокуратури Волинської області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ