Мешканці Львова можуть допомогти обрати архітектурні пам’ятки для реставрації

Мешканці Львова можуть допомогти обрати архітектурні пам’ятки для реставрації

11.06.14 15:36 0 896
9 червня на «Майстерні міста» говорили про шедеври архітектури та скульптури Львова, які швидко нищаться. Відтак, у день заходу розпочалося голосування за архітектурні об’єкти, які Інститут міста спільно з Управлінням охорони історичного середовища ЛМР восени подадуть на грантовий конкурс. До голосування можуть долучитися всі охочі.

Про це 10 червня передає прес-служба ЛМР.

Висловити свою думку можна, вкинувши бюлетень у спеціальну скриньку для голосування на «Майстерні міста», або ж заповнивши online-форму. Обрати можна буде до 30 червня серед 6 претендентів.

На зустрічі розповідали не лише про кандидатів на відновлення, але й про маловідомі пам’ятки, про які не знає навіть більшість львів’ян. Багато з них знаходяться обабіч відомих туристичних маршрутів та історичного центру міста. Зокрема, розповідали про палац Семенських-Левицьких на вул. Пекарській, будинок Оброцьких на вул. Галицькій, водонапірну вежу в Стрийському парку, збудовану до Галицької виставки крайової 1894 р., дерев’яну церкву на Сихові, що постала 1654 р., та багато інших цікавих об’єктів і скульптур. Загалом було презентовано понад 30 об’єктів культурної спадщини.

За задумом організаторів голосування, пам’ятка, що набере найбільше голосів, візьме участь у конкурсі на отримання гранту від Посольського фонду США зі збереження культурної спадщини. Про результати відбору стане відомо наступного року.

Зокрема, львів’яни зможуть обрати серед таких претендентів:

Скульптурна група алегорія «Правосуддя» на Палаці Справедливості. Будівлю споруджено на вул. Князя Романа, 1/3 за проектом архітектора Ф. Сковрона у 1891-1895 рр. для Вищого суду Галичини. Завершено її фронтоном із балюстрадою й аттиковою скульптурною групою «Правосуддя» або «Тріумф Справедливості» (1893, скульптор Леонард Марконі). Навесні цього року скульптура зазнала великого ушкодження. Будівля є одним із корпусів НУ «Львівська політехніка».

Балкон будинку Юзефа Сосновського. Будинок знаходиться на вул. Чупринки, 50-52. Побудований він у 1901 р. архітектором Ю.Сосновським для себе, тому йому вдалося втілити в будинку всі свої творчі задуми. В оформленні екстер’єру широко використано елементи готики та романського стилю, що робить будинок схожим на маленький замок. Будинок відомий передусім своїм балконом та розписами на склепіннях стелі балкону та в під’їзді.

Вітраж на сходовій клітці будинку. Найвищий у Львові вітраж знаходиться на вул. Герцена, 6. Починається він на першому поверсі, а закінчується на четвертому – загалом сягає 11 м. Вітраж містить зображення карпатського гірського пейзажу. Створено його в 1910-1911 рр. за проектом архітектора Баденського.

Джерело з кам’яними левами. Скульптури двох левів біля джерела на вул. Коперніка створено у 1619 р. майстром Б. Дікембошем. Статуї перенесено на теперішнє місцезнаходження у 1826 р. зі старої будівлі Ратуші, де разом із шістьма іншими підпирали балкон. Леви тримають у лапах герби знаних львівських родин.

Скульптури будинку Ландау. Шість алегоричних скульптур знаходяться на карнизі над третім поверхом необарокового будинку за адресою вул. Дорошенка, 19 збудованого у 1909 році. Вони символізують «Війну», «Мир», «Науку», «Мистецтво», «Працю» і «Торгівлю». Скульптор – Петро Войтович, зокрема автор скульптури Львівської опери.

Скульптурна група «Ощадність». Увінчує будівлю на просп. Свободи, 15, що побудована в 1891 р. та колись розміщувала Галицьку ощадну касу. Тепер це Музей етнографії. Вона символізує економічне процвітання Галичини на власній землі і власними силами. Факел у руці жіночої фігури – це символ вільної комерції. Автор – Леонард Марконі.

«Натхнення для цього проекту ми отримали від Всесвітнього фонду пам’яток (World Monuments Fund), який щороку складає перелік зі 100 пам’яток світу, що потребують негайної реставрації. У результаті потрапляння в перелік, об’єкти стають більш відомими в світі та мають значно більше шансів на реставрацію. Єдиний об’єкт з України, що потрапив у перелік, – це Підгорецький замок у 2008 р. Нам здалося, що було б гарно мати такий перелік і окремо для Львова, за допомогою якого можна було б привернути увагу львів’ян до пам’яток», – розповіла менеджер проекту Олександра Сладкова.

До відбору об’єктів, поданих на голосування, залучили Управління охорони історичного середовища та Німецьке товариство міжнародної співпраці. Разом вони допомогли обрати об’єкти, які реально відновити та зберегти для майбутніх поколінь у рамках проекту. Тут важливими були кілька факторів – ціна робіт (до 100 тис дол. США), розроблена проектна документація та наявність кваліфікованих організацій та вузькоспеціалізованих майстрів у Львові, які здатні виконати реставраційні роботи.

Читайте також: На что обратить внимание при выборе варианта остекления балкона?
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Рівненській області ...
Наступна новина: Луческу: Офіційної ...

КОМЕНТАРІ