У Львівській області рятувальники перевіряють стан пожежної та техногенної безпеки на хімічно небезпечних об’єктах

У Львівській області рятувальники перевіряють стан пожежної та техногенної безпеки на хімічно небезпечних об’єктах

11.06.14 13:19 0 748
Фахівці наглядово-профілактичного блоку Головного управління ДСНС України у Львівській області провели комплексне показове обстеження щодо дотримання вимог пожежної та техногенної безпеки території та приміщень ПрАТ «Компанії Ензим». Очолив комісію заступник начальника управління запобігання надзвичайним ситуаціям-начальник відділу пожежної безпеки ДСНС Львівщини Орест Галонько.

Згідно плану перевірки рятувальники вивчили основні питання, що стосуються забезпечення безпеки персоналу заводу та населення, яке проживає у прилеглій зоні. Зокрема, розглядалися такі моменти, як функціонування зовнішніх інженерних мереж протипожежного постачання, технічних засобів протипожежного захисту, технологічного процесу та заходів з питань техногенної безпеки, а також вивчалися матеріали наглядової справи об’єкту.

Акціонерне товариство «Ензим» вже понад 40 років займається виробництвом дріжджів. У технологічному процесі виробництва використовується понад 120 кг аміаку. Збереження такої кількості небезпечної речовини дозволяє кваліфікувати підприємство, як хімічно небезпечний об’єкт. Такі об’єкти підлягають особливо ретельним перевіркам, адже будь яка небезпечна ситуація може стати загрозливою для 350 осіб персоналу та населення, яке проживає поруч.

Орест Галонько під час перевірки розповідає: «Так як підприємство належить до хімічно небезпечних об’єктів з високим ступенем ризику, то фахівці ДСНС 1 раз на рік здійснюються планові перевірки стану пожежної та техногенної безпеки. Такі заходи здійснюються в рамках забезпечення безпеки населення та попередження виникнення небезпечних ситуацій».

Під час здійснення перевірки рятувальники зауважили, що на підприємстві встановлена необхідна нормативна кількість пожежних гідрантів та влаштовані пожежні водойми. Усі приміщення обладнані автоматичними системами пожежної сигналізації та необхідною кількістю вогнегасників.

Для оперативного реагування на небезпечні події до прибуття пожежно-рятувальних підрозділів, на підприємстві функціонує добровільна пожежна дружина. До її складу входять підготовані фахівці, які пройшли всі необхідні інструктажі та курс навчань. Оснащена добровільна пожежна дружина мотопомпою та спеціальною технікою, пристосованою для гасіння пожеж.

Що стосується питань техногенної безпеки, то на підприємстві є 3 потенційно небезпечні джерела: приміщення аміачно-компресорної установки, котельня, склад балонів із киснем та пропаном. Для захисту персоналу у разі виникнення небезпечної ситуації на «Ензимі» побудоване захисне укриття місткістю 150 осіб. Тут зберігаються запаси протигазів, влаштована автономна система водопостачання та вентиляції повітря.

Приміщення аміачно-компресорної установки оснащене сучасною системою раннього виявлення аварійних ситуацій. Це дає можливість вчасно зафіксувати перевищення концентрації парів аміаку у повітрі та, відповідно, запобігти виникненню надзвичайної ситуації. Начальник відділу техногенної безпеки Олег Горохівський зазначає: «За роки існування «Ензиму», тут завжди приділялася належна увага питанням пожежної та техногенної безпеки, а також цивільного захисту. Керівництво підприємства дбає про безпеку персоналу та забезпечує відповідні умови праці. Сподіваємося, що на момент наступної перевірки ми спостерігатимемо лише позитивну тенденцію розвитку систем безпеки та зможемо ставити це підприємство у приклад іншим».
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: У Тернополі триває ...

КОМЕНТАРІ