На території України спостерігатиметься нестійкий характер погодних умов

На території України спостерігатиметься нестійкий характер погодних умов

12.06.14 09:16 0 770
Нестійкий характер погодних умов зберігатиметься на території України і цього тижня. Про це повідомив під час брифінгу директор Українського гідрометцентру Микола Кульбіда.

«Небезпечних природних явищ протягом поточного і початку наступного тижнів не очікується. Температурний режим, як для цього періоду, буде помірним, а показник пожежної небезпеки – достатньо низьким. Максимальна температура повсюди становитиме +19…+25 °С, лише на Закарпатті стовпчики термометрів піднімуться до +30 °С», – розповів Микола Кульбіда.

Він зауважив, що минулого тижня на більшій частині території України спостерігався дуже нестійкий характер погоди з грозовими дощами, які в багатьох областях супроводжувалися градом. В 11 регіонах пройшли сильні зливи, при чому кількість опадів тут досягала і навіть перевищувала місячну норму. У степовій частині Криму кількість опадів склала 2,5 місячної норми. Проте ці небезпечні явища не призвели до суттєвих збитків та не створили надзвичайних ситуацій.

Водночас, 7-9 червня відбулося підвищення рівнів води на річках басейну Прип’яті у межах Волинської, Житомирської, Рівненської областей. Це призвело до затоплення заплавних територій та частково досягнення початкових небезпечних відміток, при яких підтоплювалися присадибні ділянки, сільськогосподарські угіддя.

«Треба враховувати, що це рівнинні території, і вода тут сходить довго. Сподіватимемося, що ситуація почне покращуватися, адже протягом поточного і на початку наступного тижнів дощів буде значно менше», – зазначив директор гідрометцентру.

Також він повідомив, що наразі в Харківській, Донецькій, Дніпропетровській, місцями в Запорізькій, Кіровоградській, Миколаївській та Одеській областях спостерігається 4-й клас пожежної небезпеки. В інших регіонах він значно менший. І з урахуванням подальшого розвитку погодних умов, можна говорити про те, що суттєвого поширення високого класу пожежної небезпеки на інші регіони України, включаючи південні, не очікується. А на Луганщині цей показник через проходження найближчими днями дощів знизиться.

10 червня, за прогнозом синоптиків, у більшості областей України пройдуть короткочасні грозові дощі. В Карпатах, на Прикарпатті, а також на Хмельниччині, Вінниччині й Одещині, подекуди очікується випадіння граду та посилення вітру до 20 м/с. Суха і навіть спекотлива погода буде в Криму, Приазов’ї, Донецькій і Луганській областях. Максимальна температура повітря тут сягатиме +31…+33 °С, в той час як в інших регіонах – +24…+29 °С.

Протягом 11-12 червня короткочасні грозові дощі пройдуть повсюди, крім західних областей. Температурний режим знизиться на 4-5 градусів. 13-16 червня збережеться нестійкий характер погоди, місцями пройдуть короткочасні дощі, очікуються окремі грози за помірного температурного режиму: +20…+25 °С.

Зі свого боку, Голова ДСНС України Сергій Бочковський розповів, що протягом минулого тижня в Україні сталася одна надзвичайна ситуація та було зареєстровано 1 тис. 215 надзвичайних подій. На всі ситуації та події підрозділи ДСНС України забезпечили відповідне реагування. У ході проведення оперативних дій врятували 55 осіб. За тиждень було ліквідовано 986 пожеж, на них врятовано 25 осіб, не допущено знищення вогнем 241 будівлі та 25 одиниць техніки. Загинуло на пожежах 128 чоловік.

Піротехнічні підрозділи Служби здійснили 106 виїздів, у ході яких виявили та знешкодили 841 вибухонебезпечний предмет часів минулих війн.

Також Сергій Бочковський зауважив, що з початком купального сезону збільшилася кількість загиблих на водних об’єктах. На водоймах потонули 49 осіб та 30 чоловік вдалося врятувати.

Найбільш резонансною ситуацією за тиждень став вибух у п’ятиповерховому житловому будинку по вул. Молодогвардійській у Миколаєві. Унаслідок вибуху 1 особа загинула, ще 4 постраждали. Також було ліквідовано масштабну лісову пожежу в Цюрупинському районі Херсонської області.

Окрім того, 100 чоловік особового складу з 18 одиницями техніки ДСНС України пильнували безпеку життєдіяльності громадян під час проведення інавгурації новообраного Президента України. Надзвичайних ситуацій під час проведення заходів допущено не було.

У період відзначання Трійці рятувальники забезпечили пожежну та техногенну безпеку в місцях святкування. У посиленому режимі чергування перебувало 8 тис. особового складу а також 2 тис. 200 одиниць основної та спеціальної рятувальної техніки Служби порятунку «101».
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Львові внаслідок ДТП ...
Наступна новина: На Львівщині малолітні ...

КОМЕНТАРІ