З ініціативи свободівця на Волині активізують роботу з вивчення предметів духовно-морального спрямування

З ініціативи свободівця на Волині активізують роботу з вивчення предметів духовно-морального спрямування

13.06.14 13:53 0 1316
Позачергова сесія Волинської обласної ради 11 червня 2014 року підтримала депутатський запит першого заступника голови ради свободівця Олександра Пирожика щодо активізації інформаційно-роз'яснювальної роботи зі змістового наповнення курсів духовно-морального спрямування для вивчення їх у загальноосвітніх закладах.

У запиті Олександр Пирожик нагадав, що 10 квітня 2013 року Волинська обласна рада ухвалила рішення "Про вивчення предметів духовно-морального спрямування у загальноосвітніх закладах області". Рішення зобов'язувало відповідних посадовців довесті до відома батьків учнів перелік та змістове наповнення курсів духовно-морального спрямування, затверджених Міністерством освіти і науки України. Натомість, 2013–2014 навчального року в школах Волині відбулося зменшення кількості відповідних годин та охоплення учнів, яким викладали предмети духовно-морального спрямування, – курси, які пропагують традиційні християнські цінності добра, віри та любови. Особливо помітний спад допущено у Луцьку, де предметами духовно-морального спрямування охоплено лише близько 20 % учнів. Для порівняння, у Львові ця цифра становить майже 99%.

"Особисто в мене таке порівняння викликає не лише подив, а й почуття сорому. Чому так відбувається? Чи не тому, що окремі посадовці міського управління освіти, замість пропаганди предметів духовно-морального спрямування, свого часу втягнулися в пропаганду конкурсів одіозного міністра освіти і науки Табачніка на кшталт російськомовного "Лукомор'я"?" – зазначив свободівець. – Очевидно, що зв'язок між вивченням курсів духовно-морального спрямування та зниженням рівня скоєння правопорушень неповнолітніми прямо пропорційний. У цьому легко переконатися, проаналізувавши статистику з дитячих кімнат міліції".

На думку Олександра Пирожика, ця сумна статистика є наслідком непоінформованості батьків про ці предмети та їх наповнення, а звідси й небажання писати заяви, щоб їхні діти вивчали християнську етику.

Утім, 29 травня 2014 року вийшов наказ МОН України "Про внесення змін до наказу Міністерства освіти і науки, молоді і спорту України № 409". Цей документ надає право загальноосвітнім закладам України вивчати предмети морально-духовного спрямування не лише як факультативної, а й обов'язкової складової навчальних планів. Причому – коштом державного б'юджету.

Олександр Пирожик звернувся до посадових осіб обласного та районного рівня з проханням виправити ситуацію і дати відповідні доручення з метою активізації інформаційно-роз'яснювальної роботи щодо змістового наповнення курсів духовно-морального спрямування. Ініціативу Олександра Пирожика депутати підтримали практично одностайно.

Про це повідомили в прес-службі Волинської обласної організації ВО "Свобода"
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Львів’янин Павло ...
Наступна новина: Рівненські інтелектуали ...

КОМЕНТАРІ