Ярослав ГРИЦАК: «Час відкласти дискусійні питання історії і взятися за економіку»

Ярослав ГРИЦАК: «Час відкласти дискусійні питання історії і взятися за економіку»

13.06.14 14:44 0 1152
Триста років тому європейці документували своє відображення світу, в якому завжди була величезна територія під назвою Україна. У європейській картографії розмір літер визначав статус: що більший шрифт, то важливіший статус країни. Ось воно – ставлення світу до нашої країни. А це дуже важливо у нинішній ситуації. Про це та інше розповідає український історик Ярослав ГРИЦАК.

Про успішність націй

Світ загрозливий – усі системи руйнуються. Зараз ми стрибаємо в темряву і не знаємо, що буде далі. Саме зараз час ставити нові запитання, адже старі вже відбули. І ці запитання адресовані саме історикам. От чому одні нації – успішні, а інші ні? Є такий історик, як Ерік Гобсбаум. Він казав, що може визначити рівень розвитку держави, побачивши, якою є її головна релігійна споруда – православна церква це, мечеть чи... мавзолей. В одній із найвідоміших своїх книг економіст Дупарт Саморт пише про соціальний порядок і насильство. Він намагався відповісти на це запитання не лише як економіст, а й як історик. І він каже: якщо не звертати увагу на історію, то не можливо знайти правильні відповіді. Наводить прості приклади: Міжнародний валютний фонд, який вже діє багато років, витратив чимало коштів, і скільком країнам він ніби-то допомагав. Є країни, яким він не лише не покращив ситуацію, а й зашкодив. Тому Саморт пише, що коли його просять бути експертом Міжнародного валютного фонду у якійсь країні, він бере піврічну відпустку, зачиняється вдома із книжками з історії тих країн. І тільки тоді, коли вивчить та проаналізує всі матеріали, може сказати, допоможе чи ні. Тут дуже проста формула: історія має значення.

Про національну ідентичність

Путін зараз грає з нами у війну ідентичностей, нав’язує нам бандерівців та всі інші нічні страхіття, про які розповідає нам російське телебачення. Ми не можемо перемогти у ній, бо не маємо достатньо ресурсів. Бо якщо ми у неї увійдемо, програш гарантовано. На мою думку, Україна існувала і буде існувати, а от цілісність кордонів – це вже інше питання. Зараз ми маємо говорити про цінності, а не про ідентичність. Бо що нас справді зараз хвилює – це економіка. Наше основне завдання – переосмислити свої цінності. Усі знаємо, що не можна зробити економічну реформу без стрибка. Бо революція – це стагнація. Потрібно робити негайні реформи. Наведу вам приклад Іспанії: вона мала свій Крим і свій Донбас – басків і Каталонію. Але коли 1985 року помер Франко, вони відклали дискусійні питання своєї історії і взялися за економіку.

Про питання мови

Коли постає питання, яку другу мову хочуть вивчати школярі, то 90% батьків вибирають англійську, незалежно Львів це чи Донецьк. Бо розуміють, що англійська мова – це питання успіху. Якщо людина говорить про ідентичність, то це те, що дуже їй важливе. Якщо її висміюють і вона залишається ображеною, то вона готова брати в руки автомат і захищати. Але народ пішов на Майдан не через мову, а через дещо інше. Але коли ми виграли цю битву, ми самоідентифікувалися.

Софія ПРИХОДЬКО

Джерело: Сім’я і Дім
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У 2014 році на Волині ...
Наступна новина: В Чернігові проходить ...

КОМЕНТАРІ