Зеновій Мазурик склав повноваження голови Асоціації музеїв і галерей

Зеновій Мазурик склав повноваження голови Асоціації музеїв і галерей

13.06.14 10:59 0 1052
Учора, 11 червня, у Національному музеї-меморіалі жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького» відбулися загальні звітно-виборчі збори громадської організації «Асоціація музеїв та галерей», на яких Зеновій Мазурик склав повноваження голови Асоціації.

На зборах були присутні 54 члени ГО «Асоціація музеїв та галерей», серед яких більшість обіймає керівні посади у місцевих музеях.

Голова Асоціації Зеновій Мазурик, який очолював цю громадську організацію від часу її заснування 2000 року, сказав словами поета: «Мені тринадцятий минало, я пас…». По 13 роках головування в Асоціації, маю намір скласти цю виборну посаду на молодші руки, прозвітувавши перед товариством за зроблене».

Серед того, що завдяки спільній праці Асоціації вдалося зреалізувати, Зеновій Мазурик насамперед згадав проекти в напрямку використання інформаційних технологій в музейній діяльності, налагодження партнерства з кафедрою інформаційних систем і мереж «Львівської політехніки» у застосуванні сучасних інформаційних технологій (зокрема електронної каталогізації колекцій у проекті оцифровування музейних збірок), створення інтернет-порталів та музейних веб-сайтів (перемога в конкурсі соціально-культурних проектів управління культури ЛМР),

За словами Зеновія Мазурика за підтримки фонду Про Гельвеція закладено ядро музейного інформаційного центру та бібліотеки фахової літератури. Вдалося налагодити плідні професійні міжнародні контакти (Польща, Німеччина, Австрія, США). Для користі всіх музейних працівників та для зміни парадигми мислення було влаштовано низку семінарів: транскордонний семінар ІКОМ, семінар з музейного менеджменту у співпраці з фондом підтримки культури у Центральній і Східній Європі (США), семінар із кураторами із Дрездена, семінари «Музеї в Інтернеті» за підтримки ІАТР, семінар « Музей як школа ідентичностей», два семінари з підготовки українських тренерів за українсько-нідерландським проектом «МАТРА / Музеї України» з музейного менеджменту та освітніх програм.

У напрямку видавничої діяльності підготовлено до друку посібник МАТРИ «Музеї. Менеджмент, освітня діяльність», перекладено та видано книжку Г.Гагоорт «Менеджмент мистецтва, підприємницький стиль», перекладено та видано підручник Ф.Вайдахера «Загальна музеологія», посібник проведення уроків, спільно з МММ С.Крушельницької опубліковано путівник «Оперний світ України» німецькою мовою.

Асоціація брала участь у реалізації циклу культурно-освітніх заходів «Львів музичний» спільно з МММ С.Крушельницької та Будинком органної і камерної музики, у відзначенні тематичних Днів музеїв, у підтримці Музею пивоваріння, Центру дослідження юдаїки та єврейського мистецтва ім. Фаїни Петрякової, Галереї українських одностроїв.

Як наголосив Зеновій Мазурик, задля демократизації суспільства Асоціація виявляла активність перед виборами, брала участь у роботі Всеукраїнської асоціації музеїв, виступила співзасновницею Мистецької ради «Діалог» та ініціаторкою відзначення музейних працівників у 11 номінаціях, що їх встановила у вигляді премії Львівська міськрада.

«Асоціація може бути активною тільки тоді, коли активними є її члени. Успішність Асоціації залежить від усвідомлення місії, структурованості організації і її діяльності, внутрішньої та зовнішньої комунікацій. А також таких ресурсів, як кошти та активне керівництво і лідер, однак його авторитет не може підміняти авторитету організації.

Я вітаю зміну поколінь музейних діячів, котрі відчувають потребу в самоврядуванні, самовираженні, самоствердженні, кшталтувані нових лідерів. Завершу словами Зигмунда Фройда: «Усе, що робиться для розвитку культури, працює проти війни», – сказав Зиновій Мазурик.

Присутні висловили численні подяки Зеновію Мазурику за створення Асоціації музеїв та галерей і незмінне тринадцятирічне головування такою потрібною для міжмузейної комунікації структурою.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Семенченко пропонує ...

КОМЕНТАРІ