Такого ганебного ювілею Шевченка не було навіть за більшовиків, – екс-міністр культури

Такого ганебного ювілею Шевченка не було навіть за більшовиків, – екс-міністр культури

13.06.14 16:31 0 1207
Держава нічого не зробила до 200-ліття від дня народження Тараса Шевченка. Такого ганебного ювілею не було навіть за більшовиків. Це сказав екс-міністр культури України Ігор Ліховий, перебуваючи вчора у Львові.

Про це повідомив кореспондент IA ZIK.

11 червня Ігор Ліховий прибув до Львова, щоб узяти участь у похороні завідувача Народного музею Тараса Шевченка, заслуженого працівника культури України, а в минулому – директора Львівського палацу мистецтв Романа Наконечного.

Також того ж дня у статусі запрошеного гостя Ігор Ліховий був присутнім на загальних звітно-виборчих зборах громадської організації «Асоціація музеїв та галерей», де виступив із схвильованим словом як голова громадської ради з відзначення ювілею Шевченка.

«Ви щасливі, що маєте унікальне явище – музей Шевченка при Львівському палаці мистецтв, він переріс значення народного.

У нас, на жаль, до народного ставляться як не до професійного, аматорського, хоча звання «народний» є високим. У Львові, де Шевченко фізично не був, він великою мірою присутній духом. І ця присутність тут значить дуже багато.

Є ідея – чому б народний музей Шевченка із львівського Палацу мистецтв не доєднати до Національного музею у Львові ім. А. Шептицького, де є своя унікальна Шевченкіана. Там міг би бути відділ «Шевченко в Галичині», який би об’єднав і свої фонди, і колекцію, передану із Львівського палацу мистецтв, а це цікаві твори, які постали у висліді багаторічних експедицій митців Шевченківськими місцями. Так народний музей міг би здобути національний статус, бо інакшим чином це виглядає утопічно. Працюватимемо над тим, і директор Ігор Кожан розглядає це питання.

Є три національні музейні заклади Тараса Шевченка, усі вони в Східній Україні, а народний – тільки в Донецьку. Прикро, що львівська влада не вважає народний музей Шевченка чимось особливо цікавим. Але це – явище!

Клопіт вберегти Палац мистецтв в умовах акулячого капіталізму, де народний музей Шевченка в некомфортному середовищі, але ще важливіший клопіт – зберегти й розвинути Шевченківську тему у Львові. Хотів від громадської ради закликати підтримати цей музей. Так ми підтримаємо справу, започатковану св.п. Романом Наконечним, котрого ми щойно поховали», – сказав Ігор Ліховий.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Волинянин добряче побив ...
Наступна новина: Звернення начальника ...

КОМЕНТАРІ