21 червня на Львівщині відзначать 60-річчя Кенгірського повстання

21 червня на Львівщині відзначать 60-річчя Кенгірського повстання

13.06.14 12:42 0 1076
21 червня у сесійному залі Львівської обласної ради заплановано провести урочисті збори учасників Кенгірського повстання.

Як повідомили у прес-службі ЛОР, відбулась нарада щодо організації та проведення заходів до 60-річчя Кенгірського повстання. В нараді, зокрема, взяли участь голова Всеукраїнського товариства політичних в’язнів і репресованих Петро Франко і голова Львівської обласної спілки політичних в’язнів України Степан Яхницький.

На початку зборів, які заплановані на 21 червня, присутні вшанують молитвою та хвилиною мовчання всіх загиблих внаслідок політичних репресій. Опісля поділяться власними спогадами ті в’язні Степового табору, які особисто пережили повстання в Кенгірі.

Окрім того, відбудеться вручення нагород Львівської обласної ради та Львівської обласної державної адміністрації, а також пам’ятних відзнак до 60-річчя Кенгірського повстання.

Довідка.

Кенгірське повстання – повстання політичних в’язнів Степового табору в табірному відділенні Кенгір (Казахстан), яке відбувалось впродовж 40 днів – з 16 травня до 26 червня 1954 р. У повстанні брало участь близько 8000 ув’язнених, більшість з них – засуджені за політичними статтями українці (також росіяни, прибалти, євреї та інші). Всього в Степлагу було 46% українців, а це 9596 осіб, серед яких було багато колишніх членів ОУН і вояків УПА та прибалтійських «лісових братів». Саме вони стали осердям повстання.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Чернівецька область: на ...

КОМЕНТАРІ