Львівщина: нові власники ДГХП «Полімінерал» не виконують природоохоронні заходи

Львівщина: нові власники ДГХП «Полімінерал» не виконують природоохоронні заходи

13.06.14 15:06 0 1126
11 червня 2014 року під головуванням першого заступника голови Львівської обласної державної адміністрації Йосипа Ситника за участю в. о. директора департаменту екології та природних ресурсів Олексія Балицького, начальника регіонального відділення ФДМУ по Львівській області Миколи Копача, голови Дрогобицької районної ради Михайла Сікори та депутата Львівської обласної ради Михайла Задорожного відбулася робоча нарада на ПАТ «Стебницьке гірничо-хімічне підприємство «Полімінерал».

Наказом Фонду державного майна України від 16.06.2011 року за №900 прийнято рішення про приватизацію Стебницького ДГХП «Полімінерал». Відповідно 2 жовтня 2013 року було укладено договір купівлі – продажу між Фондом державного майна та ПАТ «Компанія «РАЙЗ». Зобов’язання покупця містять економічну складову, інноваційну, соціальну і природоохоронну. Представниками виїзної наради встановлено, що станом на 11 червня жодних заходів по виконанню реалізації «Комплексного проекту консервації рудника №2 і рекультивації порушених земель», а саме: збір і закачування дренажних вод рудників на нижні горизонти; закачування в шахту накопичених у хвостосховищах розсолів; суха закладка камер із ціликами; контроль хімічного складу розсолів, а також проведення моніторингових спостережень за рівнем і хімскладом підземних вод і просідання поверхні – не виконано. Отже, протягом 18 місяців на даному об’єкті, який занесений до Державного реєстру потенційно небезпечних об’єктів, знаходиться на обліку у Державній інспекції цивільного захисту та техногенної безпеки ГУ МНС України у Львівській області не проводяться жодні природоохоронні заходи. АКТ перевірки умов виконання договору від 30.10.2013р. № КПП- 625, який був представлений під час проведення робочої наради не відповідає реальному стану речей.

На нараді прийнято рішення звернутися до Фонду державного майна України для включення до комісії представників територіальної громади та уповноважених представників Львівської облдержадміністрації щодо перевірки виконання умов договору від 30.10.2013р. № КПП- 625. Окрім цього, проводити дану перевірку щоквартально. Водночас, підприємство повинно у найкоротший термін здійснити закачування в шахту накопичених у хвостосховищах розсолів.

Таким чином, Департамент екології та природних ресурсів звертає увагу на важливості проведення природоохоронних заходів з метою недопущення еколого небезпечної ситуації , так як небезпеку для довкілля і населення в зоні впливу підприємства створюють підземні гірничі виробки та утворені карсти, а також хвостосховище і гірничі відвали, які розміщені на поверхні. У зоні впливу вироблених підземних свердловин є житлові будинки міста Стебник, високовольтні лінії електропередач, водоканалізаційні мережі Дрогобича та Трускавця, залізниця державного значення Київ-Трускавець, автомагістраль. Підземні виробки сягають ІІ-ІІІ зони санітарної охорони курорту Трускавець.

Нині на прилеглих до «Полімінералу» територіях існує небезпечна ситуація еколого-техногенного характеру: триває активізація процесів карстоутворення, потрапляння прісних вод у підземні виробки, просадка земної поверхні тощо.

Про це повідомили у Львівській обласній державній адміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У неділю у Львові вхід у ...
Наступна новина: В Івано-Франківській ...

КОМЕНТАРІ