У Львівській області рятувальники перевіряють дотримання керівництвом водних об’єктів вимог безпечного відпочинку населення

У Львівській області рятувальники перевіряють дотримання керівництвом водних об’єктів вимог безпечного відпочинку населення

13.06.14 10:11 0 1079
Спекотна погода спонукає населення шукати свою зону комфорту поблизу водойм. Аби такий відпочинок був безпечним львівські рятувальники здійснюють ряд профілактичних заходів по запобіганню загибелі та травмуванню людей на водних об’єктах під час відпочинкового сезону.

Вже неодноразово рятувальники наголошували на дотриманні правил безпечного відпочинку на воді, одним з основних серед яких – є правильний вибір місця для купання. Такий об’єкт повинен мати паспорт пляжу, який надає дозвіл на відкриття та функціонування відпочинкового об’єкту. Пов’язано це з тим, що на водних об’єктах може існувати ціла низка екологічних проблем: замулення, заростання водного дзеркала, відсутність прибережної захисної смуги, засміченість водойм та прибережних територій, ерозійні процеси у прибережній зоні та незадовільний стан технічних споруд.

Складається паспорт пляжу на основі позитивних висновків про водолазне обстеження дна акваторії водойми, карт виміру глибини акваторії, акту про усунення перешкод з дна акваторії водного об’єкту та паспорту підводної частини акваторії. Фахівці наглядово-профілактичного блоку Головного управління ДСНС України у Львівській області перевірили наявну документацію щодо готовності водних об’єктів області до проведення літнього сезону відпочинку.

Окрім обстеження та очистки акваторій пляжів, об’єкт відпочинку не може функціонувати без сезонного рятувального поста, укомплектованого підготовленими матросами-рятувальниками й оснащеного необхідним рятувальним спорядженням.

Під час перевірок рятувальники звертають особливу увагу на умови для відпочинку дітей. Відтак, аби малеча могла безпечно відпочити, дно акваторії об’єкта відпочинку повинно мати пологий нахил до глибини 1,5 м, бути без ям, обривів і небезпечних предметів. У місці для купання не повинно бути виходу ґрунтових вод, джерел забруднення води, вирів тощо. Під час проведення купання дітей керівництво пляжу зобов’язане забезпечити присутність медичного працівника з набором медичних препаратів для надання першої невідкладної медичної допомоги.

Начальник відділу техногенної безпеки ГУ ДСНС Львівщини Олег Горохівський наголошує також на важливості розміщення заборонних та попереджувальних знаків: «Згідно вимог чинного законодавства, керівництво об’єкту повинно позначати межу запливу на акваторії водного об’єкту буями помаранчевого або червоного кольору, на відстані до 50 метрів від берега, не далі лінії глибини 1,5-1,75 метрів. У місцях заборонених для купання необхідно встановити щити з написами «КУПАТИСЯ ЗАБОРОНЕНО!», а небезпечні для купання місця позначити буями з написами «НЕБЕЗПЕЧНО».

До перевірки водних об’єктів рятувальники залучають представників засобів масової інформації, з метою передачі важливої інформації та охоплення максимальної кількості населення.

Перевірки водних об’єктів триватимуть упродовж усього сезону літнього відпочинку, а до керівників, відповідальних орендарів водних об’єктів за не виконання вимог чинного законодавства вживатимуться міри адміністративного впливу.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Івано-Франківській ...
Наступна новина: Луцьк: дитячими садками ...

КОМЕНТАРІ