Звернення Херсонської ОДА до Волинської ОДА щодо відкриття туристично-оздоровчого сезону

Звернення Херсонської ОДА до Волинської ОДА щодо відкриття туристично-оздоровчого сезону

14.06.14 10:59 0 1423
Заповідник «Асканія-Нова»

(смт. Асканія-Нова, Чаплинський район, Херсонська область) http://askania-nova-zapovidnik.gov.ua/

Заповідник «Асканія-Нова» - найстаріший заповідний комплекс України, входить у сотню найбільш відомих заповідних територій планети, є об’єктом ЮНЕСКО та одним із 7 чудес України.

Головною цінністю Асканії-Нова є заповідна цілина - степ площею 11 тис. гектарів - найбільша в Європі територія охоронного степу. Крім того, в акліматизаційному зоологічному парку заповідника можна зустріти звірів та птахів з усіх куточків світу: з Африки та Австралії, Північної та Південної Америки, з Центральної Азії та Далекого Сходу, з Арктики. Особливість асканійського зоопарку - вільне пересування тварин степом.

Зачаровує казковою таємничістю дендропарк заповідника, що має статус дендрологічного парку загальнодержавного значення. Розмаїття рослинних форм, створених природою та зібраних дбайливими руками, вражає, дарує натхнення, викликає найніжніші почуття та приємні спогади.

Заповідник знаходиться в смт. Асканія-Нова Чаплинського району - цілком сучасний населений пункт з достатньою кількістю кафе та магазинів. Затишний та комфортабельний готель «Канна» розташований в безпосередній близькості від відомого біосферного заповідника «Асканія-Нова».

Заповідник працює щоденно, без вихідних, екскурсійний сезон починається з 01 квітня та закінчується 10 листопада.

Біосферний заповідник «Асканія-Нова» пропонує екскурсії:

1. Оглядова екскурсія «Перлина в степу» (зоопарк, дендропарк) - 2,5

години, група від 15 до 25 чол.

Ціна квитків:

У супроводі екскурсовода: дорослий - 30 грн, дитячий - 20 грн.

Без супроводу екскурсовода (зоопарк, дендропарк ): дорослий - 25 грн, дитячий - 15 грн.

2. Екскурсія маршрутом зоологічного парку «У світі тварин» (тільки у

супроводі екскурсовода) - 2,5 години, група від 15 до 25 чол.

Ціна квитків: дорослий - 30 грн, дитячий - 20 грн.

3. Екскурсія маршрутом дендрологічного парку «В лісову казку» - 2,5

години, група від 15 до 25 чол.

Ціна квитків: дорослий - 30 грн, дитячий - 20 грн.

Ціна квитків у виставковий зал «Образи тваринного світу» - 10 грн.

Ціна фотозйомки - 2 грн, ціна відеозйомки - 15 грн.

4. Екскурсія в кінному екіпажі по дендрологічному парку «Ланшафти

дендропарку «Асканія-Нова» - 1,5 години, група 6-8 чоловік.

Ціна одного місця - 50 грн.

Ознайомитися з екскурсійними маршрутами заповідника можна в складі групи у супроводі досвідченого екскурсовода або індивідуально.

Неповторні краєвиди степу, мальовничі куточки дендрологічного та зоологічного парків залишають незабутні враження, тому його щорічно відвідують десятки тисяч екскурсантів.

Історична довідка:

Історія формування заповідності в Асканії-Нова почалася в другій половині XIX сторіччя, коли ще юний Фрідріх Едуардович Фальц-Фейн (1863-1920 рр.), нащадок німецьких колоністів, що освоювали південноукраїнські степи, і які володіли цією територією, почав створювати перші вольєри для птахів і звірів.

Дитяче захоплення Фрідріха незабаром стало справою його життя, якій він залишався вірний до кінця своїх днів. Вже до початку 80-х років XIX сторіччя звістка про незвичайний зоопарк з напіввільним утриманням тварин в безводних степах Таврійської губернії Росії рознеслася по Європі. Він дивував не тільки своїми масштабами, але і тим, що тут з'явилися незвичайні для європейських зоопарків сайгаки і кінь Пржевальського, у великій степовій вольєрі почали гніздувати страуси, паслися антилопи, зебри та інші екзотичні види копитних.

Засновник степового оазису поставив високу природоохоронну планку, яку подолав із запасом, як мінімум, в сто років. Створивши зоопарк, Фрідріх Фальц-Фейн з 1887 по 1892 рік закладає дендрологічний парк на штучному зрошуванні, а в 1898 році заповідує ділянку типчаково-ковилового степу на вічні часи.

(с. Кардашинка, Голопристанський район, Херсонська область) http://hutora.com.ua/

Історико-розважальний комплекс «Зелені Хутори Таврії» - єдиний у східній Європі комплекс зеленого туризму, який розташований на території лісостепової зони Таврії та в Дніпровських плавнях на місці старовинних хуторів, які існували тут ще до початку 20-го століття. Тут відроджуються українські народні традиції та забуті ремесла.

Вся територія хуторів займає більше ста гектар. Усі маршрути поєднані між собою пішохідними тропами, дорогами та містками, що дає змогу, перебуваючи на лоні природи, вивчати на реальних майстер-класах історичне минуле України.

Любителі рибалки можуть насолодитися гарним уловом, відвідати невеличкий музей українського побуту та контактний зоопарк свійських тварин, покататися на конях, човнах та катамаранах. Працює сувенірна лавка, національна кухня, майданчики з гойдалками.

Відвідати «Зелені хутори Таврії» можна як сім'єю, так і організованою групою. У вільний від екскурсії час можна відвідати майстрів будь-якого маршруту за бажанням.

Комплекс оновлено новими ремеслами «Квітковий» і «Вільховий», а також новим експериментально-природничим маршрутом - «Розважайся- Розвивайся». Обравши вподобаний маршрут можна здійснити екскурсію у супроводі гіда або, придбавши карту, самостійно вивчити місцевість.

Вартість екскурсії по «Квітковому» або «Вільховому» маршруту:

- з гідом-екскурсоводом: вхідний квиток - 25 грн, вхідний квиток + мангал чи басейн - 35 грн.

- дитячий - 50грн.

- дорослий - 75 грн.

На території комплексу можна замовити український обід: дитяча порція - 35 грн, доросла порція - 45 грн.

Участь в майстер-класах коштує від 3 грн.

Цей проект для туристів, втомлених від міського шуму, які прагнуть пізнати навколишній світ, історію рідного краю, культурні традиції предків та їх етнос.

(Генічеський район, Херсонська область)

Арабатська стрілка являє собою піщану косу довжиною понад сто кілометрів і шириною від 250 метрів до 7 кілометрів. Її назва походить від тюркського слова «Арабат» - «передмістя». Це унікальне явище природи Приазов'я.

Західна сторона Арабатської стрілки з боку Азовського моря - це величезний пляж, що складається з дрібного черепашнику та піску. Азовське море тут неглибоке (менше двох метрів), що дозволяє без побоювань купатися навіть тим, хто зовсім не вміє плавати.

Арабатська стрілка знаходиться між Азовським морем і озером Сиваш, і тільки невелика протока з'єднує ці водойми. Щороку через цю протоку до Сивашу надходить більше десяти мільйонів тон різних мінеральних солей, що містять бром, магній, натрій. У результаті випаровування води концентрація солі в Сиваші збільшується більш ніж у 15 разів у порівнянні з Азовським морем.

У всьому світі існує всього декілька джерел гідромінеральної сировини, таких як Велике Солоне озеро в Сполучених Штатах і Мертве море в Ізраїлі, а також затока Кара-Богаз-Гол в Туркменії і озеро Сиваш, яке знаходиться на захід від Арабатської стрілки.

Арабатська стрілка багата на мінеральні води, які мають бальнеологічну цінність через свій хімічний склад, мінералізацію і зміст біологічно активних речовин, брому, йоду, кремнієвої кислоти. Ці мінеральні води є термальними, їх температура - близько 40 градусів за Цельсієм, що також є важливим лікувальним фактором (переважно лікування різних захворювань нервової системи та опорно-рухового апарату). Також на Арабатській стрілці знаходяться величезні запаси лікувальної грязі, а також ще один лікувальний чинник - ропа озер і заток.

Арабатська стрілка знаходиться в місцевості, на якій немає екологічно шкідливої промисловості, це дає великі перспективи розвитку курортної і туристичної інфраструктури.

Дуже важливим внеском в розвиток туристично-рекреаційного комплексу Арабатської Стрілки став унікальний Національний проект мультифункціонального реабілітаційного комплексу «InterMedikalEcoCity» доктора медичних наук, професора, Героя України Володимира Козявкіна, який передбачає створення міжнародного медичного екологічного містечка на базі вже функціонуючого бальнеологічного центру на Арабатській стрілці в Генічеському районі Херсонської області.

Проект сприятиме встановленню сприятливих умов для розвитку та модернізації матеріально-технічної бази реабілітаційно-оздоровчих установ, об'єктів соціального значення, транспортної інфраструктури, подовженню тривалості курортного сезону.

Реабілітаційний комплекс зможе прийняти на лікування, реабілітацію та оздоровлення до 1000 пацієнтів щодня, буде надаватися спеціалізована консультативно-діагностична, неврологічна та реабілітаційна допомога дітям, дорослим, інвалідам. Лікувальна діяльність реабілітаційного містечка «InterMedicalEcoCity» базуватиметься на авторській вітчизняній інноваційній методиці інтенсивної нейрофізіологічної реабілітації хворих з дитячим церебральним паралічем, хронічними захворюваннями нервової системи, опорно-рухового апарату, гінекологічними захворюваннями.

(Генічеський район Херсонська область)

Указом Президента України від 25 лютого 1993 року № 62 створено Азово-Сиваський національний природний парк з метою збереження генофонду рослинного і тваринного світу, унікальних природних комплексів північного Приазов'я. Загальна площа парку становить 52154,0 га, з них 8469,0 га суходолу і 43685,0 га акваторії Азовського моря, оз. Сиваш та Утлюцький лиман.

Парк є місцем концентрації багатьох птахів, яких приваблюють м'якість клімату, багаті кормові угіддя та добре захищені ділянки для гніздування. У межах парку нараховується більше 5 тисяч видів тварин, а також охороняються чимало видів тварин, занесених до Червоної книги України: тушканчик великий, тхір степовий, дельфін-азовка та ін.

В 1995 році постановою Кабінету Міністрів України № 935 серед 22 водно-болотних угідь міжнародного значення було затверджено і водно- болотне угіддя «Центральний Сиваш», площею 80000 гектарів. Він є унікальним і єдиним у своєму роді явищем природи Європи. Ця затока є особливо цінним угіддям для водно-болотних птахів взимку. В сезонних скупченнях впродовж року зустрічається більше 1 млн особин птахів

Рекреаційною зоною Азово-Сиваського національного природного парку є острів Бірючий.

Перлиною Азово-Сиваського національного природного парку є коса Бірючий острів, що знаходиться на Азовському морі. Він являє собою вузьку смужку суші довжиною 26 км і шириною 5 км, що злегка піднімається над морем.

За переказами Бірючий острів був насипаний за наказом Петра I, як перешкода турецьким галерам для проникнення до південних рубежів Росії. Назва перекладається як «Вовчий острів» («бирюк» - самотній вовк). Проте однозначного ствердження із приводу назви не має. Одні вважають, що пішла вона від вовків Бірюков, які нібито жили на острові в давні часи, інші - мовляв, мешкала людина відлюдок-самітник, тому й Бірючий.

Опираючись на численність знахідок, багато вчених вважають, що в околицях цієї коси колись мешкали царські скіфи. Можливо, саме ця коса зображувалася на деяких скіфських монетах в 1-му тисячолітті до н. е.

Флора півострова нараховує близько 700 видів судинних рослин, на острові мешкають близько тисячі оленів, 2500 ланей, 90 куланів та декілька десятків свійських коней та муфлонів, фазани.

Крім того, на острові знаходиться береговий комплекс, що складається з трьох будинків та їдальні хрущовських часів (1961 рік) та модуля (1996 рік). Визначною пам’яткою острова є маяк Бірючий, який було збудовано ще у 1878 році (висота 31 метр).

Земля ця сповнена вільним рухом, сонцем, життям, не скутим тенетами цивілізації. Тут відкриється дивовижний світ природи, майже недоторканий людством.

(Арабатська Стрілка, Генічеський район, Херсонська область)

На Арабатській Стрілці завдяки наявності сприятливої природної степової зони та клімату реалізується інвестиційний проект «Сафарі-Парк» для відпочиваючих та туристів з метою ознайомлення із життям та поведінкою тварин з різних куточків світу у природному середовищі.

Мета проекту полягає в створенні експозицій рідкісних екзотичних і диких тварин в максимально наближених до природних умов проживання та збереження їх генофонду, організації екологічної освітньо-виховної роботи.

Створення «Сафарі - парку» сприятиме розвитку нових туристичних маршрутів. Відвідувачам представиться можливість спостерігати поведінку хижих мешканців саван - левів та інших не менш екзотичних тварин.

Вартість вхідного квитка для дорослих - 50 грн., для дітей - 40 грн., дітям до 3-х років - безкоштовно.

Яхт-клуб «Maxim marine»

(м. Нова Каховка, Херсонська область) http://www.maxmarine.com.ua/

«Maxim marine» - це один із елітних яхт-клубів на березі Дніпра. Це сучасний комплекс з готелями, ресторанами, басейном, релакс-зоною, тенісними кортами, конференц-залом, сценою і танцмайданчиком.

Яхт-клуб діє з 2002 року, має площу близько 25 тис. кв. метрів, займає біля 250 метрів берегової лінії, що дозволяє прийняти одночасно до 100 суден.

Яхт-клуб має розвинену інфраструктуру й забезпечує широким спектром послуг власників яхт і катерів. Зберігання судів в зимовий час здійснюється в опалювальних елінгах.

Номери готелю оформлені тематично: в національному стилі різних країн - Англії, Греції, Франції.

Яхт-клуб - це ідеальне місце для сімейного відпочинку з дітьми, де можна відзначати свята, влаштовувати спортивні та розважальні програми, здійснювати захоплюючі прогулянки Дніпром і відвідувати місцеві визначні пам'ятки, а також проводити різні корпоративні та бізнес-заходи.

Навчання яхтингу - це одна з спеціалізацій яхт-клубу «Maxim marine», який має власну базу і флот для проведення різних яхтових курсів і заходів. У яхтовій школі можна навчитися морської справи та управління вітрильними та моторними човнами, отримати міжнародні яхтові сертифікати, пройти підвищення кваліфікації.

На базі яхт-клубу «Maxim marine» проводяться заходи з популяризації яхтингу і парусного спорту, підвищення рівня кваліфікації яхтсменів, просування здорового дозвілля та активного способу життя, підняття якості українських вітрильних заходів.

Щороку проходять «Парусна регата Maxim marine Cup», Кубок Української національної Асоціації класу «Optimist», Міжнародна парусна регата «Marmaris International Race Week»

Народний курорт «Лемурійське озеро»

(с. Григорівна, Чаплинський район, Херсонська область) http://vigov.org.ua/

На території Херсонщини у с.Григорівка Чаплинського району знаходиться Народний курорт на Лемурійському озері. Вода озера має рожевий колір, збагачена різноманітними мінералами, кислотами, вуглеводами, азотистими речовинами, солями, переважно хлористого магнію і калію, йодистого натрію, бромистого магнію. Саме ця рожева вода, взаємодіючи з грязями Сиваша, значно посилює їхні якості, і робить їх унікальними за своїм складом.

Лікувальна грязь із Лемурійського джерела пройшла клінічні випробування, сертифікована і допущена для використання в якості лікувального і косметичного продукту. У Німеччині лікувальна грязь західної частини озера Сиваш пройшла клінічну оцінку відповідно до Директиви ЄС і продається як медичний продукт під маркою SIVASH ® Heilerde. У 2011 році вона сертифікована і в Росії «Російським науковим центром відновлювальної медицини та курортології» (бальнеологічний висновок № 14/136 від 14 березня 2011 року) і продається під торговою маркою «СИВАШ».

Лемурійське озеро можна відвідати з 01 червня по 01 вересня. Проживання та харчування організовують садиби сільського зеленого туризму в с. Григорівка:

Проживання за добу - від 40 грн./чол.;

Харчування (дворазове) - від 80 грн./чол.

Повний раціон лікування коштує 250 грн./чол. (лікувальна консультація, проживання, харчування, транспортні та санітарні послуги, альтанка).

Для індивідуального відвідування лікувального джерела:

- Санітарні послуги (прісна вода, душ, туалет, прибирання) - 25 грн./чол.;

- В'їзд автотранспорту в санітарну зону - 10 грн. з 1 машини;

- Користування альтанкою за добу - 50 грн.

Також можна пройти курс лікувального масажу (при остеохондрозі, радикуліті, сколіозі, болях в шиї, спині та попереку, при малорухливому способі життя чи заняттях професійним спортом).

Про проект:

В одній із заток Сивашу вченими відкрито феноменальне джерело та досліджені його лікувальні грязі, які є унікальними за своїми властивостями.

До недавнього часу родовище залишалося невідомим і своєю появою зобов'язане випадкової нагоди. У 1970-х роках військовий вантажний літак впав в одній з віддалених бухт Сиваської затоки. При падінні літака, від удару й потужного вибуху був пробитий товстий шар грязі лиману. На місці падіння утворилося невелике озеро, в яке стала надходити вода рожевого кольору, дуже збагачена різноманітними мінералами, кислотами, вуглеводами, азотистими речовинами, солями, переважно хлористого магнію і калію, йодистого натрію, бромистого магнію. Саме ця рожева вода, взаємодіючи з грязями Сиваша, значно посилює їх якості, і робить їх унікальними за своїм складом. Рожева вода джерела має дуже приємний запах, незважаючи на те, що знаходиться серед грязей лиману Сиваша, де навколо сірководень.

Джерело здобуло оригінальну назву Лемурійське озеро завдяки науково- обгрунтованій теорії існування та зникнення в доісторичні часи лемурійського континета. Історія розвитку Землі показує, що розподіл суші і води на її поверхні постійно змінюється. Внаслідок геологічних змін, що відбуваються в земній корі, постійно спостерігаються підняття і опускання земних пластів, які іноді більш яскраво виражені в одному місці, а іноді

- в іншому.

Грязь володіє широким спектром дії: активізуються всі важливі органи людини, сприяє відновленню рівноваги внутрішнього середовища організму, має омолоджуючий ефект. Випробування, проведені у клінічному відділі інституту, дозволили розробити методики призначення грязелікування, встановити показання та протипоказання до їх використання при ряді захворювань. Грязі застосовують для профілактики та лікування захворювань органів дихання, тут лікують жіночу безплідність, функціональні порушення жовчного міхура, цукровий діабет, хронічний гастрит, виразкову хворобу шлунка і дванадцятипалої кишки у фазі чи ремісії згасаючого загострення, також хронічні коліти та ентероколіти, хронічні гепатити в неактивній фазі, хронічні холецистити, цистити, простатити - навіть у стадії загострення, пієлонефрити, хронічні запалення маточних придатків, захворювання нервової системи та опорно-рухового апарату тощо.

Грязі можна застосовувати у санаторних, амбулаторних і домашніх умовах для ефективного лікування хворих різних категорій. На в області впроваджуються інноваційні умови й створюється сучасна інфраструктура для розвитку зеленого туризму з використанням цілющих лікувальних грязей Лемурійського джерела затоки Сиваш, внаслідок чого виникла ідея Народного курорту на Лемурійському озері. Основна мета - гармонійне поєднання відпочинку, рекреації, туризму, не завантажуючи ці унікальні природні території настройками й зберігаючи єство цього неповторного краю.

Місто Скадовськ - курорт державного значення

Скадовськ - місто і морський порт на березі Джарилгацької затоки Чорного моря. Ще з давніх часів Скадовськ славиться своїми лікувальними грязями і мінеральними водами, приваблює своїм кліматом, теплою водою, яка насичена йодом та бромом. На території курортних зон Скадовського району - м. Скадовськ, смт. Лазурне, с. Красне, місцевість Цукур - розташовані чисельні заклади відпочинку та оздоровлення, дитячі оздоровчі табори, приватні міні- готелі та ін.

06 вересня 2011 року Верховною Радою України було прийнято Закон «Про оголошення природних територій міста Скадовська Херсонської області курортом державного значення». Він спрямований на збереження, охорону та розвиток курортної місцевості та інфраструктури регіону, підвищення рентабельності курортного комплексу м.Скадовськ, створення умов для ефективного та раціонального використання природних лікувальних, матеріально - технічних ресурсів регіону.

У місті відкрито Скадовський дельфінарій «Акварель» - культурно - освітній і терапевтичний центр, який окрім розважальної програми з дельфінами пропонує широкий спектр послуг як дітям, так і дорослим. На території дельфінарію розгорнулося розважальне містечко, де можна відвідати атракціони, поласувати солодощами і прохолодними напоями, здійснити екскурсію по експозиції екзотичних риб і морських мешканців, замовити проведення дитячих свят. Спілкування з дельфінами допомагає стабілізувати психоемоційний стан людини, зняти психологічне напруження.

Ціни на послуги дельфінарію: н Шоу дельфінів (1-2 ряд) - 100 грн. н Шоу дельфінів (3-6 ряд) - 80 грн. н Купання з дельфіном (5 хв) - 600 грн. н Катання з дельфіном на човнику - 150 грн. н Фото з дельфінами на фотоапарат відвідувача - 50 грн. н Професійне фото формату А-5 - 70 грн. н Професійне фото формату А-4 - 100 грн.

В Скадовському дельфінарії проводиться дельфінотерапія для дітей з захворюваннями нервової системи (аутизм, дитячий церебральний параліч, олігофренія, синдром Дауна). Курс дельфінотерапії включає в себе 10 сеансів без перерви, з комплексом послуг: консультація невропатолога, робота і спостереження психолога, заняття з реабілітологом, масаж (за показаннями), фітотерапія. Вартість курсу - 6000 гривень.

Острів Джарилгач (у перекладі з тюркської «обпалені дерева») - найбільший острів в Україні, який приваблює відпочиваючих та туристів широким піщаним берегом, цілющою водою з вмістом йоду, брому, лікувальними грязями, сприятливим кліматом, незайманою природою та дивовижним кліматом. Острів Джарилгач знаходиться за 8 км від м.Скадовськ, його площа - 5605 га, довжина - 42 км., найбільша ширина - 4 км., висота - 24,4 м. Зі східного боку острову височіє Джарилгацький маяк, який було споруджено у 1900 році за проектом Олександра Гюстава Ейфеля. На території острову знаходяться чисельні сольові озера, збереглася унікальна флора і фауна, більшість видів занесені до Червоної книги.

На території острова розташований Джарилгацький національний природний парк, створений у 2009 році з метою збереження цінних природних та історико-культурних комплексів і об'єктів північного Причорномор'я.

Потрапити на острів можна через неглибоку протоку біля селища Лазурне. На острів курсують теплоходи, також можна дістатися на яхті або катері. Вартість екскурсії на острів від 40 грн.

Олешківський національний природний парк

(Цюрупинський та Голопристанський райони, Херсонська область) http://nppop.gov.ua/

Олешківські піски - найбільший піщаний масив у Європі. Загальна площа пісків складає 2100 кв. км, з них 1000 кв. км покрита найбільшими в світі штучними лісами.

Цей масив відрізняється парадоксальним для умов Європейського континенту поєднанням різноманітних ландшафтів: від майже типової піскової пустелі до незвичних для степової зони великих болотяних масивів з рослинністю та тваринним світом північного походження.

Мікроклімат піщаної арени напівпустельний. Влітку пісок нагрівається до 70 °С, і гарячі висхідні потоки, що йдуть від пісків, розганяють дощові хмари.

Олешківські піски являють собою безкрайні бархани, які виникають в результаті дії вітру. Місцеві називають ці бархани «кучугурами». Деякі з них досягають величезних розмірів - понад 20 метрів заввишки і більше 40 - в діаметрі.

База зеленого туризму «Чумацька криниця» організовує одноденні екскурсії до Олешківської пустелі:

- приїзд на базу «Чумацька криниця»;

- піша екскурсія по пустелі (1,5-2 години);

- «Чумацькі розваги» (1 година): активні ігри та конкурси, вручення призів переможцям;

- обід: шурпа/юшка, барбекю (м'ясо, риба), закуски (м'ясні нарізки), сік/вода,

лісний чай + 2 л. справжньої чумацької горілки.

Виїзд під вечір після відпочинку в сосновому лісі.

За додаткову оплату: відвідування банного комплексу, дегустація

Олешківських вин, стрільба з луку, прокат квадроциклів.

Ціна одноденного туру залежить від кількості людей в групі.

Довідка:

Національний природний парк «Олешківські піски» розташований на території Херсонської області, в Каховському, Цюрупинському і Голопристанському районах, створений відповідно до Указу Президента України від 23 лютого 2010 року з метою збереження цінних природних територій та історико-культурних об’єктів, що мають важливе природоохоронне, наукове, освітнє, естетичне, рекреаційне та оздоровче значення.

Назва національного парку є ідентичною назві всього піщаного масиву - Олешківські піски. Цей географічний термін походить від старої (до 1925 року) назви міста Цюрупинськ («Олешки»), яке, в свою чергу, походить від слова «Олешшя» - назви регіону Київської Русі і однойменного міста, що розташовувалися в низов'ях Дніпра.

У нинішньому своєму вигляді Олешківські піски з'явились порівняно недавно. У низинах Дніпра піски існували завжди, але їх просування стримував покрив степової рослинності. У XIX сторіччі сюди почали завозити овець (один лише барон Фальц-Фейн, засновник заповідника Асканія-Нова, володів величезними отарами до мільйона голів) які знищили траву, звільнили піски, а вітрова ерозія дала їм можливість розширюватися.

Виноробне господарство та садиба Князя П.М.Трубецького

(с. Веселе, Бериславський район, Херсонська область) http://www.vina-trubetskogo.com .ua/

Виноробне господарство Князя П.М.Трубецького - єдине з часів Російської імперії шато, унікальний об'єкт винного туризму, який знаходиться у с. Веселому Бериславського району.

До послуг відвідувачів - обладнані дегустаційні зали, комфортабельні номери в готелі, ресторан, 8 галерей винних підвалів часів Трубецького, які використовуються для витримки і зберігання вин. Також кожен має можливість здійснити екскурсію до історичної будівлі виноробні 1900 року з вежею і видовим майданчиком, відвідати середньовічну башту.

Виноробне господарство Князя П.М.Трубецького має всі умови для відпочинку і знайомства з виноградниками та рідкісними винами. Справжнім цінителям якісного вина надається можливість спробувати кращі вина княжої виноробні.

Відвідати виноробне господарство можна у будь-який час за попередньою домовленістю.

Вартість та тривалість екскурсій:

1. Історична частина, виробничі цехи, відвідування підвалів і колекції вин - 50 грн (60 хв.).

2. Екскурсія з дегустацією 6 зразків (2 ординарних, 2 витриманих, 2 марочних) - 100 грн (90 хв., до 10 чол.)

3. Екскурсія + велика дегустація вин в дегустаційному залі з дегустацією всієї лінійки вин - 150 грн (120 хв., до 20 чол.)

Обмеження чисельності: дегустація одночасно до 30 осіб.

Зручне місцезнаходження виноробного господарства дозволяє швидко дістатися до курорту Залізний Порт, де можна відпочити на узбережжі Чорного моря, здійснити екскурсію до міст обласного значення - Херсон, Нова Каховка, Гола Пристань.

Історична довідка:

Виноробне господарство Князя П.М.Трубецького - єдине з часів Російської імперії шато. Історія підприємства налічує 122 роки, і почалася з посадки перших сортових лоз винограду Князем Трубецьким.

Перші виноградники «Виноробного господарства князя П. Н. Трубецького» були закладені в маєтку «Козацьке» в 1896 році. Шато - назва заміської садиби з парком і виноробнею, якою володіли дворяни.

У період 2003-2011 років була проведена повна реконструкція підприємства, посаджені нові виноградники загальною площею 200 га з використанням кращих саджанців європейських сортів винограду. На скарбниця виноробні - унікальна колекція вин, яка налічує близько 10 тисяч пляшок.

За результатами III Міжнародного дегустаційного конкурсу напоїв «Best Drink-2012» володарем 1-го місця в категорії «Краще Каберне України» визнано «Каберне» «Виноробного господарства Князя П. Н. Трубецького». Друге місце в категорії «Вина столові сухі» розділили білі ординарні вина «Аліготе» і «Рислінг». Марочне вино «Виноробного господарства Князя П.Н.Трубецкого» «Перлина Степу» вибрано переможцем регіонального туру Всеукраїнського конкурсу якості продукції «100 кращих товарів України».

Садиба князя Петра Миколайовича Трубецького споруджена на межі ХІХ-ХХ ст. у стилі французького ренесансу, знаходиться в селі Козацьке. Головною дорогою до садиби був Дніпро, тому парадний фасад та центральні ворота були направлені до річки. На території садиби знаходився великий кінний завод та численні виноградники, закладені в 1896 р. за порадою князя Лева Сергійовича Голіцина.

Виноробне господарство та садиба Князя П.М.Трубецького

(с. Веселе, Бериславський район, Херсонська область) http://www.vina-trubetskogo.com .ua/

Виноробне господарство Князя П.М.Трубецького - єдине з часів Російської імперії шато, унікальний об'єкт винного туризму, який знаходиться у с. Веселому Бериславського району.

До послуг відвідувачів - обладнані дегустаційні зали, комфортабельні номери в готелі, ресторан, 8 галерей винних підвалів часів Трубецького, які використовуються для витримки і зберігання вин. Також кожен має можливість здійснити екскурсію до історичної будівлі виноробні 1900 року з вежею і видовим майданчиком, відвідати середньовічну башту.

Виноробне господарство Князя П.М.Трубецького має всі умови для відпочинку і знайомства з виноградниками та рідкісними винами. Справжнім цінителям якісного вина надається можливість спробувати кращі вина княжої виноробні.

Відвідати виноробне господарство можна у будь-який час за попередньою домовленістю.

Вартість та тривалість екскурсій:

1. Історична частина, виробничі цехи, відвідування підвалів і колекції вин - 50 грн (60 хв.).

2. Екскурсія з дегустацією 6 зразків (2 ординарних, 2 витриманих, 2 марочних) - 100 грн (90 хв., до 10 чол.)

3. Екскурсія + велика дегустація вин в дегустаційному залі з дегустацією всієї лінійки вин - 150 грн (120 хв., до 20 чол.)

Обмеження чисельності: дегустація одночасно до 30 осіб.

Зручне місцезнаходження виноробного господарства дозволяє швидко дістатися до курорту Залізний Порт, де можна відпочити на узбережжі Чорного моря, здійснити екскурсію до міст обласного значення - Херсон, Нова Каховка, Гола Пристань.

Історична довідка:

Виноробне господарство Князя П.М.Трубецького - єдине з часів Російської імперії шато. Історія підприємства налічує 122 роки, і почалася з посадки перших сортових лоз винограду Князем Трубецьким.

Перші виноградники «Виноробного господарства князя П. Н. Трубецького» були закладені в маєтку «Козацьке» в 1896 році. Шато - назва заміської садиби з парком і виноробнею, якою володіли дворяни.

У період 2003-2011 років була проведена повна реконструкція підприємства, посаджені нові виноградники загальною площею 200 га з використанням кращих саджанців європейських сортів винограду. На скарбниця виноробні - унікальна колекція вин, яка налічує близько 10 тисяч пляшок.

За результатами III Міжнародного дегустаційного конкурсу напоїв «Best Drink-2012» володарем 1-го місця в категорії «Краще Каберне України» визнано «Каберне» «Виноробного господарства Князя П. Н. Трубецького». Друге місце в категорії «Вина столові сухі» розділили білі ординарні вина «Аліготе» і «Рислінг». Марочне вино «Виноробного господарства Князя П.Н.Трубецкого» «Перлина Степу» вибрано переможцем регіонального туру Всеукраїнського конкурсу якості продукції «100 кращих товарів України».

Садиба князя Петра Миколайовича Трубецького споруджена на межі ХІХ-ХХ ст. у стилі французького ренесансу, знаходиться в селі Козацьке. Головною дорогою до садиби був Дніпро, тому парадний фасад та центральні ворота були направлені до річки. На території садиби знаходився великий кінний завод та численні виноградники, закладені в 1896 р. за порадою князя Лева Сергійовича Голіцина.

Управління з питань внутрішньої та інформаційної

політики Херсонської облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Івано-Франківщина: ...
Наступна новина: У Львові - 28 ділянок, де ...

КОМЕНТАРІ