В Закарпатській області хустська "Свобода" домагається перевірки законності будівництва мініГЕС у с. Нижній Бистрий

В Закарпатській області хустська "Свобода" домагається перевірки законності будівництва мініГЕС у с. Нижній Бистрий

14.06.14 17:49 0 1189
У Хустському районі Закарпаття другий тиждень триває активний громадський спротив побудові мініГЕС у селі Нижній Бистрий. Мешканці навколишніх сіл та члени новоствореної 3 червня 2014 року комісії при Хустській районній раді, до якої увійшов член місцевої районної організації ВО "Свобода" Михайло Орос, домагаються правової оцінки та з'ясування екологічної доцільності будівництва мініГЕС.

Патріотичну громадськість найбільше хвилює, що, попри призупинення обласною прокуратурою будівництва до з'ясування обставин, на об'єкті тривають роботи, його охороняють особи з шевронами черкаської самооборони Майдану. Ці озброєні люди відверто принижують ідеї Революції гідності і відкрито захищають інтереси олігархів та корупційні схеми, з якими боровся Майдан.

Сесія Хустської районної ради звернулася до районної прокуратури з вимогою вивчити це питання і вжити необхідних заходів щодо будівництва мініГЕС фірмою "Нижньобистрянська ГЕС". Про результати комісія та прокуратура району мають доповісті на наступній сесії районної ради. 1 червня 2014 року Хустська районна організація ВО "Свобода" провела в с. Іза зустріч із селянами щодо будівництва мініГЕС в с. Н.Бистрий, де виступив Михайло Орос. Громада зібрала 250 підписів мешканців с. Іза та ухвалила звернення до голови та депутатів сільської ради з вимогою проведення позачергової сесії для розгляду цього питання.

Уже 3 червня з ініціативи Хустської "Свободи" питання правомірності будівництва ГЕС у с. Н. Бистрий ТзОВ "Нижньобистрянська ГЕС" було внесено в порядок денний Хустської районної ради і створено відповідну комісію.

Аналогічні збори громад відбулися 9 червня в с. Липча та 10 червня в с. Кошелеве, де до пів сотні мешканців кожного з сіл підписалися під зазначеними вимогами та чекають реакції депутатів сільських рад та районного керівництва. Ініціативна група вимагає заборонити будь-які роботи до вивчення цієї проблеми.

Як відомо, прокуратура області ініціювала низку перевірок законності будівництва мініГЕС у с. Нижній Бистрий Хустського району (http://www.zak.gp.gov.ua/ua/news.html?_m=publications&_t=rec&id=139483&fp=10). Однак роботи на об'єкті не припинилися. 10 червня 2014 року група активістів на чолі з членом комісії при Хустській райраді Михайлом Оросом виїхали в с. Н. Бистрий для уточнення факту призупинення будівництва. "При спробі потрапити на територію будівництва браму перед нами швидко зачинили й викликали охоронців у камуфляжі, бронежелетах, з ґумовими кийками та вогнепальною зброєю. Ці особи, які представилися "загоном черкаської самооборони Майдану", заборонили нам пройти на територію будівництва. Вони ж підтвердили, що будівельні роботи тривають згідно з планом робіт, в чому ми переконалися на власні очі, спостерігаючи за роботою будівельної техніки", – розповів свободівець Михайло Орос (відео: https://yadi.sk/d/tn9XzYJHT6FGc, https://yadi.sk/d/huDeELs6T6FmH). Свободівські активісти викликали наряд міліціїї та поінформували прокуратуру Хустського району про наявність на території будівництва невідомих озброєних осіб.

Закарпатська "Свобода" вимагає від органів прокуратури Закарпаття з'ясувати обставини перебування на Закарпатті так званої самооборони Майдану з Черкас та факт законності будівництва мініГЕС у с. Нижній Бистрий.

Про це повідомили в прес-службі Закарпатської обласної організації ВО "Свобода"
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ