Гітарист Ларрі Карлтон: Намагайтеся використовувати усі можливості, які дає життя

Гітарист Ларрі Карлтон: Намагайтеся використовувати усі можливості, які дає життя

14.06.14 15:10 0 1092
На майстер-клас одного з хедлайнерів головної сцени Alfa Jazz Fest американського джазового гітариста Ларрі Карлтона, що відбувся у театрі ім. М. Заньковецької, прийшли кілька сотень його палких прихильників.

Про це розповідає власкор ZIKу.

Музиканти та просто поціновувачі джазу зізнаються, що майстер-класи відвідують навіть з більшою охотою, ніж концерти. Саме там виникає ця невимушена атмосфера, коли можна ставити будь-які запитання, навіть якщо вони взагалі не стосуються музики, послухати «непрограмні» твори, коли культові виконавці зачаровують майстерними імпровізаціями та ділиться секретами своєї професійної майстерності і вже не здаються такими недосяжними зірками.

Під час зустрічі з українськими шанувальниками гітарист-віртуоз Ларрі Карлтон понад годину говорив про своє життя та сім’ю. Зокрема, легендарний 66-річний джазмен розповів таке:

– Я завжди слухав багато музики. Те, що подобалося, намагався імітувати. Народився я у Південній Каліфорнії, де всі люблять вестерни і слухають музику кантрі. Потім в Америці став популярним рок-н-ролл. Тож я розвивався паралельно з розвитком музики, пропускаючи все крізь себе. Мій фірмовий стиль сформувало те, що я слухав, що любив і люблю зараз.

– Будь-який музикант повинен знати основи, добре володіти технікою і водночас не боятися імітувати, наслідувати найкращих виконавців. Намагайтеся використати усі можливості, які дає життя, виступайте де зможете, з різними музикантами – це велике щастя.

– Я граю на гітарі майже 60 років. Коли їду на гастролі, щоденно виходжу на сцену – від 75 по 120 днів поспіль. Тому техніка залишається на доволі високому рівні. Але коли повертаюся додому, деякий час взагалі не беру гітару до рук.

– З гітарою Gibson ES-335 я не розлучаюся багато років, переграв безліч стилів, став різноплановим музикантом, і саме цей інструмент вміє звучати саме так, як мені потрібно. Ця гітара може бути джазовою, блюзовою, роковою, і це чудово працює.

– Моє головне джерело натхнення – це дедлайн. Мушу знати крайній термін і причину, чому я повинен творити цю музику. Також джерелом натхнення можуть бути якісь почуття, переживання. Блюз, який я виконую, не завжди сумний, але тонку грань між сумним та веселим блюзом відчуває лише музикант.

– Звичайно, іноді у мене бувають депресії, як і в будь-кого. Тоді я просто відкладаю інструмент і живу простим життям. У такі моменти я слухаю більш складні композиції, ніж звичайно – це дає виклик, новий творчий імпульс.

– Мій син Тревіс Карлтон народився з природним почуттям ритму: мова його тіла з раннього дитинства співпадала з ритмом, який він відчував у музиці. Цьому не можна навчити – це талант. Вдома він постійно слухав мене та музикантів, які зі мною працювали. він дуже непоганий бас-гітарист. І ще мій син – один з найприємніших у спілкуванні людей, яких я знаю.

Довідка ZIK.

Ларрі Карлтон (Larry Carlton) – американський джазовий, фьюжн, поп- і рок-гітарист, співак, екс-учасник груп The Crusaders і Fourplay. Володар чотирьох премій Grammy. Народився 2 березня 1948 року в Каліфорнії. Вже у шість років почав грати на гітарі, а підлітком захопився джазом і брав уроки у Джо Пассa. За його рекомендацією потрапив у квінтет Джорджа Ширінга і брав участь у турне The Fifth Dimension і The Partridge Family. У 1968 році Карлтон випустив свій перший сольний альбом With A Little Help From My Friends, в якому відчувається вплив Веса Монтгомері. Завдяки яскравій грі на гітарі Gibson ES 335 Карлтон отримав прізвисько Mr.335.

Ларрі Карлтон є одним з найбільш затребуваних сесійних студійних гітаристів світу. Свого часу брав участь у записі до 50 пісень на місяць. Гітару Карлтона можна почути на дисках Джоні Мітчелл, Біллі Джоела, Герба Алперта, Квінсі Джонса, Пола Анкі, Майклa Джексонa, Джонa Леннона, Джеррі Гарсії, Доллі Партон і Steely Dan.

Соло Карлтона у пісні Kid Charlemagne групи Steely Dan було визнано журналом Rolling Stone одним з п’яти кращих гітарних соло в історії року. З 1971 по 1976 рік Ларрі Карлтон був учасником групи The Crusaders. У 1997 році замінив Лі Рітенаура в якості гітариста групи Fourplay. У 2010 році повернувся до сольної кар’єри. Останній на диск музиканта – альбом Unplugged (2013), записаний зі ще одним майстром гітари Роббеном Фордом.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ